Endometrita este o afecțiune inflamatorie a mucoasei uterului și se datorează de obicei unei infecții. De obicei, nu pune viața în pericol, dar este important să o tratați cât mai curând posibil. În general, va dispărea atunci când este tratată de medicul dumneavoastră cu antibiotice.
Cuprins:
Infecțiile netratate pot duce la complicații ale organelor de reproducere, probleme cu fertilitatea și alte probleme generale de sănătate. Pentru a vă minimiza riscurile, citiți mai departe pentru a afla care sunt acestea, simptomele și perspectiva dumneavoastră dacă sunteți diagnosticată.
Cauzele endometritei
Endometrita este în general cauzată de infecție. Infecțiile care pot provoca endometrită includ:
- infecții cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi chlamydia și gonoreea
- tuberculoză
- infecții rezultate din amestecul de bacterii vaginale normale
Toate femeile au un amestec normal de bacterii în vagin. Endometrita poate fi cauzată atunci când acest amestec natural de bacterii se schimbă după un eveniment din viață.
Factori de risc pentru endometrită
Există riscul de a obține o infecție care poate provoca endometrită după un avort spontan sau după naștere, în special după un travaliu lung sau o naștere prin cezariană. De asemenea, este mai probabil să faceți endometrită după o procedură medicală care implică intrarea în uter prin colul uterin. Acest lucru poate oferi o cale de intrare a bacteriilor. Procedurile medicale care vă pot crește riscul de a dezvolta endometrită includ:
- histeroscopie
- plasarea unui dispozitiv intrauterin (DIU)
- dilatare și chiuretaj (răzuire a uterului)
Endometrita poate apărea în același timp cu alte afecțiuni în zona pelviană, cum ar fi o inflamație a colului uterin numită cervicita. Aceste afecțiuni pot cauza sau nu simptome.
Care sunt simptomele endometritei?
Endometrita provoacă de obicei următoarele simptome:
- umflarea abdominală
- sângerare vaginală anormală
- scurgeri vaginale anormale
- constipație
- disconfort atunci când aveți o mișcare intestinală
- febră
- senzație generală de rău
- durere în pelvis, zona abdominală inferioară sau zona rectală
Cum este diagnosticată endometrita?
Medicul dumneavoastră va efectua un examen fizic și un examen pelvin. Ei vor analiza abdomenul, uterul și colul uterin pentru semne de sensibilitate și secreții. Următoarele teste pot ajuta, de asemenea, la diagnosticarea afecțiunii:
- prelevarea de probe sau culturi din colul uterin pentru a testa bacteriile care pot provoca o infecție, cum ar fi chlamydia și gonococul (bacteria care provoacă gonoreea)
- îndepărtarea unei cantități mici de țesut din mucoasa uterului pentru testare, care se numește biopsie endometrială
- o procedură de laparoscopie care permite medicului dumneavoastră să se uite mai atent la interiorul abdomenului sau pelvisului
De asemenea, se poate face un test de sânge pentru a măsura numărul de globule albe (WBC) și rata de sedimentare a eritrocitelor (VSH). Endometrita va determina creșteri atât ale numărului de leucocite, cât și ale VSH-ului.
Complicații potențiale ale endometritei
Puteți avea complicații și chiar boli severe dacă infecția nu este tratată cu antibiotice. Posibilele complicații care se pot dezvolta includ:
- infertilitate
- peritonita pelviană, care este o infecție generală pelviană
- colecții de puroi sau abcese în pelvis sau uter
- septicemia
- șoc septic
Șocul septic este o urgență care pune viața în pericol și necesită tratament, de urgență, într-un spital.
Endometrita cronică este inflamația cronică a endometrului. Un agent patogen este prezent, dar produce o infecție de grad scăzut și majoritatea femeilor nu vor avea niciun simptom sau simptome care ar putea fi diagnosticate greșit. Cu toate acestea, s-a constatat că endometrita cronică este legată de infertilitate.
Cum se tratează endometrita?
Endometrita este tratată cu antibiotice. Partenerul dvs. sexual poate avea nevoie și de tratament dacă un medic află că aveți o ITS. Este important să terminați toate medicamentele prescrise de medicul dumneavoastră.
Cazurile grave sau complexe pot necesita lichide intravenoase și odihnă într-un spital. Acest lucru este valabil mai ales dacă afecțiunea urmează nașterii.
Așteptări pe termen lung
Perspectivele pentru cineva care are endometrită și se tratează cu promptitudine sunt, în general, foarte bune. Endometrita dispare de obicei cu antibiotice fără alte probleme.
Cu toate acestea, pot apărea probleme cu reproducerea și infecții severe dacă afecțiunea nu este tratată. Acestea pot duce la infertilitate sau șoc septic.
Cum poate fi prevenită endometrita?
Puteți reduce riscul de endometrită de la naștere sau de la o altă procedură ginecologică, asigurându-vă că medicul dumneavoastră utilizează echipamente și tehnici sterile în timpul nașterii sau intervenției chirurgicale. De asemenea, cel mai probabil, medicul dumneavoastră vă va prescrie antibiotice pe care să le luați ca măsură de precauție în timpul unei nașteri prin cezariană sau chiar înainte de începerea unei intervenții chirurgicale.
Puteți ajuta la reducerea riscului de endometrită cauzată de ITS prin:
- practicarea sexului sigur, cu folosirea prezervativelor
- obținerea unui screening de rutină și diagnosticarea precoce a suspectelor de ITS, atât la tine, cât și la partenerul tău
- terminarea tuturor tratamentelor prescrise pentru o ITS
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă vă confruntați cu simptomele endometritei. Este important să obțineți tratament pentru a preveni apariția oricăror complicații grave.
Care este diferența dintre endometrită și endometrioză?
Endometrita și endometrioza sunt două afecțiuni diferite. Ambele afecțiuni afectează mucoasa interioară a uterului (endometrul). Endometrioza este atunci când bucăți din mucoasa uterină se dezvoltă în alte locuri decât uterul, cum ar fi ovarele sau trompele uterine. Endometrita este o inflamație a mucoasei uterului.
Ce este de făcut – notă de final
Endometrita este o afecțiune care provoacă inflamația mucoasei uterului. Este cauzată de infecții bacteriene după proceduri chirurgicale, naștere sau de infecții cu transmitere sexuală. Obținerea endometritei după o procedură chirurgicală este de obicei în afara controlului dumneavoastră. Cu toate acestea, puteți reduce riscul de a face endometrită folosind prezervative în timpul sexului. Informați medicul dumneavoastră dacă aveți sângerări neregulate sau scurgeri, febră sau dureri pelvine. Ei pot diagnostica endometrita și pot prescrie antibiotice.
Referințe:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321298
(2) https://medlineplus.gov/ency/article/001484.htm
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553124/
(4) https://ufhealth.org/endometritis
(5) https://www.healthline.com/health/endometritis#prevention
(6) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24334-endometritis