Incontinența urinară, o realitate cu care se confruntă multe femei după nașterea naturală. Pierderile de urină reprezintă una dintre neplăcerile cu care se confruntă un număr foarte mare de femei, din cauze multiple. Fie că vorbim despre înaintarea în vârstă sau de incontinența urinară apărută după o naștere naturală, aceasta are un impact negativ semnificativ. Mai multe informații despre acest subiect vă prezentăm în cele ce urmează, într-un interviu cu Dr. Daniela Diveică, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie estetică.
Incontinența urinară, o realitate cu care se confruntă multe femei după nașterea naturală. Interviu cu Dr. Daniela Diveică, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie estetică
R: Ce este incontinența urinară și de câte tipuri poate fi ea?
Dr. Daniela Diveică: Incontinența urinară reprezintă pierderea involuntară de urină, fiind o problemă des întâlnită. Atât femeile, cât și bărbații pot suferi de incontinență urinară, deși femeile au un risc crescut, odată cu înaintarea în vârstă.
Incontinența urinară are mai multe clasificări, printre care enumerăm incontinența urinară de stres, incontinența urinară de urgență, incontinența continuă, incontinența de „prea-plin”, incontinența de noapte.
R: Care este probabilitatea să apară incontinența urinară după o naștere naturală?
Dr. Daniela Diveică: Există mai multe cauze ale incontinenței urinare. Incontinența de stres poate fi cauzată de sarcină, naștere, menopauză, înaintarea în vârstă, obezitate, histerectomie (intervenția chirurgicală de extirpare a uterului).
Incontinența de urgență poate apărea ca urmare a cistitelor netratate, a inflamației mucoasei vezicii urinare. Incontinența urinară este caracterizată prin slăbirea mușchilor pelvieni, fiind unul dintre cele mai comune tipuri de incontinență, mai des întâlnită în cazul femeilor după naștere naturală.
Incontinența de stres apare în momentul în care o persoană strănută, tușește sau face efort fizic, din cauza faptului că mușchii pelvieni sunt slăbiți. Incontinența urinară de stres poate fi moderată sau severă.
R: Incontinența urinară poate fi prevenită? Există lucruri pe care femeile le pot face înainte de o sarcină sau chiar în timpul ei pentru a micșora șansele să se aleagă cu pierderi invonluntare de urină după o naștere naturală?
Dr. Daniela Diveică: Tratamentul pentru incontinență urinară depinde de mai mulți factori, printre care tipul de incontinență, vârsta pacientei, starea generală de sănătate.
S-ar putea să fie nevoie de o combinație de tratamente, iar dacă o anumită afecțiune este vinovată de apariția incontinenței, atunci afecțiunea respectivă trebuie tratată.
În cazul incontinenței de stres, se recomandă exercițiile Kegel sau exercițiile pelviene, pentru a întări mușchii care controlează vezica urinară. Acestea presupun abținerea de la urinare timp 10 secunde, apoi relaxarea alte 10 secunde, în runde de câte 5-10 contracții zilnice.
Exercițiile Kegel, deși recomandate de medicul ginecolog Arnold Kegel încă din anii ‘40 femeilor cu incontinență urinară după naștere, pot fi efectuate atât de femei, cât și de bărbați.
Ideal ar fi ca pacientele ce suferă de această afecțiune, să evite să ridice greutăți și să își mențină greutatea corporală normală.
R: Ce soluții au la îndemână femeile pentru a scăpa de incontinența urinară?
PRP (Injectarea de plasmă) în regiunea genitală reprezintă un tratament nou, ultramodern, menit să refacă tonusul și vascularizația zonei intime. Tratamentul utilizează propria plasmă sangvină, care este injectată în țesuturile vaginale și vulvare. Orice femeie prezintă, la un moment al vieții, modificări genitale cauzate de nașteri, de instalarea menopauzei sau pur și simplu de procesul de îmbătrânire.
Injectarea plasmei proprii are rolul de a trata anumite probleme de patologie genitală, precum și de a restabili o funcție sexuală normală. Mecanismul acestei terapii estetice și funcționale genitale este acela de a activa celulele stem vaginale. Tratamentul reface tonusul, consistența și aspectul mucoasei vaginale și îmbunătățește textura și calitatea pielii din jurul vaginului și de la nivelul labiilor. Rezultatele încep să apară chiar după prima ședință.
O altă soluție ar fi tratamente cu laser CO2-MonaLisa Touch. MonaLisa Touch este un tratament nedureros, minim invaziv cu laser pentru rejuvenare vaginală. Prin acțiunea blândă asupra mucoasei vaginale, laserul stimulează producția de colagen, îmbunătățind funcționalitatea zonei tratate și restaurând echilibrul trofic al mucoasei membranei vaginale.
MonaLisa Touch este recomandat persoanelor care se confruntă cu senzații de jenă, disconfort; senzație de uscăciune; disconfort în timpul actului sexual; modificarea florei; incontinența urinară; cistita recurentă; alte simptome ce apar după naștere, în (pre)menopauză.
MonaLisa Touch este tratamentul original pentru rejuvenare vaginală care folosește sistemul SmartXide2 by DEKA, cu caracteristici tehnice în exclusivitate care fac ca tratamentul să fie unul sigur, fară efecte adverse. Practic, aplicatorul este introdus în vagin, iar acțiunea de ablație a laserului stimulează colagenul în pereții vaginali pentru rehidratarea și restaurarea funcțională a țesuturilor.
Dacă există o laxitate foarte mare și un tonus foarte scăzut al musculaturii sau de grade mari ale incontinenței urinare atunci discutăm despre vaginoplastie chirurgicală.
Intervenția chirurgicală rezolvă, pe lângă problema de laxitate și circumferință a canalului vaginal, și problema lipsei de tonicitate a musculaturii. Pentru că, prin această intervenție, în afara faptului că se obține o micșorare a diametrului vaginal, în același timp musculatura peretelui posterior al vaginului este întărită, mușchii se repun în poziția inițială.
R: În cazul procedurii chirurgicale, pentru ce perioadă este recomandat repausul sexual?
Dr. Daniela Diveică: Dacă facem Monalisa Touch repausul sexual este de 2 zile. Dacă facem PRP, la fel, 2-3 zile. Dacă se intervine chirurgical, atunci vorbim de 6 săptămâni.
Pe doamna doctor Daniela Diveică o puteți găsi la Clinica Dr. Daniela Diveică, str Ștefan Negulescu, nr 34, et 2, București. Mai multe informații despre proceduri, intervenții, dar și rezultate înainte și după le puteți vedea pe contul de Instagram.
Vezi și: Viata sexuala a cuplului dupa venirea pe lume a unui copil. Cum e influentata – STUDIU | Demamici.ro