Cum se modifică viața intimă după naștere. Copiii simt plinul sau golul dintre mamă și tată | Demamici.ro

Cum se modifică viața intimă după naștere. Copiii simt plinul sau golul dintre mamă și tată | Demamici.ro

Cum se modifică viața intimă după naștere. Copiii simt plinul sau golul dintre mamă și tată. „Răscolind” internetul ne-a apărut în cale o postare de-a Cristinei Flueraș, Psiholog-Psihoterapeut, destinată cuplurilor cu copii. De aici ne-am inspirat și în partea a doua a titlului pentru că ne-am îndrăgostit de cuvintele atât de frumos așezate și atât de pline de adevăr. Vă voi lăsa un link al postării pentru a o putea citi în totalitate, însă esența ei este că: „nucleul familiei este cuplul. Fără cuplu armonios, copiii au de suferit”. Presiunea de pe umerii părinților este imensă. Ne dorim să fim părinți buni, să performăm la job, să avem o viață de cuplu sănătoasă, să întreținem o casă, însă ritmul nebun în care se derulează viața multora dintre cuplurile cu copii lasă urme adânci știrbind dintr-o parte sau alta.

Cristina Flueraș: „Copiii simt „câmpul” părinților, liniștea sau tensiunea, valul de iubire sau seceta emoțională, simt plinul sau golul dintre mamă și tată. Și starea aceea devine baza de încredere sau neîncredere cu care pornesc în viață. (…) Dacă nu hrănim constant baza, mai târziu peticim și reparăm, noi sau copiii noștri.”

Pentru că este un subiect intens și delicat în același timp, am apelat la un profesionist pentru lămuriri și recomandări utile, mai ales pentru mămicile la început de drum. Odată cu nașterea copilului se naște și mama, iar odată cu acest moment sacru, viața familiei în sânul căreia a intrat un „omuleț nou” ia un cu totul alt curs. Noul, incertul, grija și responsabilitatea imensă se pot dovedi copleșitoare pentru un cuplu în viața căruia apare un bebeluș. Arina Anghel, Psihoterapeut-Psihosexolog, ne-a oferit lămuriri și recomandări.

Care sunt principalele probleme cu care se confruntă mămicile în perioada de după naștere, în ceea ce privește viața sexuală? Din experiența pe care o aveți ca Psihoterapeut-Psihosexolog.

Arina Anghel, Psihoterapeut-Psihosexolog: „Principalele probleme în ceea ce privește viața sexuală cu care se confruntă femeile odată devenite mămici sunt de două feluri:

Dificultăți fiziologice, datorate transformării corpului după naștere – sensibilitate genitală crescută în urma epiziotomiei sau, în cazuri mai rare, în urma rupturii vaginale, chiar și în urma procesului natural de lăuzie cu eliminarea lohiilor; sensibilitatea crescută a sânilor datorită alăptării.

Dificultăți psihologice, emoționale: acestea pot apărea din cauza apariției unei diade corporal-emoțională mamă – nou-născut, dinamică ce poate aduce, la nivel senzorial, o fuzionalitate spontană și fluidă ce împlinește nevoia de contact, de atingere, a mamei. Aceasta, fiind mereu în contact cu bebelușul, ținându-l în brațe, alăptându-l, dormind cu el, poate ajunge la o stare de intimitate hrănitoare, accesibilă pur și simplu și astfel femeia să se lase furată de această nouă conexiune și să refuze, inconștient, apropierea de bărbat, unde nevoile senzoriale și de plăcere sexuală i se pot împlini cu ceva eforturi de a relaționa adult – adult, eforturi pe care mama nu se simte disponibilă să le facă mai ales că intervine adesea și un decalaj în programul părinților.

Tatăl, de obicei, este cel care continuă activitatea profesională și este zilnic plecat 8 – 10 ore sau lucrează de acasă și e la fel de indisponibil ca suport fizic și emoțional, iar mama rămasă singură cu copilașul, se poate simți izolată, nevăzută, neînțeleasă, copleșită de multitudinea de noi sarcini ce par să nu se termine niciodată. Astfel, o femeie căreia nu îi ține copilul și altcineva, ajunge să nu mai aibă timp nici pentru a face un duș sau o baie de cadă, nici pentru o plimbare de jumătate de oră singură în natură sau doar pentru a-și bea cafeaua/ceaiul în liniște, astfel încât ajunge să nu mai aibă resurse de a relaționa armonios, comunicând asertiv cu partenerul ei ceea ce are nevoie și începe să reproșeze, să critice, să ceară agresiv sau pasiv-agresiv, prin generalizări, etichetări, diagnosticări ale realității celuilalt. La toate astea, bărbatul va reacționa devenind defensiv, contraatacând sau închizându-se în el și devenind și mai indisponibil pentru ea, ceea ce duce la o prăbușire a vieții sexuale a cuplului.”

