Naștere la Regina Maria. Am ales siguranța, empatia și grija față de mamă și bebeluș. Nu știu dacă ați auzit sau nu expresia de „mamă de pandemie”, însă după ce virusul, a cărui celebritate a crescut cât a vedetelor în ani, a ajuns pe tărâm românesc, viețile oamenilor au început să se schimbe radical. În ciuda perioadei dificile pe care o traversăm cu toții, multe cupluri au decis că acesta este momentul propice pentru a aduce pe lume noi moștenitori.
Cuprins:
Fie că este vorba despre o analiză mai amănunțită a vieții cotidiene și a lucrurilor care ar trebui să primeze în existența fiecăruia, fie timpul petrecut mai mult în confortul propriei locuințe alături de partenerul de viață, fie ceasul biologic sau multe alte motive la care nici nu m-am gândit au stat la baza unui „val de nașteri și de bebeluși de pandemie”.
Ei bine, motivul pentru care am ales să aduc pe lume cel de-al doilea copil nu are nimic în comun cu pandemia, ci cu dorința de a avea copii de vârstă apropiată. În urmă cu 2 ani și 8 luni venea în viața noastră Clara, primul copil, o fetiță dorită și iubită până la cer și înapoi.
Iată că în următoarele săptămâni, minunii din viața noastră i se va alătura o surioară: Eva, o fetiță la fel de dorită care va fi și ea la fel de iubită, cel puțin până la cer și înapoi. Pe Eva am ales să o aducem pe lume la Regina Maria.
Naștere la Regina Maria. Am ales siguranța, empatia și grija față de mamă și bebeluș
De ce am ales să nasc la Regina Maria?
Siguranța
Vremurile în care trăim nu se aseamănă deloc cu cele dinaintea pandemiei. Grija față de noi înșine și cei dragi și nevoia de siguranță au crescut direct proporțional cu numărul alarmant de cazuri. Așadar, într-o perioadă în care cuvintele: „infectare”, „terapie intensivă”, „virus”, „carantină” sau chiar „moarte” au ajuns să fie prezente în vocabularul nostru zilnic, a crescut și nevoia de a ne ști în siguranță.
Gravidele sunt testate COVID înainte de internarea în maternitate. Dacă nașterea se declanșează spontan, testul este făcut în unitatea spitalicească, iar rezultatul vine în decurs de câteva ore, astfel încât mama și copilul să nu fie separați și privați de prima lor întâlnire.
Mai mult decât atât, pentru siguranța mamei și a nou-născutului se realizează un screening infecțios. Acesta are rolul de a evita apariția infecțiilor asociate colonizării cu germeni multirezistenți sau, după nevoie, aplicarea imediată a tratamentului.
Monitorizarea sarcinii am făcut-o tot în Regina Maria. Timp de 9 luni am fost prezentă constant în cabinetele locațiilor din București și nicio secundă nu mi-am făcut griji pentru siguranța mea. Triajul s-a făcut de fiecare dată la intrarea în clinici. Mi s-a luat temperatura, am completat un chestionar prin care anunțam starea mea de sănătate, nu am întâlnit cozi la recepții sau la ușile cabinetelor.
Personalul medical a purtat întotdeauna mănuși și măști, iar dispensere cu dezinfectant se găseau la orice pas. În ceea ce privește comportamentul altor pacienți din clinică, am fost plăcut surprinsă să văd că respectau regulile de distanțare socială și purtau măștile în mod corespunzător, cu acoperirea completă a nasului și a gurii. M-am simțit în siguranță și încă de la începutul monitorizării sarcinii am știut că acesta este locul în care îmi doresc să aduc pe lume cel de-al doilea copil.
Naștere la Regina Maria. Am ales siguranța, empatia și grija față de mamă și bebeluș
Profesionalism
În perioada celor 9 luni, ginecologul care îți monitorizează sarcina devine una dintre persoanele în care îți pui toată încrederea. Până la urmă, el este cel care îți cunoaște perfect dosarul, cel care e familiarizat cu eventualele probleme de sănătate sau complicații care au apărut în timpul sarcinii.
