Sindromul Asperger. Medicii obișnuiau să se gândească la Asperger ca la o afecțiune separată. Dar în 2013, cea mai nouă ediție a cărții standard pe care o folosesc experții în sănătate mintală, numită Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5), a schimbat modul în care este clasificată.
Astăzi, sindromul Asperger nu mai este, din punct de vedere tehnic, un diagnostic în sine. Acum face parte dintr-o categorie mai largă numită tulburare din spectrul autist (ASD). Acest grup de tulburări asociate împărtășește unele simptome. Chiar și așa, mulți oameni încă folosesc termenul Asperger.
Condiția este ceea ce medicii numesc un tip de TSA „cu funcționare ridicată”. Aceasta înseamnă că simptomele sunt mai puțin severe decât alte tipuri de tulburări din spectrul autist, scrie webmd.com.
DSM-5 include, de asemenea, un nou diagnostic, numit tulburare de comunicare socială pragmatică, care are unele simptome care se suprapun cu Asperger. Medicii îl folosesc pentru a descrie copii care au probleme cu vorbirea și scrisul, dar care au o inteligență normală.
Sindromul Asperger. Simptome
Ele încep devreme în viață. Dacă sunteți mamă sau tatăl unui copil care are, este posibil să observați că nu pot face contact vizual. De asemenea, s-ar putea să descoperi că copilul tău pare incomod în situații sociale și nu știe ce să spună sau cum să răspundă atunci când cineva vorbește cu el.
Ei pot pierde indicii sociale care sunt evidente pentru alți oameni, cum ar fi limbajul corpului sau expresiile de pe fețele oamenilor. De exemplu, s-ar putea să nu realizeze că atunci când cineva își încrucișează brațele și se încruntă, este supărat.
Un alt semn este că copilul dumneavoastră poate prezenta puține emoții. S-ar putea să nu zâmbească când sunt fericiți sau să râdă la o glumă. Sau pot vorbi într-un fel plat, robotic.
Dacă copilul dumneavoastră are această afecțiune, poate vorbi despre el însuși de cele mai multe ori și se concentrează cu multă intensitate pe un singur subiect. Și s-ar putea să se repete mult, mai ales pe un subiect de care sunt interesați. S-ar putea, de asemenea, să facă aceleași mișcări iar și iar.
De asemenea, pot privi cu reticență schimbările. De exemplu, ei pot mânca aceeași mâncare la micul dejun în fiecare zi sau pot avea probleme cu trecerea de la o clasă la alta în timpul zilei de școală, scrie webmd.com.
Sindromul Asperger. Cum obțineți un diagnostic
Dacă observați semne la copilul dumneavoastră, consultați medicul pediatru. El vă poate trimite la un expert în sănătate mintală care este specializat în TSA, cum ar fi unul dintre aceștia:
Psiholog. El diagnostichează și tratează problemele cu emoțiile și comportamentul.
Neurolog pediatru. El tratează afecțiunile creierului.
Pediatru de dezvoltare. El este specializați în probleme de vorbire și limbaj și alte probleme de dezvoltare.
Psihiatru. El are experiență în afecțiunile de sănătate mintală și poate prescrie medicamente pentru a le trata.
Afecțiunea este adesea tratată cu o abordare de echipă. Aceasta înseamnă că ați putea consulta mai mult de un medic pentru îngrijirea copilului dumneavoastră.
Medicul va pune întrebări despre comportamentul copilului dumneavoastră, inclusiv:
- Ce simptome are și când le-ați observat pentru prima dată?
- Când a învățat copilul dumneavoastră pentru prima dată să vorbească și cum comunică?
- Este concentrat pe vreun subiect sau activitate?
- Are prieteni și cum interacționează cu ceilalți?
- Apoi îți vor observa copilul în diferite situații pentru a vedea direct cum comunică și se comportă.
Sindromul Asperger. Tratament
Fiecare copil este diferit, așa că nu există o abordare unică pentru toate. Este posibil ca medicul dumneavoastră să aibă nevoie să încerce câteva terapii pentru a găsi una care funcționează.
Tratamentele pot include:
Formarea abilităților sociale. În grupuri sau în sesiuni individuale, terapeuții vă învață copilul cum să interacționeze cu ceilalți și să se exprime în moduri mai adecvate. Abilitățile sociale sunt adesea învățate cel mai bine prin modelarea după comportamentul tipic.
Terapie logopedică. Acest lucru ajută la îmbunătățirea abilităților de comunicare ale copilului dvs. De exemplu, el va învăța cum să folosească un model normal sus și jos atunci când vorbește, mai degrabă decât un ton plat. De asemenea, va primi lecții despre cum să mențină o conversație bidirecțională și să înțeleagă indicii sociale, cum ar fi gesturile mâinilor și contactul vizual.
Terapia cognitiv-comportamentală (TCC). Îți ajută copilul să-și schimbe modul de gândire, astfel încât să își poată controla mai bine emoțiile și comportamentele repetitive. Va fi capabil să se ocupe de lucruri precum izbucnirile, crizele și obsesiile.
Educația și formarea părinților. Veți învăța multe dintre aceleași tehnici pe care le învață copilul dvs., astfel încât să puteți lucra la abilitățile sociale cu el acasă. Unele familii merg, de asemenea, la un consilier care să le ajute să facă față provocărilor de a trăi cu cineva cu Asperger.
Analiza comportamentală aplicată. Este o tehnică care încurajează abilitățile sociale și de comunicare pozitive ale copilului dvs. și descurajează comportamentul pe care preferați să nu îl vedeți. Terapeutul va folosi laude sau alte „întăriri pozitive” pentru a obține rezultate.
Medicament. Nu există medicamente aprobate de FDA care să trateze în mod specific Asperger sau tulburările din spectrul autist. Unele medicamente, totuși, pot ajuta cu simptome asociate, cum ar fi depresia și anxietatea, scrie webmd.com.
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie unele dintre acestea:
- Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)
- Medicamente antipsihotice
- Medicamente stimulatoare
Cu tratamentul potrivit, copilul dumneavoastră poate învăța să controleze unele dintre provocările sociale și de comunicare cu care se confruntă. El poate merge bine la școală și poate continua să reușească în viață.