Astmul la copii: șase mituri și adevăruri. Primăvara și vară cantitățile mari de polen, umiditatea ridicată și schimbările în calitatea aerului pot contribui la declanșarea astmului. Astmul este una dintre cele mai comune afecțiuni cronice la copii, dar există încă multe mituri și lucruri interpretate greșit despre acesta.
Astmul la copii: șase mituri și adevăruri
Mitul 1: Astmul este o condiție mentală, nu fizică
Deși stresul sau emoțiile pot declanșa simptomele astmului, astmul nu este o condiție psihologică sau mentală. Astmul este o boală cronică, fizică, care apare atunci când căile respiratorii devin umflate și inflamate. Calea respiratorie a unui copil se poate strânge când corpul reacționează la anumiți declanșatori, precum alergenii, fumul, exercițiile fizice, aerul rece sau stresul. Această reacție fizică îngreunează respirația.
Anumite condiții psihologice pot provoca simptome asemănătoare astmului. De exemplu, un atac de panică poate cauza lipsa de respirație sau o incapacitate bruscă de a respira. Totuși, aceste simptome nu sunt la fel ca astmul.
Mitul 2: Copiii cu astm nu pot practica sporturi sau nu pot face exerciții fizice
Copiii cu astm ar trebui să rămână activi fizic. Este un mit că exercițiul și activitatea fizică înrăutățesc astmul. Exercițiul regulat are multe beneficii pentru sănătate. Discută cu doctorul copilului tău despre ce tipuri de exerciții sunt potrivite. Activitățile precum mersul pe jos, drumețiile și înotul sunt adesea recomandate, la fel și sporturile de echipă care necesită doar explozii scurte de energie, ca baseball-ul sau evenimentele de atletism pe distanțe scurte.
Sporturile precum schiul și hocheiul pe gheață nu se numără printre cele mai ușor de practicat de către copiii cu astm deoarece aerul rece poate înrăutăți simptomele astmului.
Mitul 3: Medicamentele pentru astm dau dependență
Mulți oameni cred că medicamentele pentru astm dau dependență pentru că unele conțin steroizi. Totuși, steroizii din unele inhalatoare pentru astm funcționează diferit față de steroizii luați de culturiști pentru a se dezvolta muscular și nu dau dependență. Pacienții cu astm folosesc medicamente zilnic pentru a preveni simptomele astmului, nu pentru că au dezvoltat o dependență. Doctorul copilului este în măsură să ofere sfaturi medicale avizate și să îți ofere explicații despre cum funcționează medicamentele pentru astm.
Mitul 4: Medicamentele pentru astm devin mai puțin eficiente în timp
Diferite medicamente pentru astm funcționează în moduri diferite. Dacă copilul tău are o criză de astm, asta nu înseamnă că medicamentul său zilnic a încetat să funcționeze. Criza s-ar putea explica printr-o calitate scăzută a aerului sau prin prezența unui alt factor de mediu la care copilul a fost expus și care a funcționat ca un declanșator. Totuși, dacă observi că medicamentele pentru ameliorarea simptomelor astmului nu își mai fac efectul așa cum ar trebui, discută cu medicul despre modalități de a gestiona mai bine astmul copilului.
Mitul 5: Copiii cu astm au nevoie de medicamente doar când au simptome
Unii copii au astm ușor și au nevoie de medicamente doar pentru exacerbări ocazionale. Pacienții cu astm persistent trebuie să-și gestioneze condiția zilnic. Dacă medicul a recomandat medicație zilnică, asigură-te că aceasta devine o parte din rutina familiei. Medicația de întreținere va ajuta copilul să rămână sănătos. Este important să tratezi chiar și simptomele ușoare pentru ca acestea să nu se agraveze.
Mitul 6: Toată lumea depășește astmul din copilărie
Astmul unor copii se îmbunătățește sau pare să dispară complet pe măsură ce cresc. Uneori copiii par să fi depășit astmul, dar simptomele se întorc în tinerețea adultă.
Mesaj de luat acasă: Niciodată să nu presupui că copilul tău nu mai are nevoie de tratament pentru astm. Dacă simptomele copilului tău se schimbă sau se îmbunătățesc în timp, discută cu doctorul despre actualizarea planului de medicație pentru astmul copilului tău.
Surse:
https://www.childrens.com/amp/health-wellness/busting-6-asthma-myths?, accesat la 5.03.2014
Sursă FOTO:
iStock
Vezi și: Astmul copilăriei: simptome, diagnostic și tratament | Demamici.ro
Vezi si: Despre polipi si amigdalite. Cand operam copilul? | Demamici.ro