Despre polipi si amigdalite. Cand operam copilul? | Demamici.ro

Polipi si amigdalita la copii

Totul despre polipi si amigdalite. Amegdalita este o afectiune frecvent intalnita la copii, pana la varsta pubertatii.

Ce sunt polipii?

In limbajul medical, acesti polipi se numesc vegetatii adenoide si se pot declansa la copii pana la varsta de 13-15 ani.
Polipii sunt, de fapt, un tesut aflat in spatele nasului. Pana la varsta pubertatii, acest tesut are un rol imunitar si ajuta la formarea anticorpilor.

Simptome polipi

  • copilul raceste foarte des in decursul unui an
  • secretii prezente mereu in nas
  • vorbesc pe nas
  • intampina dificultati de respiratie noaptea; respira cu gura deschisa

Polipi si amigdalite. Aparitia polipilor este frecventa in randul copiilor, insa uneori, polipii pot determina si complicatii grave pentru copil: otita seroasa (copilul nu aude bine), dureri de cap, tuse puternica si deasa (larino-traheo-bronsita).

Respiratia deficitara duce la o oxigenare superficiala a creierului copilului. Copilul va pierde din energie si nu va putea fi la fel de atent la scoala.

Uneori, medicul va sugera un tratament. In cazul simptomelor mai grave, precum cele de mai sus, este recomandata o operatie de inlaturare a polipilor.

In multe cazuri, este necesara efectuarea unei a doua interventii, pentru a inlatura riscul de aparitie a unor complicatii severe.

Operatia de polipi se face cu anestezie generala si este una dintre cele mai simple operatii in ORL. Recuperarea postoperatorie este rapida, iar copilul poate pleca acasa chiar in aceeasi zi.

Un lucru important de tinut minte despre polipi si amigdalite este faptul ca ambele au rol imunitar. Astfel, cu fiecare criza de polipi si amigdalite, copilul castiga un plus de imunitate, pana la un anumit punct.

Simptome amigdalita

  • dureri puternice in gat
  • copilul face febra
  • lipsa poftei de mancare
  • puroi sau depozite albicioase in jurul amigdalelor

Aceasta operatie este recomandata sa aiba loc abia dupa varsta pubertatii. Acest lucru are legatura cu rolul imunitar pe care il au amigdalele.

Chiar daca copilul face 2-3 episoade de amigdalita pe an, este absolut normal acest lucru.
In plus, la copilul pana la varsta de 12-13 ani, volumul amigdalelor palatine este oricum mai mare.

Exista, insa, si exceptii. O operatie de amigdale poate fi efectuata si inaintea pubertatii atunci cand a fost pus diagnosticul de amigdalita cronica hipertrofica.

In aceste cazuri, amigdalele sunt mult prea mari, cauzeaza dificultati de respiratie si de deglutitie.