Tusea şi gâtul iritat la copii. Remedii naturale care ameliorează tusea şi gâtul iritat | Demamici.ro

Tusea şi gâtul iritat la copii. Remedii naturiste care ameliorează tusea şi gâtul iritat | Demamici.ro

Tusea şi gâtul iritat la copii. Cu toate că rareori reprezintă o urgență medicală în sine, tusea și gâtul iritat la copii pot îngrijora părinții. În primul rând, este important să fie observate simptomele copilului și după aceea să se intervină conform acestora.

De cele mai multe ori, o infecție virală, precum răceala obișnuită, este cea care provoacă un gât iritat la copii. Virozele pot să producă și febră, tuse și secreții nazale abundente, informează mayoclinic.org (1). În formele lor ușoare, infecțiile pot fi combătute și cu ajutorul remediilor naturale. Pentru a ameliora tusea și gâtul iritat la copii este important să se cunoască simptomele și cauzele specifice fiecărei situații în parte. De ce apare gâtul iritat la copii, cum se tratează și ce remedii naturale sunt eficiente veți afla în rândurile ce urmează.

Problemele de sănătate ale copiilor provoacă multe îngrijorări în rândul părinților, iar unul dintre stresurile majore îl reprezintă tusea. Ce este, ce o provoacă, ce tip de tuse ar trebui să ne îngrijoreze, dar și cum putem să o ameliorăm aflăm direct de la specialist, din materialul „Mituri și adevăruri despre tusea copiilor”.

Tusea şi gâtul iritat la copii. Ce este tusea?

Din punct de vedere medical, tusea reprezintă un act reflex care contribuie la curățarea căilor respiratorii. Indiferent că există secreții sau că au fost aspirate corpuri străine, rolul său este de a ajuta la redobândirea stării de sănătate a organismului.

De asemenea, în cazul copiilor, tusea reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de îngrijorare în rândul părinților, aceasta determinând cel mai adesea prezentarea cu micuțul la medic.

Cât durează tusea la copii?

În mod normal, tusea la copii dispare complet după 1-3 săptămâni de la debutul ei. Este bine de știut că o tuse care durează mai mult de 4 săptămâni nu este normală și poate fi un semn de afecțiune toracică. Dacă durează până la 2 săptămâni, tusea este considerată a fi acută. În cazul în care durează între 2 și 4 săptămâni se numește tuse acută prelungită, iar tusea care durează mai mult de 4 săptămâni (la copii și mai mult de 8 săptămâni la adulți) este considerată tuse cronică. Tusea cronică poate fi mai mult decât deranjantă. Aceasta poate întrerupe somnul, poate duce la extenuare, iar în cazuri mai grave poate determina episoade de vomă, stări de greață sau chiar fracturi costale, potrivit mayoclinic.org (2).

Tusea şi gâtul iritat la copii. Tipuri de tuse la copii

Tusea uscată (seacă sau iritativă) – apare cel mai adesea ca urmare a unei infecții cu un virus de gripă sau răceală, însă poate avea și alte cauze, detaliate de healthline.com (3). Potrivit sursei citate, tusea seacă poate fi rezultatul:

 • unei reacții alergice (mai ales dacă tusea este însoțită și de alte simptome precum: strănut, lăcrimarea ochilor, secreții nazale apoase)
 • astmului (mai ales dacă este însoțită de dureri în piept sau respirație șuierătoare)
 • sindromului de reflux gastroesofagian
 • laringitei, sinuzitei sau bronșitei (mai ales dacă tusea seacă este însoțită de febră și frisoane)
 • agenților iritanți din mediu

Tusea productivă (umedă) – este însoțită de expectorații cu mucus (spută). Tusea productivă la copii poate fi cunoscută după sunetul grav pe care îl scoate micuțul atunci când tușește, precum și după cantitatea mare de secreții. Aceasta poate fi cauzată de:

 • infecții virale sau bacteriene ale căilor respiratorii superioare
 • de infecții virale sau bacteriene bronșice și pulmonare
 • alte afecțiuni pulmonare mai grave precum: astmul, bolile pulmonare obstructive cronice, abcesele pulmonare