Ce sfaturi ați oferi mămicilor la început de drum astfel încât sănătatea sexuală a cuplului să nu aibă de suferit?

Arina Anghel, Psihoterapeut-Psihosexolog: „Pentru ca sănătatea sexuală să nu aibă de suferit, e vital ca proaspăta mămică să-și păstreze focusul pe relația cu tatăl bebelușului, amintindu-și că el a fost primul și că relația lor a creat și a adus pe lume puiul. Viața sexuală este un pilon principal al relației cu sine și cu partenerul nostru adult și e foarte important să fie prioritizată și menținută chiar dacă acum, în noua formulă, va suferi transformări.

E nevoie de multă blândețe, răbdare, atenție și atingeri conștiente pentru ca cei doi să găsească o formulă de a se reconecta corporal, emoțional și sexual din interiorul noilor roluri de mamă și tată. Indiferent cât de puternică se simte instanța de mamă/ de părinte, ea e doar o parte din noi, nu e totul și e fundamental să ne permitem să accesăm și femeia senzuală și sexuală, căci de aici ne putem recalibra sistemul nervos și ne putem hrăni real cu plăcere, cu apreciere, cu atingeri pline de dorință, cu bucuria de a fi văzute și celebrate pentru cine suntem dedesubtul tuturor rolurilor. Iar asta aduce eliberare și sens profund în a fi o ființă umană vie pe planeta Pământ.”

Cum se modifică viața intimă după naștere. Copiii simt plinul sau golul dintre mamă și tată | Demamici.ro

Sănătatea sexuală după naștere. Probleme care pot să perturbe viața intimă

Pe lângă partea psihică, există și probleme de sănătate intimă care pot să perturbe viața de cuplu. În timpul sarcinii și al nașterii, corpul femeii trece prin schimbări majore.

Cât de mult se modifică zona intimă în timpul sarcinii și al travaliului?

Una dintre cele mai arzătoare întrebări ale femeilor care se pregătesc să devină mame pentru prima dată este legată de modificările corpului din timpul sarcinii, dar și al nașterii. Cât de mult se modifică vaginul după nașterea naturală și cât durează recuperarea? Va reveni la forma de dinainte de sarcină și naștere?

Însuși cuvântul „vagin” provine din limba latină semnificând „canal de naștere”. Așadar, acest organ muscular este „special conceput” pentru a aduce pe lume un copil. Capacitatea sa elastică este foarte bună, fapt ce permite mărirea și micșorarea făcând posibilă nașterea. În timpul nașterii naturale, colul uterin ajunge să aibă o dilatație de 10 cm. Mai mult decât atât, corpul secretă un hormon numit relaxin care relaxează ligamentele pentru a se putea întinde astfel încât să fie facilitată nașterea.

Fiecare femeie este unică, iar experiența nașterii de asemenea. Sunt femei care nasc natural foarte ușor, după un travaliu scurt și o expulzie imediată, însă sunt și femei care petrec zeci de ore în așteptarea dilatației complete, iar expulzia este una greoaie care se lasă cu rupturi de perineu sau epiziotomie (secționarea mușchilor perineului). Așadar, fiecare proaspătă mămică se va recupera mai repede sau mai greu în funcție de cât de mult o ajută propriul corp, în funcție de resursele de vindecare pe care organismul le are.

Ce se întâmplă cu zona intimă după naștere? În cât timp revine la dimensiunile inițiale?

După naștere urmează perioada de lăuzie care durează între 6 și 8 săptămâni. În acest timp organismul se reface, iar organele genitale revin cât mai aproape de forma inițială. Și în acest caz, din nou, vorbim despre situații specifice în funcție de fiecare femeie în parte și de resursele de vindecare disponibile. Unele mame își vor reveni mai devreme, iar altele vor necesita o perioadă de recuperare mai îndelungată. Exercițiile Kegel pot facilita refacerea vaginului prin întărirea musculaturii perineale.

