Termenul „macrosomie fetală” este folosit pentru a descrie un nou-născut care este mult mai mare decât media.
Un copil care este diagnosticat ca având macrosomie fetală cântărește mai mult de 4000 grame, indiferent de vârsta sa gestațională. Aproximativ 9% dintre bebelușii din întreaga lume cântăresc mai mult la naștere.
Riscurile asociate cu macrosomia fetală cresc foarte mult atunci când greutatea la naștere este mai mare de 4.500 de grame.
Macrosomia fetală poate complica nașterea vaginală și poate pune copilul în pericol de rănire în timpul nașterii. Macrosomia fetală, de asemenea, pune copilul la un risc crescut de probleme de sănătate după naștere.
Macrosomia fetală. Simptome
Macrosomia fetală poate fi dificil de detectat și diagnosticat în timpul sarcinii. Semnele și simptomele includ:
- Înălțimea fundului uterin mare. În timpul vizitelor prenatale, medicul dumneavoastră vă poate măsura înălțimea fundului uterin – distanța de la partea superioară a uterului până la osul pubian. O înălțime a fundului uterin mai mare decât cea așteptată ar putea fi un semn de macrosomie fetală.
- Lichid amniotic în exces (polihidramnios). A avea prea mult lichid amniotic – lichidul care înconjoară și protejează un copil în timpul sarcinii – ar putea fi un semn că bebelușul tău este mai mare decât media.
Cantitatea de lichid amniotic reflectă producția de urină a bebelușului, iar un copil mai mare produce mai multă urină. Unele afecțiuni care fac un bebeluș mai mare ar putea crește, de asemenea, producția de urină.
Macrosomia fetală. Cauze
Factorii genetici și afecțiunile materne, cum ar fi obezitatea sau diabetul, pot provoca macrosomia fetală. Rareori, un bebeluș ar putea avea o afecțiune care îl face să crească mai repede și mai mare.
Uneori nu se știe ce cauzează un copil să fie mai mare decât media.
Factori de risc
Mulți factori ar putea crește riscul de macrosomie fetală – pe unii îi poți controla, dar pe alții nu.
De exemplu:
- Diabetul matern. Macrosomia fetală este mai probabilă dacă ați avut diabet înainte de sarcină (diabet pre-gestațional) sau dacă dezvoltați diabet în timpul sarcinii (diabet gestațional). Dacă diabetul nu este bine controlat, este posibil ca bebelușul să aibă umerii mai mari și cantități mai mari de grăsime corporală decât ar avea un copil a cărui mamă nu are diabet.
- O istorie de macrosomie fetală. Dacă ați născut anterior un copil mare, aveți un risc crescut de a avea un alt copil mare. De asemenea, dacă ai cântărit mai mult la naștere, este mai probabil să ai un copil mare.
- Obezitatea maternă. Macrosomia fetală este mai probabilă dacă sunteți obeză.
- Creștere excesivă în greutate în timpul sarcinii. Câștigarea prea mare în greutate în timpul sarcinii crește riscul de macrosomie fetală.
- Sarcinile anterioare. Riscul de macrosomie fetală crește cu fiecare sarcină. Până la a cincea sarcină, greutatea medie la naștere pentru fiecare sarcină succesivă crește de obicei cu până la aproximativ 113 grame.
- A avea un băiat. Sugarii de sex masculin cântăresc de obicei puțin mai mult decât sugarii de sex feminin. Majoritatea bebelușilor care cântăresc mai mult de 4.500 de grame sunt de sex masculin.
- Sarcină întârziată. Dacă sarcina dumneavoastră continuă cu mai mult de două săptămâni după data probabilă a nașterii, copilul dumneavoastră are un risc crescut de macrosomie fetală.
- Vârsta maternă. Femeile peste 35 de ani au mai multe șanse să aibă un copil diagnosticat cu macrosomie fetală.
Macrosomia fetală este mai probabil să fie rezultatul diabetului matern, al obezității sau al creșterii în greutate în timpul sarcinii decât alte cauze. Dacă acești factori de risc nu sunt prezenți și este suspectată macrosomia fetală, este posibil ca bebelușul să aibă o afecțiune medicală rară care afectează creșterea fetală.
Dacă se suspectează o afecțiune rară, medicul dumneavoastră vă poate recomanda teste de diagnostic prenatale și poate o vizită la un consilier genetic, în funcție de rezultatele testelor.
