A doua sarcină, diferită de prima. Ce schimbări au loc acum în organismul tău | Demamici.ro

A doua sarcină, diferită de prima. Ce schimbări au loc acum în organismul tău | Demamici.ro

A doua sarcină va fi și ea o experiență unică, chiar dacă ai mai trecut odată prin acest proces. Multe mămici sunt tentate să creadă că știu la ce să se aștepte atunci când află că sunt din nou însărcinate.

În realitate, lucrurile stau puțin diferit. A doua sarcină se remarcă printr-o serie de particularități neîntâlnite la sarcina anterioară.

Dr. Silviu Istoc, șef de sectie obstetrică-ginecologie, a dezvăluit cinci lucruri care sunt diferite la cea de-a doua sarcină comparativ cu prima.

Mișcările fătului apar mai devreme

Dacă la prima sarcină așteptai cu nerăbdare momentul în care urma să simți fizic prima formă de conexiune cu bebelușul tău, de data aceasta, lucrurile se vor petrece mai devreme.

„În timpul celei de-a doua sarcini, mișcările copilului vor deveni vizibile mai devreme decat au făcut-o în timpul primei sarcini. Unul dintre motivele acestui lucru este faptul că mușchii abdominali sunt mai slabi față de ultima ta sarcină. Drept urmare, nu va dura mult timp să simți și să vezi loviturile din burtică”, afirmă dr. Silviu Istoc.

A doua sarcină, diferită de prima. Ce schimbări au loc acum în organismul tău

A doua sarcină vine cu stări de rău și mai puternice

Multe femei au raportat stări de rău și de oboseală mai puternice la noua sarcină. Grețurile însoțite de vărsături sunt firești în timpul sarcinii. Totuși, starea de rău se poate accentua și din cauza faptului că acum mai ai în grijă și primul copil și nu te poți odihni suficient.

Poziția fătului, mai joasă

„Mușchii abdominali slăbiți nu pot susține un bebeluș la fel de bine ca înainte, așa că fătul se deplasează mai jos în abdomen. Aspectul pozitiv este că, probabil, vei respira mai ușor și vei manca mai confortabil decat în prima sarcina.

Dezavantajul? Poți suferi de urinare frecventă și disconfort pelvin din cauza presiunii suplimentare asupra vezicii urinare și a zonei pelvine”, adaugă dr. Silviu Istoc.

Durerile de spate apar de multe ori mai devreme

Acest lucru se poate întâmpla în situația în care ai mușchii ceva mai slăbiți în a doua sarcină. Această durere se poate intensifica pe măsură ce centrul gravitațional al corpului se deplasează pentru a se acomoda cu burtica în creștere.

A doua sarcină vine cu travaliu mai scurt

Deși nu este o regulă generală, sunt șanse mari ca travaliul să fie mai scurt de data aceasta.

În timp ce mamele care nasc pentru prima dată petrec, de obicei, undeva între cinci și 12 ore în travaliu activ, în general progresează mult mai rapid pentru femeile care au trecut deja prin această experiență înainte, și care durează în medie între 2 și 7 ore.

Vezi si: 5 lucruri surprinzatoare despre a doua nastere: Expulzia va fi mai rapida! | Demamici.ro

Vezi si: Două cezariene în mai puțin de doi ani. Una în România, cealaltă în Torino. Descriere comparativă | Demamici.ro