Îngrijirea intimă în perioada post-partum după nașterea vaginală

Nașterea naturală reprezintă o adevărată provocare pentru corpul femeii, iar igiena intimă este deosebit de importantă pentru evitarea potențialelor infecții. În ce constă igiena după naștere:

Spălarea zonei intime după fiecare utilizare a toaletei – după naștere, zona intimă este mult mai expusă bacteriilor și microbilor, motiv pentru care este recomandat să o curățați cu apă și cu un gel intim special conceput pentru o îngrijire delicată. Uscați bine zona cu un prosop moale, din bumbac, înainte de a purta lenjeria intimă. Gelul de curățare zilnică Hydrasept de la Eva Intima* elimină secreţiile și mirosurile din zona organelor genitale externe, prevenind apariţia bacteriilor datorită extractelor de afine, pufuliță, rozmarin și cimbru. În același timp, umiditatea necesară și menţinerea fiziologiei pielii sunt asigurate de acidul hialuronic, aloe și prebioticul α-glucan oligozaharidă.

*Acesta este un dispozitiv medical. Înainte de utilizare citiți informațiile de pe ambalaj și prospectul din interiorul cutiei.

Cum se modifică viața intimă după naștere. Copiii simt plinul sau golul dintre mamă și tată | Demamici.ro

Dușurile zilnice – igiena este esențială pentru o recuperare optimă după naștere. Pentru a evita riscul de infecție, fă duș zilnic. Apa trebuie să fie călduță și e recomandat să eviți băile lungi pentru a nu expune zona intimă la umezeală timp îndelungat.

Băile de șezut – contribuie la ameliorarea durerilor postnatale și oferă o igienă optimă pentru zona perineală.

Absorbantele – sângerările abundente de după naștere (lohiile) sunt perfect normale, ele constituind un indicator că recuperarea după naștere se face corespunzător. Nu folosi tampoane interne, ci absorbante speciale, confecționate din materiale prietenoase cu corpul tău. Există pe piață diverse game de absorbante, special concepute pentru perioada de lăuzie. Alege-le pe cele 100% din fibre de bumbac care mențin pielea uscată și curată. Absorbantele din fibre sintetice favorizează transpirația, nu au putere mare de absorbție și cresc riscul apariției iritațiilor și infecțiilor.

Lenjeria – După naștere poartă lenjerie cât mai lejeră, din bumbac.

Ovulele vaginale (le puteți folosi la o anumită perioadă după nașterea naturală, la indicația medicului ginecolog). În scop terapeutic ați putea folosi ovulele vaginale pentru refacerea mucoasei vaginale lezate sau atrofiate. Produsul Restore Ovules* de la Eva Intima ajută la formarea unei pelicule protectoare asupra mucoasei vaginale, care îmbunătăţește regenerarea epiteliului vaginal, menţinând în același timp umiditatea naturală din vagin, în principal datorită acidului hialuronic cu hidrofilicitatea sa puternică.

*Acesta este un dispozitiv medical. Înainte de utilizare citiți informațiile de pe ambalaj și prospectul din interiorul cutiei. Mai multe informații despre produsele din gama Eva Intima căsiți pe site-ul eva-intima.ro.

Cum se modifică viața intimă după naștere. Copiii simt plinul sau golul dintre mamă și tată | Demamici.ro

Un studiu (1) din 2005 a evidențiat faptul că 83% dintre femei experimentează probleme în viața sexuală în primele trei luni după naștere. Cele mai comune dintre acestea, enumerate de Dr. Anca Sultan, medic specialist obstetrică – ginecologie, într-un articol (2) despre viața sexuală din timpul sarcinii și după naștere sunt:

  • uscăciunea vaginală
  • pierderea elasticității vaginale
  • fragilitatea țesuturilor
  • durearea și sângerările
  • scăderea libidoului
  • cicatricile după epiziotomie sau rupturi perineale
  • slăbirea tonusului mușchilor vaginali

Probleme de sănătate intimă care pot să apară după naștere

Fie că vorbim despre naștere naturală sau prin cezariană, modificările hormonale, care survin încă din sarcină și persistă și în perioada alăptării, pot determina apariția uscăciunii vaginale.

