Virusul sincițial respirator, cea mai frecventă cauză a bronșiolitelor și a pneumoniilor în cazul copiilor mai mici de un an. Ce trebuie să știi despre infecția cu VSR VIDEO | Demamici.ro

Virusul sincițial respirator, cea mai frecventă cauză a bronșiolitelor și a pneumoniilor în cazul copiilor mai mici de un an. Ce trebuie să știi despre infecția cu VSR | Demamici.ro

Virusul sincițial respirator (VSR) determină, de cele mai multe ori, apariția unor simptome ușoare, ca cele dintr-o răceală comună. Majoritatea persoanelor care îl contractează se vindecă într-o săptămână sau două, însă în cazul copiilor și al vârstnicilor pot să apară complicații serioase. Virusul sincițial respirator este cea mai frecventă cauza a bronșiolitelor (inflamarea căilor respiratorii inferioare) și a pneumoniilor în cazul copiilor mai mici de un an, din Statele Unite ale Americii, după cum informează „Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor”.

Simptome ale infecției cu VSR:

La persoanele infectate cu VSR, primele simptome apar în decurs de 4 până la 6 zile după contractarea virusului. Cele mai des întâlnite simptome sunt:

 • Rinoreea
 • Diminuarea apetitului
 • Tusea
 • Strănutul
 • Febra
 • Wheezing-ul (respirație șuierătoare)

De regulă, simptomele apar în etape, nu toate în același timp. În cazul copiilor foarte mici infectați cu VSR, singurele simptome care își pot face apariția sunt: iritabilitatea, apatia (activitate redusă) și dificultățile de respirație. Aproape toți copiii vor „bifa” o infecție cu virusul sincințial respirator înainte de împlinirea vârstei de doi ani. În cazul în care copilul are dificultăți în respirație, nu bea suficiente lichide, iar simptomele se înrăutățesc, apelați de urgență la ajutor medical (2).

De cele mai multe ori, infecția cu VSR trece de la sine într-o săptămână sau două. Deocamdată nu există niciun tratament specific pentru infecția cu acest virus, deși cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui vaccin și a medicamentelor antivirale care să lupte cu virusul.

Ce poți face pentru a ameliora simptomele?

 • Puteți ține febra sub control prin administrarea de antitermice (așa cum v-a prescris medicul).
 • Hidratați-vă foarte bine! Este important ca persoanele infectate cu VSR să bea cât mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Aceasta poate fi foarte gravă, mai ales în cazul bebelușilor.
 • Țineți legătura cu medicul și nu administrați medicamente după ureche!

Cum se transmite virusul sincițial respirator (VSR)

Există mai multe modalități prin care virusul poate pătrunde în organism:

 • Dacă o persoană infectată tușește sau strănută în apropiere
 • Dacă picăturile de la tuse sau strănut intră în ochi, în nas sau în gură
 • Dacă atingi suprafețe infectate precum clanța ușii, apoi îți atingi fața, înainte să te speli pe mâini
 • Dacă ai contact direct cu virusul (ex: săruți pe față un copil care este infectat cu VSR)

De regulă, persoanele infectate cu virusul sincițial respirator sunt contagioase între 3 și 8 zile. Unii copii sau adulți cu sistemul imunitar slăbit pot fi contagioși chiar și după diapariția simptomelor, o perioadă de până la 4 săptămâni. Copiii sunt expuși infectării cu virusul sincițial, în colectivitate. Odată infectați, aceștia pot transmite virusul tuturor membrilor familiei.

Virusul sincițial respirator poate trăi până la câteva ore pe suprafețe dure precum mesele sau marginile pătuțului și mai puțin pe suprafețe moi precum șervețelele sau mâinile.

Posibile complicații ale infecției cu virusul sincițial respirator (VSR). VSR este cea mai frecventă cauză a bronșiolitelor și a pneumoniilor în cazul copiilor mai mici de un an

Virusul sincițial respirator poate determina bronșiolita la copii. Boala debutează cu simptomele unei răceli obișnuite, însă ulterior apar tusea, respirația șuierătoare și, în anumite cazuri, chiar dificultățile în respirație. Dintre copiii (de 1 an sau mai mici) care se prezintă la camerele de gardă ale spitalelor cu bronșiolite, cei mai mulți primesc tratament la domiciliu. 3% dintre aceștia necesită internare (3).

Bronșiolita constă în iritarea și îngustarea bronhiolelor (ramurile mai mici ale căilor respiratorii bronșice din tractul respirator). Spre deosebire de bronșită, care apare atât în cazul adulților, cât și a copiilor și care constă în inflamarea căilor respiratorii superioare, bronșiolitele apar cu precădere în cazul bebelușilor (copiilor mai mici de 2 ani). Cele mai multe cazuri de bronșiolite sunt de natură virală, produse de infecția cu virusul sincițial respirator.

