Diferențele între prima și a doua sarcină sunt numeroase, deși la a doua sarcină surpriza nu mai este așa de mare. Mai mult, o nouă sarcină pune presiune pe organismul tău, de aceea, este posibil să te simți mai obosită. Nu doar că ai un al doilea bebe pe drum, dar copilul pe care îl ai deja te solicită la fel de mult.
Ce se întâmplă diferit în burtică
În primul rând, durerile de spate sunt mai accentuate la a doua sarcină. Mușchii spatelui sunt deja uzați de la sarcina și nașterea anterioară, așa că probabil vei renunța la activitatea fizică încă din primele săptămâni.
În al doilea rând, contracțiile Braxton-Hicks se pot resimți mai devreme la a doua sarcină, corpul fiind deja familiarizat cu acele senzații. Pe același sistem al cunoașterii se merge și cu travaliul la a doua sarcină. Dacă în mod normal travaliul la prima sarcină ține între 11–19 ore, la a doua el se termină între 2–8 ore, conform dailypostimes.com.
Diferențe între prima și a doua sarcină. Ce este diferit la nivel fizic
Nu încape nicio îndoială că a doua sarcină este o transformare imensă pentru fiecare mămică. Poate te aștepți ca lucrurile să fie la fel, dar adevărul este că la a doua sarcină burtica va crește mai repede. Totodată, la a doua sarcină vei simți mult mai devreme primele mișcări ale bebelușului, asta pentru că deja ești obișnuită cu aceste mișcări.
Multe mămici trec prin a doua sarcină foarte ușor, chiar având aceleași activități fizice ca de obicei. Vei avea mai multe pofte și nu te vor mai interesa neapărat combinațiile făcute. Burtica este mai mare ca la prima sarcină și este posibil să iei mai mult în greutate.
Dacă la prima sarcină nu ai avut grețuri, e posibil ca la a doua să ai și să te simți mult mai obosită și fără vlagă. Asta și pentru că mai ai acasă un copil, care te solicită la maximum.
Diferențe între prima și a doua sarcină. Complicații și riscuri
Complicațiile sunt un alt punct important pe care trebuie să îl cunoști dacă îți dorești să rămâi pentru a doua oară însărcinată. În situațiile generale, dacă mama a avut o sarcină anterioară fără probleme, o poate duce și pe cea de a doua la căpăt fără dificultăți. Însă, dacă femeia a avut complicații precum placenta abruptio, hipertensiune arterială, preeclampsie, hemoragie postpartum sau travaliu prematur, există șanse foarte mari ca la a doua sarcină să apară aceleași probleme.
Mai mult, vârsta este un lucru de luat în calcul atunci când o femeie vrea să rămână însărcinată pentru a doua oară. Riscurile majore vin odată cu trecerea anilor. Pentru a doua sarcină la 35 de ani, putem vorbi de apariția unor anomalii cromozomiale la ovule din cauza îmbătrânirii acestora.
Este bine de știut că, sindromul Down este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni la copiii născuți de mame cu vârste de peste 35 de ani. În situația în care a doua sarcină apare la 38 de ani, sau 40, este nevoie de efectuarea unor analize suplimentare. Riscurile la care se expune o femeie gravidă de peste 38 de ani sunt diabetul gestațional, nașterea prematură, placenta praevia, greutate mică a fătului la naștere și tensiune ridicată, conform healthline.com.
Pe lângă toate aceste probleme, un alt motiv de îngrijorare este a doua sarcină cu Rh negativ. Femeilor care sunt însărcinate pentru prima dată le este făcut un test de sânge prin care se determină dacă acest Rh este negativ sau pozitiv. Dacă tu ai un Rh pozitiv, nu vor exista probleme. Însă, dacă tu ai Rh negativ, iar copilul este pozitiv, atunci apare riscul de anemie fetală.
Mare atenție! La prima sarcină lucrurile nu vor ieși de sub control, dar la a doua dacă bebe are tot Rh pozitiv, anticorpii produși anterior vor trece de placentă, distrugând celule roșii ale fătului. În cazurile foarte grave este nevoie de o transfuzie de sânge intrauterină pentru a salva viața fătului.
Diferențe între prima și a doua sarcină. A doua sarcină cu un kinder acasă
Chiar dacă te simți obosită, ai grijă să nu îți neglijezi primul copil. Dacă diferența de vârstă între copii este una mică, cu atât mai mult micuțul tău are nevoie de tine. Trebuie să-i explici rolul de frate sau soră mai mare pe care îl va avea. De asemenea, asigură-l că nu va fi neglijat după venirea mezinului pe lume.
Dacă ai îngrijorări despre viața cu doi copii, încearcă să discuți cu mămici care deja au născut de mai multe ori. Stresul nu te ajută nici pe tine, dar nici pe bebelușul tău, așa că ia totul ca pe o transformare frumoasă din viața ta.
Diferențe între prima și a doua sarcină. Travaliul la a doua naștere
În sfârșit o veste bună! Travaliul la a doua naștere este mult mai ușor. În medie, la a doua sarcină travaliul durează între 2–8 ore, în funcție de pacientă. Pe de altă parte, la prima sarcină, travaliul durează între 11–19 ore.
Astfel, pentru femeile care au avut o naștere naturală, faza de împingere a travaliului nu trece de 30 de minute. Totul ține de uter și cervix, care sunt deja foarte elastice, ceea ce o ajută pe mămică să se dilate mai rapid.
Diferențe între prima și a doua sarcină. A doua cezariană
Aici este deja o schimbare majoră! Față de nașterea vaginală, cea prin cezariană necesită un timp mai îndelungat de recuperare. Mămicile care aleg nașterea prin cezariană stau în spital în jur de 4 zile și abia după 6 săptămâni, operația este aproape vindecată și mămica poate începe să facă o ușoară mișcare.
În perioada de recuperare de după naștere, este interzis orice fel de efort intens. Tocmai pentru ca organismul să-și revină complet după o astfel de operație, o a doua sarcină după cezariană este recomandată la minimum 6 luni distanță. Pentru mămicile care au avut o sarcină anterioară cu probleme, timpul de așteptare pentru a doua sarcină ajunge până la doi ani. Doar medicul tău ginecolog poate determina de cât timp mai ai nevoie până să rămâi, din nou, însărcinată, luând în calcul istoricul tău medical.
Diferența dintre prima și a doua sarcină. Complicații la a doua sarcină în mai puțin de un an de la prima:
– Ruptură uterină: un studiu din anul 2010 dezvăluie faptul că 5% dintre femeile care rămân însărcinate în mai puțin de 18 luni de la cezariană, au parte de ruptură uterină în timpul travaliului.
– Placenta accreta: atunci când o parte sau toată placenta rămâne lipită de peretele uterin după naștere. Această complicație îi poate provoca mamei hemoragie.
– Naștere prematură
– Greutate mică a fătului la naștere
– Diabet gestațional
A doua sarcină trebuie să fie la fel de unică precum a fost prima. Cel mai bine este să te relaxezi, să faci ce îți place și să privești cu optimism la ziua în care vei deveni mămică pentru a doua oară. O casă plină de zâmbete este mereu o casă sănătoasă psihic și fizic.
Autor: Loredana Dumitrașcu
În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.
Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.
Vezi si: A doua sarcină, diferită de prima. Ce schimbări au loc acum în organismul tău | Demamici.ro
Vezi si: Burta creste mai mult in cea de-a doua sarcina. Cum se explica asta | Demamici.ro