Cum imi dau seama ca bebelusului ii ies dintii? Poate ca nu multa lume stie, insa nou-nascutii au deja in maxilar dintii, gata formati, in momentul in care vin pe lume. Astfel ca primele materiale din care sunt alcatuiti dintii incep sa apara in corpul fetusului inca din saptamana 6 de sarcina.
Cuprins:
Vezi si: Primii dintisori – cand apar si care sunt simptomele – Ghid orientativ | Demamici.ro
„Calendarul” eruptiei dentare
Nu exista o varsta fixa la care erupe primul dinte. Sunt copii care se nasc cu un dinte in gurita, in timp ce la altii primul incisiv erupe abia dupa varsta de un an.
S-au facut studii care au stabilit care e varsta medie la care apare fiecare categorie de dinti. Primii sunt de obicei incisivii centrali inferiori, care apar la varsta de 6 – 10 luni, fiind urmati de incisivii centrali superiori, cu perioada de eruptie intre 8 – 12 luni.
Incisivii laterali superiori apar intre 9 si 13 luni, iar cei inferiori intre 10 si 16 luni.
Dupa primul set de incisivi urmeaza primul set de molari, superiori si inferiori, intre 13 si 19 luni. Caninii apar intre 16 si 22 luni, iar ultimii care erup sunt al doilea set de molari, intre 23 si 33 luni.
Majoritatea copiiilor au un set complet de dinti de lapte inainte de a implini varsta de 3 ani, dinti care vor incepe sa pice inca de la 6 ani, pentru a le face loc celor definitivi.
Vezi si: Ordinea in care ies dintii „de lapte” ai bebelusului | Demamici.ro
Cum imi dau seama ca bebelusului ii ies dintii? Simptomele eruptiei dentare
Eruptia dentara poate trece neobservata, fiecare nou dintisor fiind o surpriza sau poate starni o gama variata de simptome.
Multi bebelusi saliveaza excesiv in aceasta perioada asa ca este indicat sa ai la indemana cateva bavete curate, ca sa previi udarea hainelor, si ca sa il poti sterge frecvent.
Multi copii devin usor iritabili sau de-a dreptul nervosi, avand zile in care vor sa stea numai in brate sau numai la san, in care nimic pare sa nu le fie pe plac, insa este un simptom normal.
Cum imi dau seama ca bebelusului ii ies dintii? Remedii pentru alinarea durerii
Bebelusii incep sa roada tot felul de obiecte la care au acces, iar presiunea pe care o exercita pe gingie il ajuta sa isi mai aline senzatia dureroasa.
Acum este momentul perfect pentru a scoate jucariile speciale pentru dentitie. Daca ati inceput deja diversificarea, ii mai poti da fasii de legume dure, din frigider, sau biscuiti tari, speciali pentru dentitie.
Multi copii manifesta un apetit mai capricios in aceasta perioada, unii dintre ei cerand sa stea toata ziua la san si renunta repede la orice incercare de a le oferi mancare solida.
Somnul agitat este un alt semn eruptiei dentare pentru ca jena continua sa nu ii lase sa se odihneasca asa cum trebuie. Bebelusii plang, scancesc, se foiesc sau dorm toata noaptea cu sanul in gura.
Eruptia dentara nu va da o temperatura rectala mai mare de 38.5 grade Celsius. Exista mamici care sustin ca micutii lor au avut febra mai mare atunci cand le-au iesit molarii sau a caninii. Mare atentie! Daca copilul face febra mare care nu scade la antitermice si prezinta si alte simptome asociate, mergeti la doctor!
Multi bebelusi au scaune mai moi in perioada eruptiei dentare, insa, daca cel mic incepe sa faca scaune explozive, foarte numeroase, apoase, cu mucus sau sange, trebuie mers de urgenta la medic.
Vezi si: Demineralizarea dintilor de lapte. Care sunt cauzele si cum se previne | Demamici.ro