Nimic nu e mai important pentru o mamă decât sănătatea copiilor ei. Se spune că fericirea vine din lucrurile mici sau mărunte. Am putea adăuga totuși că, de prea multe ori, uităm să punem preț pe lucrurile cu adevărat importante din viața noastră. Uităm să fim recunoscători pentru sănătate atunci când ne e bine și tindem să ne comportăm de parcă această stare de bine ni se cuvine și este de neînlocuit.
Dar „crocobaurii” stau la colț și dau atacul fix când ți-e lumea mai dragă: înainte de un concediu pe care l-ai planificat un an întreg/ înainte de a duce copiii la bunici ca să-ți poți asculta și tu gândurile în vreo 2, 3 zile de liniște sau fix în săptămâna de muncă plină de proiecte/ întâlniri/ ședințe sau termene limită. Cum se strică zenul? Să vedem dacă vi se pare cunoscut.
Nimic nu e mai important pentru o mamă decât sănătatea copiilor ei. Mamă de doi, „la trântă” cu virozele – povestea reală a vieții noastre
„E joi. Ora 17:00. Ne urcăm în mașină și pornim spre grădiniță. În spate, în scaunul de mașină stă Eva (2 ani). Vine și ea cu noi la grădiniță să o luăm acasă pe Clara. Îi facem și ei acomodarea cu spațiul/ fețele personalului din grădiniță/ locul de joacă zgomotos. În câteva luni urmează să intre și ea în colectivitate. Intrăm de mânuță, agale. Ne împiedicăm de praguri, un pas în față, trei înapoi, cinci de „muuuu” (adică nu) și iată-ne în fața clasei Clarei. Deschid ușa cu un zâmbet larg pe față. Clara îmi sare în brațe, fericită că m-a văzut. În drum spre vestiar, în timp ce îmi povestește mândră despre planșa realizată la arte, zăresc că se prelinge dintr-o nară lichidul transparent, strălucitor și atât de amenințător pentru fericirea și zenul familiei.
Fac ochii mari, dar îmi zic, în minte, că mi s-a părut. Nu vreau să accept crudul adevăr, deși cu ochii minții vizualizez deja fugitiv câteva cadre din următoarele zile:
- febră, antitermic, o noapte de chin.
- muci, foarte mulți muci, șervețele, ser fiziologic, batista bebelușului, aspirator. Nas înfundat complet. Încă o noapte de chin.
- după mulți muci urmează tusea. Mergi la doctor: „nu i-ați scos bine mucii. De la muci tușește. Să-i scoateți mucii. Să nu facă și otită”. Pac o rețetă și-o plasă de medicamente.
- tuse până aproape de vomă, în serii de câteva episoade, dese noaptea, când altcândva? Deci încă o noapte de chin.
Nici nu vreau să-i mai privesc năsucul cârn și aducător de nopți nedormite. Dar nici nu e nevoie. În următoarele secunde: HAPCIUUUU! Și muci până în gură din ambele nări simultan, de parcă viroza mi-ar fi dat un bobârnac fix în moalele capului. Închid ochii. Respir, dar nu prea adânc, să nu aspir din prima așa, chiar toți „crocobaurii”, și mă pregătesc psihic să trăiesc scenariul pe care îl văzusem cu ochii minții cu doar câteva clipe în urmă. Atenție…. X2.”
O viroză începe, dar nu se termină niciodată la primul copil. Mamele de doi știu cel mai bine
Nimic nu e mai important pentru o mamă decât sănătatea copiilor. Mamele care au acasă un copil în colectivitate și unul mai mic știu că o viroză începe, dar nu se termină la primul copil. Niciodată. De regulă cel mare nu prea vrea să împartă nimic cu cel mic, dar când vine vorba despre virusuri/ bacterii sau alți „păcătoși” aducători de boli, zici că i se deschide inima și dăruiește cu tot sufletul. Pediatrul îți zice: „Să îi țineți separați zilele acestea.” Zâmbești în fața lui, dar sufletul se tăvălește pe jos pe râs. Auzi, cică să-i ții separat. „Sigur, doamna doctor. Îi ținem separat”.
„După câteva zile de febră și tuse, mergem la control cu Clara (4 ani și 9 luni). Pe raportul medical scrie clar: infecție virală a căilor respiratorii superioare (IACRS). Avem recomandarea de la doamna doctor să ținem copiii separat.
Trei minute mai târziu…
– „Mamiiiiiiii, Eva mi-a luat sticla din mână și a băut din ea. Eva, dă-mi sticla înapoi!”
