Astmul copilăriei: simptome, diagnostic și tratament | Demamici.ro

Astmul copilăriei: simptome, diagnostic și tratament | Demamici.ro
Astmul copilăriei: simptome, diagnostic și tratament | Demamici.ro

Astmul copilăriei. Dacă copilul dumneavoastră are astm, plămânii și căile respiratorii se pot inflama cu ușurință atunci când este răcit sau se află în preajma unor lucruri precum polenul. Simptomele pot împiedica copilul să facă activități zilnice sau să doarmă. Uneori, un atac de astm poate duce direct la spital.

Nu există leac pentru astmul la copii, dar puteți colabora cu medicul copilului dumneavoastră pentru a preveni deteriorarea plămânilor în creștere.

Astmul copilăriei. Semne și simptome ale astmului în copilărie

Nu toți copiii au aceleași simptome de astm. Un copil poate avea chiar simptome diferite de la un episod la altul. Semnele și simptomele astmului la copii includ:

– O tuse care nu dispare (care poate fi singurul simptom)
– Crize de tuse care apar des, în special în timpul jocului sau al exercițiilor fizice, noaptea, în aer rece sau în timp ce râde sau plânge
– O tuse care se agravează după o infecție virală
– Mai puțină energie în timpul jocului și oprirea pentru a-și trage respirația în timpul activităților
– Evitarea sporturilor sau a activităților sociale
– Dificultăți de somn din cauza tusei sau a problemelor de respirație
– Respirație rapidă
– Durere în piept
– Respirație șuierătoare, un șuierat când inspiră sau expiră
– Mișcări de balansoar în piept (retracții)
– Dificultăți de respirație
– Mușchii gâtului și pieptului strânși
– Senzație de slăbiciune sau oboseală
– Dificultăți de a mânca sau mormăi în timp ce mănâncă (la sugari)

Medicul copilului dumneavoastră ar trebui să verifice orice boală care îi îngreunează respirația.

Experții folosesc uneori termenii „boală reactivă a căilor respiratorii” și „bronșiolită” atunci când vorbesc despre respirație șuierătoare cu dificultăți de respirație sau tuse la sugari și copii mici. Este posibil ca testele să nu poată confirma astmul la copiii mai mici de 5 ani, scrie webmd.com.

Astmul bronsic la copii, cauzat de parfumul din detergenti

Astmul copilăriei. Când trebuie cel mic să primească îngrijiri de urgență

Un atac de astm sever necesită îngrijiri medicale imediat. Atenție la aceste semne:

– Oprirea în mijlocul unei propoziții pentru a trage aer
– Folosirea mușchilor stomacului pentru a respira
– O burtă care se scufundă sub coaste atunci când încearcă să ia aer
– Piept și părți laterale care trag în timp ce respiră
– Respirație șuierătoare severă
– Tuse severă
– Dificultăți de mers sau de vorbit
– Buze sau unghii albastre
– Creșterea dificultății respiratorii cu scăderea respirației șuierătoare
– Nări lărgite
– Bătăi rapide ale inimii
– Transpirație mai mult decât de obicei
– Dureri în piept

Astmul copilăriei. Cauzele declanșatorii ale astmului în copilărie

– Infecții ale căilor respiratorii. Acestea includ răceli, pneumonie și infecții ale sinusurilor.
– Alergeni. Copilul dumneavoastră ar putea fi alergic la lucruri precum gândaci, acarieni, mucegai, păr de animale de companie și polen.
– Iritanți. Lucruri precum poluarea aerului, substanțele chimice, aerul rece, mirosurile sau fumul le pot deranja căile respiratorii.
– Exercițiu. Poate duce la respirație șuierătoare, tuse și piept strâns.
– Stres. Îi poate agrava simptomele.

Factori de risc pentru astmul bronșic în copilărie

Astmul este cauza principală a bolii pe termen lung la copii. Afectează aproximativ 7 milioane de copii anual. Aceste cifre au crescut, iar experții nu știu sigur de ce.

