Dan Cruceru: „Meseria de părinte nu este ușoară. S-ar putea să nu știi dacă ai făcut bine sau rău decât peste niște ani.” Studiile și cărțile de parenting sunt fără doar și poate resurse pline de informații, utile și valoroase care ne ghidează în creșterea și educarea copiilor noștri. De multe ori, ca părinți, ne-am lovit de o discrepanță între ce scrie în teorie și modul în care ea poate fi pusă în aplicare în situațiile provocatoare din viața de zi cu zi. În secțiunea „Creștem mici super eroi – interviuri cu super părinți” ne propunem să aducem mai aproape de voi experiențele unor părinți trecuți deja prin mulți ani de „părințeală” pentru a vedea împreună cum stă treaba în teren, nu doar în teorie.
Cuprins:
Cu empatie, umor, dar și multe sfaturi utile, am deschis primul interviu al acestei serii împreună cu Dan Cruceru, jurnalist consacrat, om de televiziune, antreprenor, fondatorul Taticool și un om cool el însuși. Prima parte a interviului o găsiți redactată aici sau o puteți urmări în fomat video la finalul acestui articol.
Dan Cruceru: „Meseria de părinte nu este ușoară. S-ar putea să nu știi dacă ai făcut bine sau rău decât peste niște ani.” Interviu cu Taticool VIDEO
R: Aș vrea să ne întoarcem la grădiniță, în primii ani de grădiniță ai Sophiei. Cum a fost primul an de colectivitate, pentru că o lege nescrisă spune că: „copilul, în primul an de colectivitate, merge o săptămână, după care o săptămână sau două stă acasă în recuperare.” Cât a mers Sophia la grădiniță în primul an?
Imunitatea copiilor în primul an de colectivitate
Dan Cruceru, fondatorul Taticool: Nu există copil care să fie sănătos tun la grădiniță, mai ales în primul an, poate chiar primii doi în care intră în colectivitate. Nici nu are cum să fie, pentru că el nu are dezvoltat sistemul imunitar.
Dan Cruceru: „Dacă aveți copii la grădinițe private, să știți că veți plăti trei sferturi din grădiniță degeaba.”
În casă, în familia lui, totul este poate mult mai curat, este mult mai ferit de viruși și atunci, normal, se întâmplă asta: o săptămână la grădiniță, două, trei acasă. Dacă aveți copii la grădinițe private, să știți că veți plăti cel puțin trei sferturi din grădiniță degeaba. Asta este. Am fost acolo, știu exact. Nu se poate altfel.
R: Și în cazul lui Dan Christian a fost la fel? Cum se construiește de fapt imunitatea copiilor? În primul rând, prin acest contact cu virusuri, cu bacterii, expunând copilul la îmbolnăviri.
Dan Cruceru, fondatorul Taticool: Asta înseamnă și asta face și vaccinul. Orice vaccin introduce, de fapt, o cantitate mică din virusul respectiv, astfel încât corpul să-și dezvolte imunitatea împotriva lui.
Vitamina D3 și zincul ajută la funcționarea normală a sistemului imunitar
R: Dar noi putem interveni și putem să ajutăm imunitatea copilului. Știm că vitamina D3 și zincul, în combinație, ajută funcționarea normală a sistemului imunitar și apărarea naturală a organismului. Și atunci, am putea să venim cu niște suplimente, în cazul în care copilul poate este mai pretențios la alimentație și nu își ia toți acești nutrienți din alimente, așa cum ar fi normal. Putem să-l ajutăm.
Mi-ai și spus mai devreme că apelați deja la suplimente alimentare.
Dan Cruceru, fondatorul Taticool: Suplimentele sunt în dieta alimentară a copiilor mei și nu doar a copiilor, și noi luăm astfel de suplimente, dar așa cum am spus-o foarte clar, doar dacă vin din recomandarea medicului. Adică nu există posibilitatea de a face supradozaj sau habar n-am.
