Dinții copiilor. Despre erupția, schimbarea și îngrijirea corectă a dinților de lapte, dar și a dinților definitivi. Apariția primilor dințișori vine la pachet cu emoții noi pentru părinții. Primii dinți ai bebelușului, cunoscuți drept dinți de lapte sau dinți temporari, încep să apară de obicei în jurul vârstei de 6 luni. Totuși, există o variație destul de mare în ceea ce privește momentul exact, unii bebeluși putând avea primul dinte chiar la 3 luni, iar alții abia după vârsta de 12 luni.
Bebelușul bifează o nouă etapă importantă în dezvoltarea lui, iar erupția dinților de lapte (dinți temporari) poate aduce noi provocări atât în viața bebelușului, cât și a părinților.
Copilul poate deveni mai agitat, mai indispus, iar somnul îi poate fi afectat.
Când bebelușului încep să-i iasă dinții, pot să apară mai multe semne. Printre cele mai comune se numără (1):
- Salivație excesivă: Bebelușii încep să saliveze mult mai mult decât de obicei, deoarece glandele salivare sunt mai active.
- Gingiile inflamate și sensibile: Gingiile pot deveni roșii, umflate și sensibile la atingere. Bebelușii ar putea dori să muște sau să roadă obiecte pentru a calma disconfortul.
- Iritabilitate și agitație: Din cauza durerii și a disconfortului, bebelușii pot fi mai iritabili și plâng mai des decât de obicei.
- Probleme cu somnul: Erupția dentară poate perturba somnul bebelușului, atât ziua, cât și noaptea.
- Modificări ale apetitului: Bebelușii pot refuza alimentele solide sau chiar biberonul din cauza disconfortului din gură.
- Tragerea urechii sau frecarea obrazului: Unii bebeluși își trag urechile sau își freacă obrajii, deoarece durerea din gingii poate iradia către aceste zone.
- Erupții cutanate în jurul gurii: Salivația excesivă poate duce la iritații sau erupții cutanate în jurul gurii și a bărbiei.
Dinții copiilor. Erupția dinților de lapte. În ce ordine apar primii dinți?
Erupția dinților de lapte, cunoscută și sub numele de dentiție primară, începe de obicei în jurul vârstei de 6 luni. Primii dinți care apar sunt, de regulă, cei doi incisivi centrali inferiori (apar între 6 și 10 luni), urmați de incisivii centrali superiori (apar între 8 și 12 luni). Următorii dinți care apar sunt (2):
- Incisivii laterali superiori (dinții de lângă incisivii centrali superiori) – Apar între 9 și 13 luni.
- Incisivii laterali inferiori (dinții de lângă incisivii centrali inferiori) – Apar între 10 și 16 luni.
- Primii molari superiori (primii dinți măselari din maxilarul superior) – Apar între 13 și 19 luni.
- Primii molari inferiori (primii dinți măselari din maxilarul inferior) – Apar între 14 și 18 luni.
- Caninii superiori (dinții ascuțiți de lângă incisivii laterali superiori) – Apar între 16 și 22 luni.
- Caninii inferiori (dinții ascuțiți de lângă incisivii laterali inferiori) – Apar între 17 și 23 luni.
- Al doilea molar inferior (dinții măselari din partea din spate a maxilarului inferior) – Apar între 23 și 31 luni.
- Al doilea molar superior (dinții măselari din partea din spate a maxilarului superior) – Apar între 25 și 33 luni.
Procesul de erupție a tuturor dinților de lapte se finalizează, în general, până la vârsta de 3 ani, când copilul va avea un set complet de 20 de dinți temporari (8 incisivi, 4 canini și 8 molari).
Dinții copiilor. Când începem să spălăm dinții bebelușului?
Academia Americane de Pediatrie (AAP) și Asociația Americană de Stomatologie (ADA) recomandă ca bebelușul să fie spălat pe dinți imediat ce apare primul dinte. De obicei, acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 6 luni. Spălatul dinților este foarte important pentru menținerea sănătății orale a copilului și pentru prevenirea cariilor.
Cum se face curățarea dinților bebelușului:
Gingii – ne putem ocupa de curățarea gingiilor chiar înainte ca dinții să erupă. Gingiile bebelușului pot fi șterse cu o compresă de tifon umedă sau cu o cârpă moale, după hrănire, pentru a îndepărta bacteriile.
Primul dinte – De îndată ce bebelușului îi apare primul dinte, acesta poate fi spălat de două ori pe zi, folosind o periuță de dinți mică, cu peri moi, și o cantitate foarte mică (de mărimea unui bob de orez) de pastă de dinți cu fluor.
Sensodyne a lansat gama pentru copii: Pronamel Kids & Junior.
Pasta de dinți Sensodyne Pronamel Kids este potrivită pentru categoria de vârstă 0 – 6 ani, așadar poate fi folosită pentru periaj încă de la primul dințișor al bebelușului.
Știați că smalțul dinților copiilor este cu 50% mai subțire decât al adulților? Pasta de dinți Pronamel Kids oferă de 2 ori mai multă protecție* pentru smalțul dinților copiilor, conține un nivel adecvat de fluor și are arome naturale astfel încât spălatul pe dinți să fie mai ușor și mai plăcut. În plus, gama Sensodyne Pronamel Kids & Junior este dezvoltată împreună cu medicii stomatologi.
Dinții copiilor. Sfaturi pentru periajul dinților (4):
- Folosește o cantitate foarte mică de pastă de dinți pentru bebeluși și copii mici până la vârsta de 3 ani, și o cantitate de mărimea unui bob de mazăre pentru copiii cu vârsta între 3 și 6 ani.