Majoritatea copiilor au primele simptome la vârsta de 5 ani. Dar astmul poate începe la orice vârstă.

Lucrurile care pot face un copil mai susceptibil de a avea astm includ:

Alergii nazale (febra fânului) sau eczeme (erupții cutanate alergice)
– Un istoric familial de astm sau alergii
– Multe infecții respiratorii
– Greutate mică la naștere
– Expunerea la fumul pasiv de tutun înainte sau după naștere

Tusea seacă şi tusea productivă la copii. Particularități, cauze și afecțiuni medicale pe care le pot semnala | Demamici.ro

Astmul copilăriei. Diagnosticul astmului în copilărie

Simptomele de astm ale copilului dumneavoastră pot dispărea până când ajungeți la cabinetul medicului. Aveți un rol important în a vă ajuta medicul să înțeleagă ce se întâmplă. Un diagnostic va include:

– Întrebări despre istoricul medical și simptome. Medicul dumneavoastră vă va întreba despre orice probleme de respirație pe care copilul dumneavoastră le-ar putea avea, precum și despre orice istoric familial de astm, alergii, eczeme sau alte boli pulmonare. Descrieți în detaliu simptomele copilului dumneavoastră, inclusiv când și cât de des apar, scrie webmd.com.

– Examenul fizic. Medicul dumneavoastră va asculta inima și plămânii copilului dumneavoastră și va căuta în nas sau în ochi semne de alergie.

– Teste. Copilul dumneavoastră ar putea face o radiografie toracică. Dacă are 6 ani sau mai mult, poate face un test pulmonar simplu numit spirometrie. Măsoară cantitatea de aer din plămânii copilului și cât de repede îl poate sufla. Acest lucru îl ajută pe medic să afle cât de sever este astmul lui. Alte teste pot ajuta la găsirea declanșatorilor astmului. Acestea pot include teste de alergie cutanată, teste de sânge (IgE sau RAST) și raze X pentru a spune dacă infecțiile sinusurilor sau boala de reflux gastroesofagian (GERD) agravează astmul. Un test care măsoară nivelul de oxid nitric (eNO) din respirația copilului poate indica, de asemenea, căile respiratorii inflamate.

Astmul copilăriei. Tratamentul astmului în copilărie

Pe baza istoricului copilului dumneavoastră și a cât de sever este astmul, medicul va dezvolta un plan de îngrijire, numit plan de acțiune pentru astm. Acesta descrie când și cum ar trebui să utilizeze copilul dumneavoastră medicamente pentru astm bronșic, ce să facă atunci când astmul se agravează și când să solicite îngrijiri de urgență. Asigurați-vă că înțelegeți acest plan și adresați medicului copilului dumneavoastră orice întrebări pe care le aveți.

Planul de acțiune pentru astmul bronșic al copilului dumneavoastră este important pentru controlul astmului. Păstrați-l la îndemână pentru a vă aminti de planul zilnic de management al copilului dumneavoastră, precum și pentru a vă ghida atunci când copilul are simptome de astm. Oferiți copii îngrijitorilor copilului, profesorilor și chiar șoferului de autobuz, astfel încât aceștia să știe ce să facă dacă copilul are un atac de astm departe de casă.

Pe lângă respectarea planului de acțiune pentru astm bronșic al copilului, asigurați-vă că expunerea la factorii declanșatori ai astmului este limitată și, de preferință, evitată.

Raceala sau ceva mai grav? La ce simptome trebuie sa fii atent si cand trebuie sa duci copilul la doctor

Astmul copilăriei. Ce medicamente pentru astm pot lua copiii?