Imediat după naștere, nivelurile de estrogen și progesteron (hormoni care orchestează funcțiile sistemului reproducător) scad foarte mult. Estrogenul este hormonul care favorizează excitarea sexuală, determinând lubrifierea vaginală. Scăderea cantității de estrogen va determina uscăciune vaginală. Femeile se confruntă cu lipsa de estrogen imediat după naștere, în timpul alăptatului sau în timpul menopauzei.

Există produse special concepute pentru aceste nevoi. Gelul vulvo-vaginal pentru hidratarea și ameliorarea simptomelor de uscăciune Moist Long Acting de la Eva Intima cu acid hialuronic și carbomer reface imediat și menţine pe termen lung umiditatea vaginală, ameliorând simptomele de uscăciune ale femeilor adulte și, în special, ale femeilor la menopauză. De asemenea, îmbunătăţește capacitatea de regenerare și vindecare a mucoasei vaginale în cazurile de leziuni atrofice.

Cum se modifică viața intimă după naștere. Copiii simt plinul sau golul dintre mamă și tată | Demamici.ro

Uscăciunea vaginală este responsabilă pentru durerile din timpul actului sexual. Din fericire, există tratamente potrivite și ușoare pentru astfel de situații, iar cel mai la îndemână este folosirea unui lubrifiant. De preferat este să optați pentru un produs pe bază de apă care să conțină ingrediente naturale.

Eva Intima Vagil este un gel lubrifiant special conceput pentru a facilita actul sexual ori de câte ori există o lubrifiere insuficientă. Pe bază de apă, nu conține vaselină sau ulei de parafină, nu se lipește și nu pătează ca lubrifianții obișnuiți. Lubrifiantul protejează împotriva iritaţiilor minore și zgârieturilor care pot apărea în timpul actului sexual. Conţine ierburi dermo-cosmetice și vitamina E pentru a spori și mai mult confortul contactului sexual.

Cum se modifică viața intimă după naștere. Copiii simt plinul sau golul dintre mamă și tată | Demamici.ro

Eva Intima Vagil face parte din categoria „Viața sexuală”, una dintre cele 9 ale gamei de produse pentru zona intimă. Eva Intima reprezintă cea mai complexă gamă de produse de igienă intimă, cu 40 de produse dedicate îngrijirii intime, la îndemână pentru toate femeile. Produsele conțin exclusiv ingrediente naturale, fără hormoni, fără coloranți sau parfum, majoritatea recunoscute ca dispozitive medicale acreditate IIA (dispozitiv avizat din punct de vedere medical ca metodă de prevenire și tratare a unei game largi de afecțiuni). Gama Eva Intima a fost creată de laboratoarele farmaceutice InterMed, fiind rezultatul unei expertize temeinice.

Cum se modifică viața intimă după naștere. Copiii simt plinul sau golul dintre mamă și tată | Demamici.ro

După naștere zona intimă este mult mai sensibilă și predispusă problemelor de sănătate intimă. Pot să apară simptome precum hipersecreție, mâncărime, iritație, senzație de arsură și așa mai departe. În gama „Disconfort minor” de la Eva Intima găsiți produse care să vă ajute să scăpați de simptomele neplăcute. Gelul vaginal pentru reglarea și menținerea PH-ului vaginal Lactic Gel* este conceput pentru a restabili imediat pH-ul vaginal la valoarea acidă normală, în timp ce îmbunătăţește flora vaginală normală. Remodelază micro-mediul vaginal la valori alcaline ale pH-ului, favorabil lactobacililor benefici și, în același timp, le oferă glicogenul necesar supraviețuirii lor.

*Acesta este un dispozitiv medical. Înainte de utilizare citiți informațiile de pe ambalaj și prospectul din interiorul cutiei.

Cum se modifică viața intimă după naștere. Copiii simt plinul sau golul dintre mamă și tată | Demamici.ro

Pentru mai multe detalii despre produse, dar și postări utile, dați un like paginii de Facebook Eva Intima România și alăturați-vă comunității de pe Instagram. Eva Intima are grijă să ai grijă de tine!

(1) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1479788/

(2) – https://femmeboutiquemedical.com/ro/sexul-in-sarcina-dupa-nastere/

Vezi și: Viata sexuala a cuplului dupa venirea pe lume a unui copil. Cum e influentata – STUDIU | Demamici.ro