El ți-a întâlnit bebelușul în mediul intrauterin prima dată, de când era un săculeț gestațional, și tot el l-a văzut crescând și i-a analizat parametrii de dezvoltare până în secunda în care a ajuns să-l țină în brațe, primele brațe pe care micuțul tău avea să le cunoască pe această lume. Așadar da, alegerea medicului care îți monitorizează sarcina este esențială.
Din fericire, am cunoscut omul și cadrul medical cu care am rezonat perfect pe parcursul celor 9 luni de sarcină. Domnul doctor Pârvu Damian este cel care m-a însoțit în această călătorie încă din primele săptămâni. Dumnealui mi-a confirmat sarcina, m-a felicitat și m-a primit de fiecare dată cu multă căldură și vorbe bune în cabinet.
Mi-au plăcut deschiderea și explicațiile amănunțite pe care mi le-a oferit la fiecare control. Nu am ieșit niciodată din cabinet având întrebări nelămurite sau dubii cu privire la calitatea sa de doctor. M-am simțit bine sfătuită și îngrijită, iar pentru acest lucru îi mulțumesc.
Pe lângă ginecolog, care este fără îndoială persoana în care îți pui cea mai mare încredere și pe care o cunoști deja de luni bune, esențială este întreaga echipă care se ocupă de mamă și bebeluș.
Multe femei tind să omită acest aspect în momentul în care decid unde să nască, dar viața ta și viața ființei fragile pe care o aduci pe lume nu depind doar de ginecolog, ci de profesionalismul și colaborarea întregii echipe din sala de nașteri. Medicul anestezist îți va monta cateterul peridural pentru un travaliu cât mai ușor, adaptat nevoilor tale, în cazul unei nașteri naturale, sau va decide tipul de sedare/ anestezie de care ai nevoie în funcție de dosarul tău medical.
În timp ce ești conectată la monitor, medicul se asigură că tensiunea arterială, pulsul și nivelul de oxigen sunt în parametri normali. În sala de operație petreci 1 – 1,5 ore, timp în care medicul anestezist îți este aproape. La sfârșitul intervenției tot el decide că ai început să te recuperezi corespunzător din sedare/ anestezie și urmează să fii mutată în secția de Terapie Intensivă.
În momentul în care bebelușul iese din mediul intrauterin o sumedenie de stimuli îl asaltează. Micuțul care timp de 9 luni a stat în burtica ta, la căldură și siguranță, va da piept pentru prima dată cu viața din exterior. Primele persoane cu care va lua contact vor fi cadrele medicale. Imediat după naștere, neonatologul și asistenta de neonatologie vor fi cei care îi vor acorda copilului îngrijirile necesare. De asemenea, în cazul în care apare vreo complicație, tot ei vor fi cei care vor lua măsurile de reanimare/ resuscitare natală.
M-am informat asupra tuturor acestor aspecte înainte de a decide care este locul în care vreau să nasc, iar faptul că echipa de medici neonatologi din cadrul Regina Maria are o experiență consistentă în gestionarea cazurilor de bebeluși prematuri sau cu afecțiuni grave m-a ajutat să iau decizia.
Mai mult decât atât, departamentul de neonatologie este foarte bine echipat, cu unit-uri speciale, de ultimă generație. Un plus imens care oferă siguranță și încredere viitoarelor mămici. Până la urmă ce îți poți dori mai mult decât să știi că bebelușul tău și tu sunteți îngrijiți de cei mai buni specialiști în cel mai bun loc?
Empatie
Experiența nașterii nu este una ușoară pentru nicio mamă, la fel cum nicio naștere nu este lipsită de durere. Din fericire, aceasta dispare ca prin magie în momentul în care îți ții puiuțul la piept. Bucuria imensă de a face cunoștință cu ființa care timp de 9 luni a locuit în burtica ta nu poate fi descrisă în cuvinte. Ți-ai dori din tot sufletul ca soțul/ iubitul/ partenerul de viață să îți împărtășească primele lacrimi și sentimentul copleșitor de împlinire pe care îl trăiești la prima întâlnire cu minunea pe care ai creat-o.