Închid ochii din nou. Deja următorul scenariu mi se desfășoară în fața ochilor. Știu că am la dispoziție perioada de incubație pentru a mă pregăti psihic, de regulă cam două, trei zile. Apoi lichidul transparent și strălucitor, aducător de nopți chinuite se cuibărește în cel de-al doilea năsuc cârn. Lucrurile stau diferit la 2 ani. De cel puțin trei ori pe zi copilașul meu firav de 10 kg se transformă într-un crocodil înverșunat când încerc să mă apropii de nările înguste cu batista conectată la aspirator. Urletul de crapă munții când trebuie să-i pun picături în nas sau în ochi.
Urmează fuga prin casă cu seringa plină de sirop X 3, că e de trei ori pe zi. „Hai, mami. Ia siropul ca să-ți treacă tusea!”, „Muuuuu” (adică nu) și fuge și se ascunde după canapea.”
Abia după vreo 14 zile așa, lucrurile încep să revină la normal. Băgăm aspiratorul înapoi în dulap. Termometrele de pe noptieră, la fel. Le punem în cutiuță. E ca un fel de ritual de mulțumire că am ieșit și de această dată învingători după ce ne-am luat „la trântă” zile în șir cu viroza parșivă.
„E luni. O duc pe Clara la grădiniță după două săptămâni de stat acasă. La vestiar ne întâlnim cu un coleg. Aud cum îl deranjează ceva în gât. Se chinuie să tușească. Nu-i iese din prima. „Pfiu. S-a înecat copilul. Îmi zic.” La nici 5 secunde, tusea timidă își dă arama pe față și se transformă, măi nene, din surdină într-un bas periculos. Închid ochii. Știu ce urmează! Am 2, 3 zile la dispoziție să mă pregătesc psihic. Știți voi, perioada de incubație.”
Nimic nu e mai important pentru o mamă decât sănătatea copiilor ei
Cam aceasta ar fi una dintre ideile principale ale acestui articol și anume că, oricât de clișeic ar suna, nimic nu este mai important decât sănătatea. De regulă mamele sunt cele care au grijă de întreaga familie. Ele nu au timp și nu „au voie” să se îmbolnăvească. Nu își permit luxul acesta pentru că trebuie să aibă grijă de cei dragi când aceștia nu se simt bine. Și cum de multe ori în viață este mai bine să prevenim decât să tratăm, și în cazul virozelor există câteva lucruri pe care le putem pune în practică pentru a ne pregăti sistemul imunitar pentru lupta cu virusurile, bacteriile și alți germeni care caută orice breșă pentru a se strecura în organism și a-i da funcționalitatea peste cap.
Imunitatea se formează prin îmbolnăviri repetate. Oricât de greu ar fi pentru părinți să accepte acest lucru, îmbolnăvirile fac parte din „fișa postului” copilului și au un rol benefic în construirea sistemului imunitar. Luptând cu virusurile, bacteriile sau alte organisme, copiii își îmbunătățesc imunitatea. Mulți medici pediatri consideră că este normal ca un copil inclus în colectivitate să bifeze între 6 până la 8 îmbolnăviri pe an (viroze, infecții, gripă etc).
Ce putem face pentru a ne menține copiii sănătoși? Factori care influențează imunitatea (1)
Pentru a avea un sistem imunitar puternic este important să ducem un stil de viață sănătos. În primul rând părinții trebuie să fie un model bun pentru copiii lor. Ce mai putem face pentru a ne menține copiii sănătoși:
- Să ne asigurăm că au o dietă sănătoasă, bazată pe fructe și legume. Că această dietă mai conține și cereale integrale, proteine, surse de calciu, dar și grăsimi sănătoase. Greutatea corporală a copilului ar trebui monitorizată astfel încât copilul să nu ajungă să sufere de obezitate infantilă. Dacă vi se pare că cel mic ia prea mult în greutate, deși are o dietă echilibrată, mergeți la un endocrinolog pediatru pentru un consult de specialitate.
- Să ne asigurăm că fac cât mai multă mișcare! Exercițiile fizice făcute cu regularitate contribuie la o stare generală mai bună, un somn mai odihnitor și reduc anxietatea. În combinație cu o alimentație echilibrată, activitatea fizică contribuie la menținerea unei greutăți corporale optime. Respectarea recomandărilor pentru activitatea fizică, specifice categoriei de vârstă, are efecte benefice pe termen lung. De asemenea, există studii care demonstrează legătura între activitatea fizică regulată și beneficiile pentru sistemul imunitar (2).
Copiii ar trebui să fie activi o oră pe zi. Activitatea poate consta în practicarea unui sport, dar și în jocul la locul de joacă sau ieșirea la plimbare.
