Băuturile reci și înghețata nu sunt responsabile pentru durerile în gât la copii | Demamici.ro

Băuturile reci și înghețata nu sunt responsabile pentru durerile în gât la copii | Demamici.ro

Sezonul cald vine la pachet cu temperaturi extrem de ridicate, dar și cu pofte greu de stăpânit de înghețată și băuturi reci. Adulți sau copii, în timpul verii ne vine să dăm iama în frigider după un pahar cu apă rece ca gheața sau în congelator, după o înghețată dulce și răcoritoare. Cât de bun sau nociv este acest impuls de a consuma băuturi/ alimente reci când afară sunt temperaturi caniculare, dar și despre legătura dintre durerile în gât și alimentele reci ne propunem să discutăm în cele ce urmează.

„Nu bea apă rece că te doare gâtul”, „Ușor cu înghețata. Vrei să te doară gâtul?”

Legătura dintre durerile în gât și alimentele sau băuturile reci se perpetuează din generație în generație. Cel mai probabil părinții noștri au auzit-o de la părinții lor, iar bunicii de la părinții lor și tot așa până cine știe la „al câtelea neam”. Și-a pus cineva problema veridicității acestor relații cauză-efect spuse ca adevăruri absolute? „Nu bea rece că te doare gâtul”. Adevărat sau fals?

Problemele de sănătate ale copiilor provoacă multe îngrijorări în rândul părinților, iar unul dintre stresurile majore îl reprezintă tusea. Ce este, ce o provoacă, ce tip de tuse ar trebui să ne îngrijoreze, dar și cum putem să o ameliorăm aflăm direct de la specialist, din materialul „Mituri și adevăruri despre tusea copiilor”.

Durerea în gât, provocată de o infecție de natură virală sau bacteriană

Durerea în gât (faringita) se manifestă prin simptome precum disconfort și mâncărime, senzație de iritație la nivelul gâtului care se accentuează adesea în momentul în care înghițim. Cea mai comună cauză a gâtului iritat o reprezintă infecția virală, cum ar fi banala răceală sau gripa. Dacă durerea în gât este provocată de un virus nu este necesară administrarea de antibiotic (1).

Există și cazuri în care durerea în gât este rezultatul infecției cu o bacterie. Faringita streptococică (infecție cu un streptococ) necesită tratament cu antibiotic, pentru evitarea posibilelor complicații. Doar medicul este cel care recomandă tratamentul, în urma consultului (1).

Potrivit mayoclinic.org (1), durerea în gât poate fi însoțită de simptome precum:

 • disconfort sau senzație de mâncărime în gât
 • durere care se accentuează la înghițire sau în timpul vorbitului
 • dificultăți la înghițire
 • ganglioni inflamați
 • amigdale inflamate și roșii
 • pete albe care apar pe amigdale
 • răgușeală

Când trebuie să te prezinți cu copilul la medic:

Dacă cel mic prezintă unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos, trebuie să mergeți la medic pentru un consult de specialitate (2):

 • dificultăți în respirație
 • dificultăți la înghițire
 • salivare excesivă întrucât poate indica dificultăți la înghițire

Alte posibile cauze ale durerilor în gât, potrivit „Sistemul de sănătate NCH” (2):

 • alergiile – alergiile la părul animalelor de companie, mucegai, praf sau polen pot determina, printre alte simptome, și dureri în gât.
 • aerul uscat – umiditatea necorespunzătoare din mediul interior poate fi responsabilă pentru apariția durerii în gât. Din cauză că respirația se face preponderent pe gură, adesea din cauza congestiei nazale cronice, gâtul se usucă și poate deveni iritat.
 • elementele iritante – poluarea, fumul de țigară sau expunerea la alte substanțe chimice, într-un mediu intern sau extern, pot determina apariția durerii în gât. De asemenea, alcoolul și consumul unor alimente picante pot irita gâtul.
 • abuzul vocal prin vorbit, țipat, cântat îndelungat.
 • boala de reflux gastroesofagian – această tulburare a sistemului digestiv se caracterizează prin întoarcerea conținutului gastric în esofag. Afecțiunea medicală determină apariția unor simptome neplăcute precum senzația de arsură care apare în „capul pieptului”, dar și senzația de gât iritat.

Metode de prevenire ale durerilor în gât la copii (2):

Cea mai bună metodă de prevenire a durerilor în gât nu o reprezintă renunțarea la înghețată și băuturi reci, ci evitarea contactului cu virusurile/ bacteriile responsabile pentru apariția lor. Acest lucru se face printr-o igienă riguroasă. Învățați-vă copiii, încă de la vârste foarte mici importanța acestor lucruri simple, dar esențiale care țin de igiena personală:

 • să-și spele mâinile foarte bine cu apă și săpun pentru 20 de secunde după folosirea toaletei, înainte și după masă, după ce au strănutat sau tușit.
 • să evite să-și atingă fața, ochii, nasul sau gura.
 • să evite să împartă mâncarea (să nu muște din același loc din care a mușcat și altcineva), să nu bea din aceeași sticlă/ pahar/ recipient cu altcineva; să nu folosească în comun cu altcineva tacâmurile.
 • să tușească sau să strănute în plica cotului, după care, dacă este posibil, să se spele pe mâini.
 • să folosească șervețele umede dezinfectante sau dezinfectant atunci când nu au acces la apă și săpun.
 • să evite contactul cu persoanele care au simptome evidente de gripă sau răceală.