Macrosomia fetală. Complicații
Macrosomia fetală prezintă riscuri pentru sănătatea dumneavoastră și a copilului dumneavoastră – atât în timpul sarcinii, cât și după naștere.
Riscuri materne
Posibilele complicații materne ale macrosomiei fetale pot include:
- Probleme la naștere în travaliu. Macrosomia fetală poate face ca bebelușul să se blocheze în canalul de naștere (distocie a umărului), să sufere leziuni la naștere sau să necesite utilizarea forcepsului sau a unui dispozitiv de vid în timpul nașterii (naștere vaginală operativă). Uneori este nevoie de o cezariana.
- Lacerații ale tractului genital. În timpul nașterii, macrosomia fetală poate determina un copil să rănească canalul de naștere – cum ar fi prin ruperea țesuturilor vaginale și a mușchilor dintre vagin și anus (mușchii perineali).
- Sângerări după naștere. Macrosomia fetală crește riscul ca mușchii tăi uterini să nu se contracte după naștere (atonie uterină). Acest lucru poate duce la sângerări potențial grave după naștere.
- Ruptura uterină. Dacă ați avut anterioară o cezariană sau o intervenție chirurgicală majoră a uterului, macrosomia fetală crește riscul de ruptură uterină în timpul travaliului – o complicație rară, dar gravă, în care lacrimile uterului se deschid de-a lungul liniei cicatricii de la cezariană sau alte intervenții chirurgicale uterine. Este nevoie de o cezariană de urgență pentru a preveni complicațiile care pun viața în pericol.
Macrosomia fetală. Riscuri pentru nou-născut și copilărie
Posibilele complicații ale macrosomiei fetale pentru copilul dumneavoastră ar putea include:
- Nivelul zahărului din sânge este mai scăzut decât normal. Un copil diagnosticat cu macrosomie fetală are mai multe șanse să se nască cu un nivel de zahăr din sânge mai scăzut decât în mod normal.
- Obezitate infantilă. Cercetările sugerează că riscul de obezitate infantilă crește pe măsură ce greutatea la naștere crește.
- Sindromul metabolic. Dacă copilul dumneavoastră este diagnosticat cu macrosomie fetală, el sau ea riscă să dezvolte sindrom metabolic în timpul copilăriei.
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni – creșterea tensiunii arteriale, un nivel ridicat al zahărului din sânge, excesul de grăsime corporală în jurul taliei și niveluri anormale de colesterol – care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă aceste efecte ar putea crește riscul de diabet la adulți, obezitate și boli de inimă.
Macrosomia fetală. Prevenirea
Este posibil să nu poți preveni macrosomia fetală, dar poți promova o sarcină sănătoasă. Cercetările arată că exercițiile fizice în timpul sarcinii și o dietă cu glicemie scăzută pot reduce riscul de macrosomie.
De exemplu:
- Programează o întâlnire înainte de concepție. Dacă vă gândiți să rămâneți însărcinată, discutați cu medicul dumneavoastră. Dacă aveți o greutate mare, s-ar putea să fiți îndrumată și către un alt furnizor de asistență medicală – cum ar fi un dietetician înregistrat sau un specialist în obezitate – care vă poate ajuta să ajungeți la o greutate sănătoasă înainte de sarcină.
- Monitorizați-vă greutatea. Adesea aproximativ 11 până la 16 kilograme dacă aveți o greutate normală înainte de sarcină, susțin creșterea și dezvoltarea bebelușului dumneavoastră. Femeile care cântăresc mai mult atunci când rămân însărcinate vor avea o creștere mai mică în greutatea recomandată pentru sarcină. Colaborați cu medicul pentru a determina ce este potrivit pentru dvs.
- Gestionați diabetul. Dacă ați avut diabet înainte de sarcină sau dacă dezvoltați diabet gestațional, colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a gestiona afecțiunea. Controlul nivelului de zahăr din sânge este cel mai bun mod de a preveni complicațiile, inclusiv macrosomia fetală.
- Fii activă. Urmați recomandările medicului dumneavoastră pentru activitate fizică.
Vezi si: O mama de 28 de ani a nascut natural un baietel de 5,75 kg, fara epidurala | Demamici.ro
Referințe:
(1) www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fetal-macrosomia/symptoms-causes/syc-20372579
(2) www.my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17795-fetal-macrosomia
(3) www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/macrosomia#diagnosis