Nu sunt sub nicio formă adeptul de a lua o formă de pastilă după ureche. Cred că o relație extrem de importantă a părintelui trebuie să fie cea cu medicul pediatru al copilului.
Dan Cruceru: „Meseria de părinte nu este ușoară. S-ar putea să nu știi dacă ai făcut bine sau rău decât peste niște ani.” Interviu cu Taticool VIDEO
Stresul și anxietatea în rândul elevilor. Care ar fi principalii factori?
R: Dan, iată că mai este puțin și vei avea în curând doi elevi în casă. Și Dan Christian se pregătește ușor-ușor. Deja ai o experiență vastă ca părinte și Sophia a trecut prin primii ani de școală. Te-ai întâlnit în cazul Sophiei cu situații mai stresante sau poate ai auzit în colectivul ei, printre colegi, sau în cadrul comunității tale, despre acest stres cu care se confruntă elevii?
Se tot vorbește în ultimii ani de stres în cazul elevilor, de anxietate chiar sau atacuri de panică, ceea ce este surprinzător pentru că nu auzeam aceste lucruri sau nu se vorbea despre asta în trecut.
Dan Cruceru, fondatorul Taticool: Hai să ne gândim foarte clar cât de stresant era și pentru noi când eram elevi, de la examenul de capacitate la examenul de admitere în liceu sau examenul de licență… Nu se vorbea pe vremea noastră.
Dan Cruceru: „Societatea, părinții sunt mult mai atenți la ceea ce simte copilul decât în trecut.”
Între timp, societatea, părinții sunt mult mai atenți la ceea ce simte copilul decât în trecut și de aici se abordează și subiectul stres.
Deci stresul există și există la toate vârstele, inclusiv copiii. O să vedeți, un copil stresat are probleme de somn, poate avea tot felul de obiceiuri care îl trimit înapoi. Poate ajunge, dacă este un copil care este forțat să meargă la grădiniță, de exemplu, și acolo nu are un mediu în care se simte bine, poate reveni la niște obiceiuri de genul pipi în pat sau supt de deget sau tot felul pentru că el este stresat acolo, la grădiniță.
Ce sfaturi am, ce am făcut eu, ține de comunicare și ține de conectare. Comunicarea pe de-o parte părinte-copil, în care să fii atent la ce îl doare pe el, comunicare părinte-educator. Este foarte important triunghiul acesta: părinte-educator-copil. Dacă acest triunghi nu funcționează, nu e bine deloc și trebuie să fii pregătit pentru tot ce înseamnă nou. Dacă vi se pare că aveți probleme mari cu un copil de grădiniță, vă spun, din experiență, problemele nu sunt nici pe departe mari față de ce se poate întâmpla la gimnaziu.
R: Așadar, copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari. Așa se spune și se pare că este adevărat.
Dan Cruceru, fondatorul Taticool: Sunt provocări diferite. Eu cu Sophia mă laud că am încă o relație foarte faină, dar am văzut-o preocupată de alte lucruri față de cele din copilărie. Acum este în adolescență, pre-adolescență și are nevoie de alte confirmări. Stresul vine din alte zone și aici trebuie să să rămâi aproape.
Cum ne conectăm cu copilul? Ce nu ar trebui să lipsească din relația tată – fiu/ fiică, mamă – fiu/ fiică?
R: Ce sfaturi ai pentru tătici, pentru mămici? Cum ar trebui să arate relația tată-fiu-fică sau mamă-fiu-fică? Pe ce să punem accent în conectare astfel încât să avem o relație bună cu copiii noștri?
Dan Cruceru, fondatorul Taticool: Meseria de părinte nu este o meserie ușoară. S-ar putea să nu știi dacă ai făcut bine sau rău decât peste niște ani, mulți. Important este să te străduiești. Trebuie să fim conștienți de faptul că rolul nostru în modelarea copiilor noștri este extrem de mare, foarte, foarte mare. Suntem principalii modelatori ai copiilor noștri, ai caracterului lor de când sunt foarte mici.
