Mama unui copil de 5 ani, cu autism, despre lupta cu jignirile oamenilor: „Mi-au spus că nu ar trebui să-l scot din casă”. Mama unui copil în vârstă de 5 ani, diagnosticat cu autism, a vorbit deschis despre una dintre provocările cu care se confruntă părinții copiilor care au această tulburare.
Autismul este prezent încă de la naștere și se păstrează pe durata întregii vieți, fiind una dintre cele mai frecvente tulburări diagnosticate în copilărie.
Să crești un copil diagnosticat cu autism implică mai mult efort și mai multă răbdare, comparativ cu un copil sănătos. Din exterior, din punct de vedere fizic, copilul poate părea perfect sănătos, la fel ca ceilalți copii. Motiv pentru care, mulți părinți se confruntă cu priviri pline de judecată din partea străinilor, atunci când copilul are parte de o criză în public.
Natalie Fernando, o mamă în vârstă de 44 de ani din Anglia, s-a confruntat de multe ori cu critici din partea oamenilor care nu au putut înțelege că micuțul ei este pur și simplu diferit, cu o sensibilitate aparte.
Mama unui copil de 5 ani, cu autism, despre lupta cu jignirile oamenilor: „Mi-au spus că nu ar trebui să-l scot din casă”
Ea a deschis un subiect de interes pentru părinții copiilor cu autism, și anume, bullyingul social pe care îl resimte nu doar copilul, dar și mama acestuia.
„Au fost oameni care să ne spună că nu ar trebui să i se permită să iasă afară, că ar trebui să ducem copilul acasă” sau oameni care să ne spună: „Ce naiba e în neregulă cu tine? De ce îl lași să se comporte așa?” Au fost mereu priviri, şoapte, discuţii pe lângă. Îmi amintesc că Rudy a avut o criză la cinematograf. Eram pe High Street şi ploua puternic aşa că am rămas în holul cinematografului până să ne pregătim să plecăm. Oamenii stăteau în jurul nostru şi se uitau la acest băieţel complet speriat şi nimeni nu l-a întrebat: Eşti bine?”, a povestit mama, pe Facebook, potrivit Mirror.
Au fost multe momente greu de gestionat de către Natalie, mai ales în public, și nu de puține ori s-a întors acasă plângând din cauza indiferenței celor din jur.
„De atâtea ori au fost momente grele, în special un incident care a avut loc în Sainsburys. Fiului meu îi plac cumpărăturile şi se plimba pe culoare de colo-colo, nu voi uita niciodată. În mod normal, urcăm la etaj la cafenea şi apoi coborâm la magazine, dar era foarte aglomerat în acel moment. El poartă scutec și l-a umezit, așa că am schimbat rapid scutecul și nu ne-am mai putut opri la cafenea. Treaba asta l-a copleşit. A căzut la podea, deasupra scărilor rulante, aşa că m-am lăsat în jos la nivelul lui pentru a-l ţine în braţe şi el m-a lovit cu capul. Nicio persoană nu s-a oprit să întrebe dacă sunt bine”, a spus ea.
Afectată ea însăși de astfel de experiențe, dar și de atitudinea critică a celor din jur, timp de 9 luni de zile Natalia a ales să nu mai iasă din casă împreună cu băiețelul ei. După un timp, și-a dat seama că astfel nu făcea decât să-i răpească încă o șansă la normalitate fiului ei.
„Fiul meu nu va fi exclus din viața noastră din cauza judecății oamenilor. Îl luăm cu noi, planificăm ceea ce facem și îl ducem în toate locurile în care mergem. Simt că avem datoria față de Rudy să-l ajutăm să învețe și să înțeleagă lumea din jurul său și simt că am datoria față de ceilalți să îi educăm să înţeleagă oamenii cu nevoi speciale, astfel încât Rudy să poată trăi într-o lume mai incluzivă”.
Povestea lu Natalie și a micuțului Rudy a devenit virală după ce mama copilului și-a deschis inima pe rețelele de socializare și a vorbit despre aceste lucruri.
Factorul declanșator a fost de data aceasta gestul admiral al unui trecător, care, văzându-l pe băiețel copleșit de emoții și tăvălit pe asfalt, s-a pus pe burtă lângă el și a intrebat-o pe Natalie dacă totul este în regulă.
Micuțul Rudy și-a revenit imediat și chiar s-a și fotografiat alături de bărbatul străin care se oprise în dreptul lor.
„Ian nu avea idee despre problema lui și de aceea a însemnat atât de mult pentru mine. Este doar un gest simplu, dar a însemnat foarte mult pentru mine. Colapsul este ceea ce vede toată lumea, îl percep ca pe un „comportament rău”, ca şi când copilul este „scăpat de sub control”, iar părintele incapabil să ştie cum să facă faţă. Nu văd suferinţa pe care o are copilul în astfel de momente sau felul în care îl ţin în braţe şi îl liniştesc după ce mă loveşte sau ţipă la mine”, a mai spus Natalie.
Vezi si: Primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului – Premiera in Romania | Demamici.ro