Majoritatea medicamentelor pentru astm care sunt administrate adulților și copiilor mai mari pot fi prescrise în siguranță și copiilor mici și copiilor mai mici. Medicamentele care sunt aprobate pentru copiii mai mici sunt administrate în doze ajustate pentru vârsta și greutatea lor. În cazul medicamentelor inhalate, poate fi necesar un dispozitiv de administrare diferit în funcție de vârsta și capacitatea copilului. (Mulți copii nu își pot coordona suficient de bine respirația pentru a folosi un inhalator standard.),scrie webmd.com.

Există două tipuri principale de medicamente pentru astm:

– Medicamentele de ameliorare rapidă ajută la simptomele bruște. Copilul dumneavoastră îl va lua pentru ajutor rapid în timpul unui atac de astm.

– Medicamentele cu acțiune prelungită previn inflamația căilor respiratorii și țin astmul sub control. Probabil copilul dumneavoastră le va lua în fiecare zi.

Dacă un sugar sau un copil mai mare prezintă simptome de astm care necesită tratament cu un medicament bronhodilatator de mai mult de două ori pe săptămână în timpul zilei sau de mai mult de două ori pe lună noaptea, majoritatea medicilor recomandă medicamente antiinflamatoare zilnice.

Multe medicamente pentru astm bronșic conțin steroizi, care ar putea avea efecte secundare. Acestea pot irita gura și gâtul copilului dumneavoastră. Unele cercetări arată că, în timp, acestea pot cauza creștere lentă, probleme osoase și cataractă. După ce copilul dumneavoastră le ia, corpul lui ar putea să nu fie capabil să producă atât de mulți steroizi naturali. Dar fără tratament, astmul poate duce la probleme de sănătate și vizite la spital. Vorbiți cu medicul despre avantajele și dezavantajele medicamentelor atunci când faceți un plan de acțiune pentru astm,scrie webmd.com.

Viroza respiratorie la copii

Astmul copilăriei. Cum îi dau copilului meu medicamente pentru astm?

Medicul copilului dumneavoastră vă va spune cât de des să îi administrați copilului tratamente respiratorii, în funcție de cât de sever este astmul bronșic.

Puteți administra copilului (de obicei copiilor sub 4 ani) medicamente pentru astm bronșic folosind un inhalator de acasă, cunoscut și sub numele de aparat de respirat. Un inhalator furnizează medicamente pentru astm bronșic, de obicei bronhodilatatoare, prin schimbarea lor dintr-un lichid în ceață. Copilul primește medicamentul prin inhalarea acestuia printr-o mască de față. Aceste tratamente de respirație durează de obicei aproximativ 10 până la 15 minute și se administrează de mai multe ori pe zi.

Astmul copilăriei. Evitarea declanșatorilor de astm în copilărie

Pentru a preveni atacurile de astm sau pentru a le împiedica să se agraveze, concentrați-vă asupra declanșatorilor cunoscuți:

– Nu lăsați pe nimeni să fumeze în casa sau în mașina ta.
– Curățați adesea așternuturile și covoarele pentru a combate acarienii.
– Țineți animalele de companie departe de dormitorul copilului dvs. Un filtru de aer poate ajuta cu alergenii.
– Obțineți control regulat al dăunătorilor pentru a evita gândacii.
– Remediați scurgerile și utilizați dezumidificatoare pentru a preveni mucegaiul.
– Nu folosiți produse de curățare sau lumânări parfumate.
– Verificați rapoartele zilnice privind calitatea aerului din zona dvs.
– Ajutați-vă copilul să rămână la o greutate sănătoasă.
– Dacă are arsuri la stomac, ține-le sub control.
– Dacă exercițiile fizice sunt un declanșator, medicul copilului ar putea să-i solicite celui mic să folosească inhalatorul cu 20 de minute înainte de activitate pentru a-și menține căile respiratorii deschise.
– Asigurați-vă că se vaccinează împotriva gripei în fiecare an.

Vezi și: Astmul bronsic la copii poate fi cauzat de parfumul din detergenti | Demamici.ro

Vezi si: Despre polipi si amigdalite. Cand operam copilul? | Demamici.ro