Începe treptat să periezi dinții copilului mai atent, acoperind toate suprafețele dinților. Indicat ar fi să faci acest lucru de cel puțin două ori pe zi: înainte de culcare și într-un alt moment care se potrivește cu rutina ta zilnică. - Nu toți copiii agreează periajul dinților, așa că poate fi nevoie să insiști. Transformă periajul într-un joc sau spală-te pe dinți în același timp, apoi ajută-ți copilul să termine periajul.
- Cea mai ușoară modalitate de a peria dinții unui bebeluș este să-l așezi pe genunchi, cu capul sprijinit de pieptul tău. Pentru un copil mai mare, stai în spatele lui și înclină-i capul pe spate.
- Periază dinții în mișcări circulare mici, acoperind toate suprafețele, și încurajează copilul să scuipe pasta de dinți la final. Nu este nevoie să clătească cu apă, deoarece aceasta va spăla fluorul.
- Continuă să-ți ajuți copilul să-și perieze dinții până când ești sigur că o poate face bine singur. De obicei, acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 7 ani.
Alimentație echilibrată: Pentru a diminua riscul apariției și progresiei cariilor dentare, se recomandă reducerea numărului de gustări dulci. Medicii pedodonți sugerează limitarea la o singură gustare dulce pe zi, urmată imediat de periajul dinților.
Control regulat: Este important să monitorizezi dezvoltarea dinților copilului și să începi vizitele la pedodont/ stomatolog la un an sau la șase luni după apariția primului dinte.
Dinții copiilor. Schimbarea dinților de lapte
Dinții de lapte se slăbesc și cad pentru a face loc dinților permanenți în jurul vârstei de 6 ani, deși nu este o regulă generală. Până la vârsta de 13 ani, majoritatea copiilor au toți dinții permanenți (4).
Primii dinți de lapte care cad sunt, de obicei, cei doi dinți frontali inferiori, numiți incisivii centrali inferiori. Următorii care cad sunt cei doi dinți frontali superiori, numiți incisivii centrali superiori. Apoi urmează incisivii laterali, primii molari, caninii și al doilea set de molari.
De obicei, dinții de lapte rămân la locul lor până când dinții permanenți îi împing afară. De cele mai multe ori, ordinea în care dinții de lapte cad este și ordinea în care cei permanenți cresc:
- Incisivii centrali – 6-8 ani
- Incisivii laterali – 7-9 ani
- Caninii – 9-12 ani
- Molarii primari – 10-12 ani
- Molarii secundari – 10-12 ani
Majoritatea adulților au 32 de dinți (5). Aceștia sunt utilizați pentru a procesa alimentele în moduri diverse. De exemplu, molarii sunt folosiți pentru a măcina alimentele, în timp ce incisivii sunt folosiți pentru a le mușca. Dinții sunt esențiali și pentru vorbire.
Știați că dinții sunt unele dintre cele mai puternice părți ale corpului? Ei sunt compuși din proteine, precum colagenul, și minerale, cum ar fi calciul. Pe lângă faptul că te ajută să mesteci chiar și cele mai dure alimente, ei te ajută și să vorbești clar.
Dinții adulților sunt numiți dinți permanenți sau secundari:
- 8 incisivi
- 4 canini, numiți și cuspizi
- 8 premolari, numiți și bicuspizi
- 12 molari, inclusiv 4 măsele de minte
Dintele de lapte ar trebui extras dacă se mișcă?
Dinții de lapte care devin mobili ar trebui să fie lăsați să cadă în mod natural pentru a se evita riscul ruperii dintelui și apariția unei posibile infecții. Poți încuraja copilul să-și miște ușor dintele cu degetul sau limba – răsucindu-l dacă este aproape desprins și mișcându-l ușor înainte și înapoi.
Când dintele este pregătit să cadă natural, copilul îl va putea scoate singur. Dacă dintele se desprinde neașteptat și este înghițit, acest lucru nu va cauza probleme și, în general, nu este un motiv de îngrijorare.
Erupția dentiției permanente începe de obicei în jurul vârstei de 6 ani și se finalizează în jurul vârstei de 12 ani. Este important de reținut că dinții nu erup toți în același timp și că există variații în ceea ce privește momentul apariției fiecărui dinte. În general, dezvoltarea completă a unui dinte poate dura câteva luni.
Dinții copiilor. Îngrijirea dinților permanenți
Încurajează-ți copilul să participe activ la periajul dinților pe măsură ce crește. În jurul vârstei de 2-3 ani, ajută-l să-și dezvolte abilitățile de periaj lăsându-l să încerce singur și învățându-l cum să o facă corect, asigurându-te că toate suprafețele dinților sunt bine curățate.
Majoritatea copiilor vor dobândi abilitățile motorii fine necesare pentru a se spăla singuri pe dinți între 6 și 8 ani, iar în ceea ce privește utilizarea aței dentare, în jurul vârstei de 9-10 ani. Totuși, este recomandat să continui supravegherea până când ești sigur că își pot curăța dinții corect și complet.
Un periaj dentar corect implică următorii pași:
Surse:
(1) – https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/teething/baby-teething-symptoms/, accesat la 13.08.2024
(2) – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11179-teething-teething-syndrome?fbclid=IwAR0OQCwB-zEVuZ0cB-Ac3uoEBTtWZPk7Eqfudh2YvFIstivEbuqGvHLL9xs, accesat la 13.08.2024
(3) – https://publications.aap.org/patiented/article-abstract/doi/10.1542/ppe_document114/447/Teething?redirectedFrom=fulltext
(4) – https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/teething/looking-after-your-babys-teeth/
(5) – https://www.healthline.com/health/teeth-names