- Să ne asigurăm că respectă orele de somn! Dovezile științifice arată că deprivarea de somn poate avea efecte negative asupra anumitor părți din sistemul imunitar și că poate conduce la dezvoltarea unui număr considerabil de boli. Numărul de ore de somn de care are nevoie un copil variază în funcție de vârstă – de la 12 la 16 ore pe zi pentru sugari până la 8 – 10 ore pentru copiii mai mari.
- Să le întărim imunitatea cu nutraceutice de înaltă calitate, validate din punct de vedere medical. Dintre acestea menționăm câteva ingrediente care și-au dovedit eficacitatea: colostrul, beta glucanii, probioticele/ prebioticele, vitamina D, zincul, vitamina C.
Nimic nu e mai important pentru o mamă decât sănătatea copiilor. Cea mai eficientă metodă de a avea un sistem imunitar sănătos este prin adoptarea unui stil de viață sănătos, însă în cazul deprimării sistemului imun, administrarea unor suplimente alimentare poate fi foarte utilă. Rețineți că pentru orice tratament administrat copiilor trebuie consultat medicul specialist, chiar și în administrarea suplimentelor alimentare.
Imunice de la Sun Wave Pharma, cu o compoziție special concepută pentru copii, stabilește și menține o microbiotă intestinală sănătoasă, previne aderarea și infectarea agenților patogeni, activează direct funcția imunitară și maturizarea sistemului imunitar spre un răspuns echilibrat. Imunice oferă protecția potrivită fără a suprastimula sistemul imunitar. Acționează numai în prezența factorului patogen, previne infecțiile căilor respiratorii și scade perioada de convalescență.
Formula unică în România este alcătuită din Wellmune, Prebilac, Colostru, Vitamina C, Zinc și Vitamina D. Vitamina C, zincul și vitamina D au o contribuție binecunoscută în funcționarea normală a sistemului imunitar.
Beneficiile colostrului sunt numeroase și diverse. Colostrul este prima formă de lapte matern eliberată după naștere. Este bogat în nutrienți și bogat în anticorpi și antioxidanți pentru a construi sistemul imunitar al nou-născutului.
Wellmune este un polizaharid purificat ce reprezintă o inovație în domeniul substanțelor cu rol în susținerea și creșterea capacității de răspuns asupra sistemului imunitar, fiind rezultatul multor ani de cercetare.
Prebilac este o componentă a oligozaharidelor din laptele matern (HMO), un carbohidrat complex, cu rol foarte important în susținerea sănătății digestive și a sistemului imunitar.
Formula nouă ar trebui administrată câte 1 plic pe zi, timp de 30 de zile, (și/ sau la recomandările medicului pentru fiecare pacient în parte).
Puteți cumpăra produsul direct de pe site-ul sunwavepharma.com.
Nimic nu e mai important pentru o mamă decât sănătatea copiilor ei. Sun Wave Pharma mulțumește mamelor pentru efortul pe care îl depun zi de zi și vă invită la concurs
Pentru că este luna martie, luna în care celebrăm femeia și mama, dorim să mulțumim tuturor mamelor pentru efortul susținut pe care îl depun zi de zi și vă invităm să participați la concursul care va avea loc în următoarele zile pe pagina de Facebook De mămici. Sun Wave Pharma oferă trei premii care vor conține un terarium și următoarele produse: IMUNICE, BIOSUN KIDS, RESPISUN și RINOSUN.
💊 RinoSun Spray – special formulat să trateze durerile în gât ale copiilor. Este o soluție hipertonică care acționează rapid și formează un film de protecție la nivelul mucoasei gâtului, eliminând astfel virusurile și bacteriile.
💊 Respisun – soluție salină hipertonică 3%. Determină mobilizarea secrețiilor în tractul respirator inferior prin efect osmotic.
💊 BioSun Kids – probiotic ce contribuie la echilibrarea florei intestinale. Conţine patru tipuri de bacterii selecţionate, asigurând un aport de microorganisme vii florei intestinale.
💊 Imunice – formula unică în România este alcătuită din Wellmune, Prebilac, Colostru, Vitamina C, Zinc și Vitamina D.
Surse:
(1) – https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpao/features/enhance-immunity/index.html#:~:text=Vaccines%20build%20immunity%20against%20specific,and%20avoiding%20excessive%20alcohol%20use
(2) – Nieman DC, Wentz LM. The compelling link between physical activity and the body’s defense systemexternal icon. J Sport Health Sci. 2019;8(3):201–217. Accessed May 13, 2021.