Sarcina pe saptamani: saptamana 40 de sarcina | Demamici.ro

Sarcina pe saptamani: saptamana 40 de sarcina | Demamici.ro

Saptamana 40 de sarcina. Este timpul ca bebelusul tau sa vina pe lume. Daca ai depasit data estimata a nasterii, nu te ingrijora. Este perfect normal ca nasterea sa aiba loc cu o saptamana sau doua mai tarziu (sau chiar si mai devreme) decat data stabilita initial.

In ultimele momente petrecute in uter, copilul va incepe sa piarda substanta albicioasa grasa care a avut rolul sa ii protejeze pielea pana acum (vernix caseosa).

Cu adevarat remarcabil este ca inca din saptamana 40 de sarcina, copilul va incepe instinctiv sa isi caute degetul mare pe care sa il suga, asa cum va cauta sanul tau dupa nastere.

La nivelul structurii osoase, oasele craniului inca nu au fuzionat. Acest lucru va permite sa se suprapuna in momentul in care copilul coboara prin canalul de nastere, in timpul travaliului. Acesta este si motivul pentru care capul bebelusului nou-nascut poate sa aiba o forma alungita la nastere.

Dupa aceasta saptamana, copilul va cantari aproape 3.4 kg si va avea o dimensiune de 51 cm.

Saptamana 40 de sarcina

Corpul tau inainte de nastere

Odata ce ai intrat in saptamana 40 de sarcina, e bine sa incepi sa te pregatesti. In orice clipa, bebelusul tau va veni pe lume.

Exista mai multe stadii in travaliu care pregatesc corpul mamei pentru venirea pe lume a copilului.

Aceste stadii difera de la o femeie la alta ca intensitate si, mai ales, ca durata. In medie, travaliul dureaza intre 10-20 de ore, atunci cand gravida naste pentru prima oara, insa poate fi si mai lung de acest interval.

Primul stadiu este cel mai lung din toate cele trei stadii de travaliu si dureaza intre 8-12 ore la prima nastere. La randul lui, este impartit in alte trei faze.

Prima faza, faza latenta dureaza pana cand colul are o dilatatie de 3 cm.

Vei sesiza ca apar contractii de mici intensitate, iar daca apa nu s-a rupt inca, probabil le vei confunda cu contractiile Braxton Hicks.

Odata ce apa s-a rupt, acesta este primul semnal ca urmeaza sa nasti. Nu e cazul sa te grabesti sa ajungi la spital. Ramai relaxata, poti face chiar si un dus sau o baie, asculta muzica ta preferata, orice care te ajuta sa te simti confortabil.

Cu cat vei fi mai relaxata, cu atat experienta nasterii se va schimba si ea. Daca crezi ca travaliul a inceput, insa nu esti sigura sunat-ti medicul pentru a-i cere sfatul.

Vezi si: Sarcina pe saptamani: saptamana 39 de sarcina | Demamici.ro