Sarcina pe saptamani: saptamana 37 de sarcina | Demamici.ro

Sarcina pe saptamani: saptamana 37 de sarcina | Demamici.ro

Saptamana 37 de sarcina. Felicitari! Oficial, copilul este considerat acum la termen.
Din acest moment, organele copilului pot functiona in mod independent si este pregatit sa vina oricand pe lume.

Cu cateva saptamani inainte ca travaliul sa aiba loc, copilul incepe sa se aseze intr-o pozitie care sa ii permita sa vina pe lume.

Uneori, copiii pot aparea pozitionati cu totul altfel, cum ar fi cu fesele si picioarele in zona pelviana, in loc de cap.

Acest lucru il vei afla in timpul controalelor saptamanale la medicul tau obstetrician.

Daca pozitionarea este gresita, medicul va incerca prin masaj, sa readuca copilul in pozitia fireasca nasterii, cu capul inainte. Daca copilul nu isi schimba pozitia in urmatoarea perioada, atunci iti va fi recomandata cezariana.

Scalpul copilului este acoperit complet de par, iar in unele cazuri este posibil sa nu aiba par deloc.

Parul fin denumit lanugo care i-a acoperit corpul inca din saptamana 26 a disparut deja, prin cadere, la fel si cea mai mare parte din vernix.

In saptamana 37 de sarcina, copilul va inghiti acest par, dar si invelisul, impreuna cu alte secretii, urmand sa fie pastrate in intestinul lui, pana cand se vor transforma in primul scaun al copilului.

Acest scaun va fi eliminat dupa nastere si se numeste meconium. Dupa aceasta saptamana, copilul cantareste aproape 3 kg si va masura 48 cm.

Corpul tau in saptamana 37 de nastere

Din fericire pentru tine, in aceasta perioada nu vei mai sesiza o crestere in greutatea ta.
Daca pana sa ramai insarcinata ai avut o greutate potrivita fizicului tau, cel mai probabil in timpul sarcinii ai acumulat intre 11-16 kg.

Aceasta greutate in plus justifica nu doar greutatea copilului din pantece, dar si placenta, lichidul amniotic, marirea sanilor, cresterea volumului de sange si fluide si alte depozite de grasime.

În ultima luna de sarcina, cervixul tau incepe sa se alungeasca si totodata sa se subtieze. Acest lucru, impreuna cu contractiile Braxton Hicks pe care incepi sa le resimti iti pregatesc corpul pentru nastere.

La controlul medical din ultimele doua luni de sarcina, doctorul va verifica si stergerea colului. Un col uterin mai subtire se va dilata mai usor.

Aceasta stergere va fi masurata in procente: „colul este 25%, 50% sau 75% sters”. 0% inseamna ca cervixul are aproximativ 3-4 centimetri lungime si este foarte gros.

Inainte de momentul nasterii, colul uterin trebuie sa fie 100% sters sau complet subtiat.

Saptamana 37 de sarcina

Cum te pregatesti de nastere in saptamana 37 de sarcina

Bebelusul tau este complet dezvoltat, poti oricand sa intri in travaliu. Este bine sa ai la indemana bagajul pregatit, iar daca vrei sa mai faci o vizita la salon sau la cosmetica, inainte de nastere, acum este momentul.

Exista mai multe stadii in travaliu care pregatesc corpul mamei pentru venirea pe lume a copilului. Aceste stadii difera de la o femeie la alta ca intensitate si, mai ales, ca durata.

In medie, travaliul dureaza intre 10-20 de ore, atunci cand gravida naste pentru prima oara, insa poate fi si mai lung de acest interval.

In total, sunt trei stadii in travaliu, iar in aceste intervale de timp au loc o serie de schimbari in organismul mamei. Citeste mai multe AICI.

Vezi si: Bagajul pentru maternitate – lista COMPLETA cu toate lucrurile de care ai nevoie

Vezi si: Sarcina pe saptamani: saptamana 36 de sarcina | Demamici.ro

Vezi si: Sarcina pe saptamani: saptamana 38 de sarcina | Demamici.ro