Sarcina pe saptamani: saptamana 39 de sarcina | Demamici.ro

Sarcina pe saptamani: saptamana 39 de sarcina | Demamici.ro

Saptamana 39 de sarcina. Copilul a ajuns la dimensiunea unui pepene mic. Organele lui sunt complet formate si este pregatit sa vina pe lume in orice clipa.

In uterul tau au loc unele schimbari care sa il pregateasca pe copil pentru momentul nasterii.

In saptamana 39 de sarcina, incepe sa se formeze in placenta o serie de anticorpi care au rolul sa il protejeze pe copil dupa nastere impotriva infectiilor. In plus, colostrul, primul lapte cu care va fi hranit, este si el o sursa importanta de anticorpi.

La nivelul structurii osoase, oasele craniului inca nu au fuzionat. Acest lucru va permite sa se suprapuna in momentul in care copilul coboara prin canalul de nastere, in timpul travaliului. Acesta este si motivul pentru care capul bebelusului nou-nascut poate sa aiba o forma alungita la nastere.

In acest moment, copilul cantareste in jur de 3.3 kg sau poate putin peste si are o dimensiune de aproape 50 cm.

Saptamana 39 de sarcina

Corpul tau in saptamana 39 de sarcina

Daca ai depasit data estimativa a nasterii, probabil ca esti putin emotionata si fiecare zi ce vine poate fi ziua in care vei intra in travaliu.

Majoritatea femeilor nasc intre 37 si 42 de saptamani.

Pe masura ce te apropii de momentul nasterii, colul uterin se pregateste pentru acest eveniment.

Dupa ce copilul a inceput sa coboare gradual pe canalul de nastere, colul uterin va incepe sa se inmoaie, sa se scurteze si sa se subtieze. Un col uterin mai subtire se va dilata mai usor. Aceasta masuratoare a fost facuta deja de medicul tau obstetrician inca din ultimele doua luni inainte de nastere.

„Colul este 25%, 50% sau 75% sters”. 0% inseamna ca cervixul are aproximativ 3-4 centimetri lungime si este foarte gros. Inainte de nastere, colul trebuie sa fie 100% sters sau complet subtiat.

Tristetea dupa nastere sau „baby blues”

Esti in saptamana 39 de sarcina. Mult a fost, putin a mai ramas. Desi ai asteptat cu sufletul la gura momentul in care vei deveni mama, este posibil sa experimenzi emotii neasteptate dupa nastere.

Indiferent ca te afli la primul copil, al doilea sau al treilea te vei simti usor labila emotional dupa ce ai nascut.

In primele zile de la nastere vei experimenta stari de plans fara un motiv concret, schimbari bruste de dispozitie.

In timp ce aceste stari pot sa dispara dupa cateva saptamani, alte mame se pot confrunta cu stari de depresie in forma mai severa si de durata mai lunga. Ea se numeste si depresia postpartum.

Important este sa nu fii prea aspra cu tine si sa iti acorzi tot timpul necesar pana cand te refaci.

Discuta cu medicul tau despre starile tale si el iti va prescrie un tratament (daca este necesar), astfel incat simptomele sa se amelioreze si in timp sa dispara, iar tu sa te poti bucura de noua ta viata de mamica.

Vezi si: Sarcina pe saptamani: saptamana 38 de sarcina | Demamici.ro