Toată viața lor vor avea nevoie de părinți, într-o formă sau alta, mai mult sau mai puțin, dar vor căuta sfaturile, afecțiunea părintească.
Deci unu: noi părinții să fim conștienți de importanța noastră.
Doi: să fim conștienți de faptul că e nevoie de o muncă zilnică și susținută. Dacă tu te-ai conectat cu copilul tău azi și v-ați pupat și v-ați iubit și ai simțit că sunteți foarte bine, nu înseamnă că peste trei zile copilul nu are nevoie de aceeași afecțiune, că nu mai vrea să fie pupat. E ca foamea, până la urmă. Și dragostea trece prin stomac și ai nevoie de ea zilnic.
Trebuie să fim pregătiți că, de-a lungul vieții lor, nevoile astea se vor schimba. Poate că azi au nevoie de conectare, poate că peste un an de zile vor avea nevoie de mai multă autonomie. Trebuie să avem urechi pentru ei. Urechi și ochi să-i ascultăm și să-i vedem și poate să-i ajutăm pe ei și să le comunicăm în permanență.
R: Și poate să le comunicăm că cel mai bine e, ca indiferent de orice problemă vor avea, orice situație vor avea, să vină către noi. Bineînțeles că acest venit către noi are la bază tot comunicarea.
Dan Cruceru, fondatorul Taticool: Și relația de încredere pe care ai construit-o, cărămidă cu cărămidă, două cărămizi, trei cărămizi până ai făcut un întreg.
R: Degeaba stăm deoparte de copii și venim așa dintr-o dată în preadolescență și îi spunem: „poți să-mi spui mie absolut orice problemă…”
Dan Cruceru, fondatorul Taticool: Acel copil nu va veni. „Cine ești tu? M-ai ascultat vreodată până acum? M-ai ținut în brațe până acum? Ce-ai făcut? M-ai judecat tot timpul. M-ai pedepsit, mi-ai dat recompense… ”
Relația cu copiii noștri o construim în fiecare zi. Prin răbdare, explicații și o comunicare deschisă, putem să ni-i apropiem. Să clădim încrederea de care e nevoie pentru ca în preadolescență/ adolescență să vină către noi când le e greu. Să ne conectăm, să le oferim afecțiune, timp și să fim acolo pentru copiii noștri. Iată ce am învățat din acest interviu cu Dan Cruceru, un tătic cu adevărat cool și alături de familia lui.
Super sănătate pentru micii super eroi! Material susținut de Centrum Kids
Fiecare zi este o nouă provocare pentru micii aventurieri, iar noi, ca părinți, îi putem susține asigurându-ne că îi ajutăm să crească puternici și sănătoși, adevărați super eroi. Nutriția este esențială în dezvoltarea copiilor, iar o rutină zilnică plină de aventuri poate fi susținută printr-un aport corespunzător de vitamine și minerale.
Centrum Kids sunt jeleuri delicioase și nutritive, special concepute pentru a satisface nevoile speciale ale miciilor noștri super eroi în ceea ce privește aportul de vitamine și minerale esențiale necesare pentru o creștere și dezvoltare armonioasă, de la vârsta de 3 ani. Cu un amestec de 10 nutrienți esențiali, aceste jeleuri sprijină creșterea, sistemul imunitar, dezvoltarea cognitivă și nevoile zilnice de energie.
Centrum Kids conține 10 nutrienți esențiali dintre care:
- Vitamina D3 și zincul sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor la copii.
- Vitamina A, vitamina C, vitamina D3 și zincul ajută la funcționarea normală a sistemului imunitar și susțin apărarea naturală a organismului.
- Zincul și iodul contribuie la dezvoltarea cognitivă a copiilor, iar vitaminele B6, B12, biotina și niacina contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și la menținerea sănătății psihice.
- Vitaminele B6 și B12 contribuie la metabolismul energetic normal.