Din păcate, acest lucru nu este posibil în condițiile actuale. Tații nu își pot vedea copiii din primele minute după naștere și nici nu îi pot ține în brațe. Această separare de soți este extrem de dificilă pentru proaspetele mămici. Te poți simți extrem de singură și neajutorată, mai ales dacă te recuperezi greu după naștere.
Din acest motiv empatia de care dă dovada personalul medical este esențială. Un zâmbet, o vorbă bun din partea unei asistente, ajutorul în îngrijirea nou-născutului, sprijinul moral și emoțional sunt cruciale pentru confortul psihic al mamei.
În primele zile după naștere, hormonii „o iau la galop”. Devii mult mai sensibilă, mai afectată de tot ce te înconjoară. Rolul de mamă, mai ales dacă ești la prima sarcină, te poate lua pe nepregătite, indiferent de câte zeci de cărți de puericultură ai citit. În momentele de vulnerabilitate nu ai un umăr pe care să plângi. Partenerul nu este aproape să te încurajeze cu o strângere de mână, o îmbrățisare, o alinare. Acest lucru revine în sarcina personalului medical care se ocupă de tine.
La Regina Maria ai parte de consiliere psihologică, iar asta poate fi o mână întinsă de care să te agăți în momentul în care simți că ești în cădere. Mai mult decât atât, în maternitate se oferă și consiliere în alăptare.
Am alăptat exclusiv 2 ani și 3 luni și îmi doresc din tot sufletul să o pot face din nou. Sunt conștientă că de ajutorul pe care mamele îl primesc în maternitate poate depinde succesul alăptării. Pare ușor, însă ai nevoie de sfaturi pentru a putea atașa bebelușul corect la sân, pentru a cunoaște cele mai bune poziții de alăptare astfel încât să previi apariția ragadelor care, credeți-mă, nu sunt deloc plăcute.
Am mai trecut printr-o naștere și știu cât de importantă este susținerea și cât de mult te pot ajuta un zâmbet și sentimentul că cineva este acolo, gata să te ajute la o simplă apăsare de buton. Am ales să nasc la Regina Maria pentru că am nevoie de empatie și de siguranța că personalul medical îmi va oferi informațiile de care am nevoie, susținere și pozitivism. Toate acestea mă vor ajuta să mă recuperez mai repede și să mă pot bucura de primele clipe pe care le voi petrece cu fetița mea.
Condițiile din maternitate
Am lăsat pe ultimul loc acest criteriu întrucât condițiile au început să se îmbunătățească în multe spitale de stat. Aș fi totuși ipocrită să spun că nu m-am gândit la confortul meu și al bebelușului în momentul în care am decis să nasc în sistemul privat.
A fost într-adevăr un plus, dar nu criteriul definitoriu pentru decizia pe care am luat-o. Rezervele arată impecabil. La fel și băile, culoarele, sălile de naștere, blocul operator. Totul este curat, impecabil, iar în cameră găsești absolut toate consumabilele de care ai nevoie de la cămăși de noapte, papuci, lenjerie de unică folosință, absorbante postpartum, produse de îngrijire la baie, halat etc.
Practic nu ai nevoie decât de hainele cu care tu și bebelușul veți ieși din spital. Am scris mai multe despre bagajul de maternitate necesar pentru naterea la stat, dar și pentru cea la privat aici.
Mesele sunt adaptate în funcție de nașterea prin care ai trecut. Apa și ceaiul pentru lactație sunt la dispoziția proaspetelor mămici.
Per total, acestea sunt motivele care m-au determinat să iau decizia de a naște la Regina Maria. Aștept cu nerăbdare momentul în care îmi voi ține la piept cea de-a doua fetiță. Sunt încrezătoare că lucrurile vor decurge foarte bine. Se vor ocupa de noi oameni dedicați, profesioniști desăvârșiți. Voi reveni cu un review detaliat despre experiența nașterii la Regina Maria. Aștept cu drag toate întrebările voastre pe pagina de Facebook De mamici, dar și pe Instagram.
Vezi si: Bagajul pentru maternitate – lista COMPLETA cu toate lucrurile de care ai nevoie
Vezi si: Alaptarea. 20 de lucruri pe care o mama trebuie sa le stie | Demamici.ro