Pneumonia este o infecție a tractului respirator inferior care poate fi produsă de bacterii, virusuri sau fungi. Aceasta se caracterizează prin inflamația alveolelor pulmonare (săculeții cu aer de la nivelul plămânilor). Simptomele pneumoniei pot varia de la ușoare la unele care pun viața în pericol. Persoanele cele mai afectate de infecția plămânilor sunt copiii foarte mici, persoanele cu vârsta peste 65 de ani sau cei cu probleme asociate de sănătate sau cu un sistem imunitar foarte slăbit (4).

Bebelușii și copiii născuți prematur, categoriile cele mai expuse infectării cu virusul sincițial respirator (VSR)

Copiii cei mai predispuși infecțiilor pulmonare sunt cei cu boală cardiacă congenitală, boală pulmonară cronică cauzată de prematuritate, copiii care vin pe lume prematur, înainte ca sarcina să ajungă la 37 de săptămâni sau cei care au un sistem imunitar foarte slăbit (5).

Virusul sincițial respirator poate fi foarte periculos pentru unii bebeluși sau copii de vârstă mică. În Statele Unite ale Americii, aproximativ 58.000 de copii cu vârste sub 5 ani necesită spitalizare, din cauza infecției cu VSR. Categoriile cele mai expuse infectării cu acest virus respirator sunt:

 • Copiii născuți prematur. În România, unul din zece copii se naște înainte de termen (37 de săptămâni de sarcină)
 • Sugarii, în special cei sub 6 luni
 • Copiii mai mici de 2 ani care suferă de boli pulmonare sau cardiace cronice
 • Copiii cu un sistem imunitar slăbit
 • Copiii care suferă de boli neuromusculare, inclusiv cei care întâmpină dificultăți la înghițire sau la eliminarea secrețiilor

De regulă, adulții și copiii, care nu prezintă probleme asociate de sănătate, nu necesită spitalizare în cazul infecției cu VSR. În cazul persoanelor în vârstă și a bebelușilor sub 6 luni, situația poate fi diferită. Aceștia s-ar putea să necesite internare dacă se confruntă cu deshidratare severă sau întâmpină dificultăți în respirație. În cele mai grave cazuri, persoana afectată poate necesita conectarea la oxigen sau intubarea pentru a se asigura ventilația mecanică. De regulă, perioada de spitalizare nu depășește câteva zile.

Metode de prevenire ale infecției cu virusul sincițial respirator (VSR) (6)

Sezonul în care riscul infectării cu virusul sincițial respirator începe din toamnă și se prelungește în perioada de iarnă și chiar primăvară. În această perioadă, mai mult decât în alte luni ale anului, trebuie să fiți atenți la măsurile de prevenire ale infecției:

 • Spălați-vă des pe mâini! – Spălați-vă mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde și ajutați copiii mici să facă acest lucru. Dacă nu aveți acces la apă și săpun, folosiți dezinfectant pe bază de alcool. O igienă riguroasă a mâinilor vă ajută să stați departe de germeni.
 • Nu puneți mâinile pe față! – Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate.
 • Evitați contactul cu persoanele bolnave! – Evitați să intrați în contact cu persoanele care au simptome evidente de răceală. Nu vă pupați, îmbrățișați, nu folosiți aceleași tacâmuri și nici nu beți din aceleași recipiente.
 • Acoperiți-vă gura și nasul când tușiți sau strănutați! – Acoperiți-vă gura sau nasul cu un șervețel sau tușiți/ strănutați în plica cotului. Învățați-vă copiii să facă aceste lucruri înainte de intrarea în colectivitate.
 • Curățați și dezinfectați suprafețele! – Curățați și dezinfectați suprafețele și obiectele pe care le ating mai multe persoane (clanțele de la uși) sau pe care le folosiți intens și în alte medii decât acasă cum ar fi jucăriile sau telefoanele.
 • Stați acasă dacă sunteți bolnavi! Atunci când aveți simptome de boală, evitați deplasările pentru a-i proteja pe cei din jur. Dacă este posibil, lucrați de acasă, iar în cazul copiilor, evitați să îi duceți în colectivitate.

AstraZeneca lansează o campanie de conștientizare a riscurilor infecțiilor tractului respirator cu virusul sincițial respirator (VSR). Campania se desfășoară sub egida „Asociației Române de Neonatologie”. Mai multe informații despre infecția cu VSR, pe site-ul dedicat: desprevsr.ro.

Surse:

(1) – https://www.cdc.gov/rsv/

(2) – https://www.cdc.gov/rsv/about/symptoms.html

(3) – https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/485626

(4) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pneumonia/symptoms-causes/syc-20354204

(5) – https://www.nhs.uk/conditions/bronchiolitis/

(6) – https://www.cdc.gov/rsv/high-risk/infants-young-children.html