Cum putem ameliora durerile în gât? Remedii naturiste

Durerile în gât cauzate de o infecție virală durează, în general, între 5 și 7 zile și nu necesită tratament cu antibiotic. La recomandarea medicului, puteți administra copilului analgezice pentru ameliorarea simptomelor. Nu administrați niciodată copiilor sau adolescenților aspirină întrucât aceasta poate determina apariția sindromului Reye, care poate pune viața în pericol. În cazul în care infecția este cauzată de o bacterie (fapt ce se determină printr-un exudat faringian), medicul este cel care va prescrie antibioticul potrivit. Pentru a ameliora durerile în gât, țineți cont de următoarele sfaturi (2):

 • Odihna – somnul ajută organismul să lupte impotriva infecției și să se recupereze rapid.
 • Pauza vocală – dacă durerea în gât este însoțită și de răgușeală, este important să dați o pauză vocii, mai ales dacă ați făcut abuz vocal (țipat, cântat, vorbit foarte mult și tare).
 • Hidratarea – atunci când gâtul este uscat, durerea se accentuează. Beți lichide calde cum ar fi ceai cu miere, pentru a calma gâtul și pentru a reduce disconfortul. Nu oferiți miere copiilor mai mici de un an din cauza riscului de botulism.
 • Gargară cu apă sărată – 1/4 sau 1/2 linguriță (1250 până la 2500 miligrame) sare de masă dizolvată în 120 până la 240 ml apă călduță poate ajuta la ameliorarea durerilor în gât. Acest procedeu este recomandat copiilor cu vârsta de peste 5 ani care știu să scuipe soluția (2).
 • Pentru a calma iritația de la nivelul gâtului se pot administra comprimate de supt TheraTuss Natural**. Suplimentul alimentar cu aromă de zmeură conține șase ingrediente într-o singură pastilă:
  mușețel, salvie, cimbru, nalbă mare, mentă și vitamina C. Comprimatele oferă confort respirator, efect plăcut şi calmant asupra gâtului, susţin apărarea naturală a organismului şi contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar. Produsul poate fi administrat copiilor, începând cu vârsta de 5 ani.

Produsul se poate găsi fizic pe rafturile farmaciilor din Româniadar îl puteți comanda și online de pe sensiblu.comfarmaciatei.ro și drmax.ro. 

**Theratuss Natural comprimate de supt este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie informaţiile de pe ambalaj. Suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o dietă variată şi echilibrată şi un mod de viaţă sănătos.

Tusea seacă şi tusea productivă la copii. Particularități, cauze și afecțiuni medicale pe care le pot semnala | Demamici.ro
comprimatele de supt TheraTuss Natural

Lichidele/ alimentele reci ameliorează, de fapt, durerile în gât

Surprinzător, dar lichidele reci ameliorează, de fapt, gâtul inflamat. Se aplică același principiu ca în cazul arsurilor. Apa rece calmează durerea. Atunci când copilul se confruntă cu dureri în gât i se pot oferi piureuri de fructe, iaurt de la frigider sau chiar înghețată. Alimentele și lichidele fierbinți nu fac decât să intensifice durerea.

Ron Eccles, profesor și fost director al „Common Cold Centre” din cadrul „School of Biosciences at the University of Cardiff”, Marea Britanie, informează că înghețata este o opțiune bună în cazul durerilor în gât: „da, înghețata ar putea fi un tratament bun pentru durerea în gât întrucât are un efect răcoritor și de calmare a țesutului inflamat și poate avea un efect inhibitor asupra nervilor sensibili la durere din gât” (3).

Totuși de unde acest mit că răcim sau că ne alegem cu roșu în gât dacă măncăm sau bem rece? Există o teorie, care nu a fost dovedită științific, potrivit căreia temperatura scăzută distruge imunitatea locală. Recele face ca acea zonă să fie mai puțin irigată de sânge, iar virusurile și bacteriile să „profite” de această breșă pentru a se instala acolo.

Redăm concluzia acestui articol și anume că băuturile reci și înghețata nu sunt responsabile pentru durerile în gât la copii. Adevăratele cauze ale durerilor în gât sunt infecțiile, fie ele virale sau bacteriene. Mai mult decât atât, alimentele/ băuturile reci pot ajuta la calmarea durerilor. Așadar, bucurați-vă de o înghețată împreună cu cei mici. Un copil sănătos nu se alege cu „roșu în gât” dacă mănâncă o înghețată! Mai degrabă, fiți cu băgare de seamă la ingredientele pe care înghețata și sucurile din comerț le conțin. Zahărul și chimicalele din aceste dulciuri sunt cu adevărat nocive pentru organismul firav al copiilor.

Surse:

(1) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635

(2) – https://nchmd.org/health-library/articles/con-20164002/#:~:text=Take%20your%20child%20to%20a,Difficulty%20swallowing, update date: 06-10-2021, 1998-2021 Mayo Foundation for Medical Education and Research

(3) – https://www.medicalnewstoday.com/articles/319896#Cold-stops-the-pain

Vezi și: Tusea şi gâtul iritat la copii. Remedii naturale care ameliorează tusea şi gâtul iritat | Demamici.ro

Vezi și: Tusea seacă şi tusea productivă la copii. Particularități, cauze și afecțiuni medicale pe care le pot semnala | Demamici.ro