Tusea convulsivă, cunoscută popular sub numele de „tuse măgărească” din cauza sunetului specific, apare în momentul în care copilul încearcă să tragă aer în piept. Aceasta este provocată de bacteria Bordetella pertussis și este foarte contagioasă. În România, schema națională de vaccinare include și vaccinarea pentru infecția cu Bordetella pertussis (vaccinul hexavalent care se administrează la 2, 4 și 11 luni). Tusea convulsivă este adesea însoțită de șuierături și cianoză (colorarea tegumentelor în albastru-vinețiu) și poate dura mai bine de trei săptămâni. Tusea convulsivă este amenințătoare de viață la copiii mici. Sugarii pot ajunge la insuficiență respiratorie. Așadar, dacă observați că cel mic are dificultăți de respirație, mergeți de urgență la medic, relatează mayoclinic.org (4).

Crupul, cunoscut popular sub denumirea de tusea „lătrătoare”. Laringita, traheita (obstrucția inflamatorie a laringelui/ traheei) pot fi provocate de virusuri sau schimbări de temperatură pe timpul nopții. În momentul în care căile respiratorii se inflamează, cel mic respiră cu dificultate și este răgușit. Laringo-traheita acută apare cu precădere în cazul copiilor mai mici de 3 ani întrucât traheea lor este mai îngustă. Această afecțiune se remarcă printr-o tuse stridentă, cu zgomot profund, din piept și poate debuta brusc. Laringita acută este o urgență medicală (5).

Tusea însoțită de respirație șuierătoare (wheezing) se diferențiază de celelalte tipuri de tuse prin șuieratul care se aude în timpul expirației, atunci când aerul iese din plămâni. Șuieratul este un semn că ceva blochează căile respiratorii, fie un corp străin care împiedică circulația aerului prin căile respiratorii, fie o infecție respiratorie (bronșiolită/ pneumonie), fie un spasm bronșic alergic.

Tusea la copii. Remedii naturale care ameliorează tusea la copii

 • Mierea de albine acționează ca un dezinfectant natural ce calmează iritațiile gâtului, contribuind și la reducerea inflamației căilor respiratorii. Mierea ajută la reducerea acceselor de tuse și asigură un somn mai liniștit. Un studiu (6) publicat în 2013 a demonstrat că mierea de albine reduce frecvența, dar și severitatea acceselor de tuse, dacă este administrată înainte de somn.
 • Ghimbirul
 • Aerosoli (doar dacă au fost recomandați de către medic în urma consultului de specialitate)
 • Ceaiul de cimbru
 • Ceai de ceapă – Ceapa este o legumă care face parte din familia Allium. Pe lângă omniprezența ei în domeniul culinar, ceapa are anumite efecte benefice asupra sănătății datorită conținutului bogat de vitamine, minerale și antioxidanți. Sursă bogată de vitamina C, magneziu, fier, potasiu și flavonoide care au rol de antioxidanti, ceapa a fost folosită ca remediu naturist încă din antichitate.
 • Siropul TheraTuss ProNatural* poate fi utilizat ca primă variantă de tratament pentru tusea seacă și productivă pentru întreaga familie. Siropul TheraTuss ProNatural este 100% natural (miere, fracțiune polizaharidică din nalbă mare, fracțiune polizaharidică din pătlăgină îngustă și fracțiune polifenolică din turiță mare), ameliorează tusea și protejează mucoasa căilor respiratorii superioare. Este bun atât pentru tusea seacă, cât și pentru cea productivă. Poate fi utilizat în orice moment al episodului de tuse de către adulți și copii cu vârste de peste 1 an. Este potrivit persoanelor sensibile la gluten și persoanelor cu boală celiacă.

Siropul se poate găsi fizic pe rafturile farmaciilor din România, dar îl puteți comanda și online de pe sensiblu.com, farmaciatei.ro și drmax.ro. 

*TheraTuss ProNatural sirop este un dispozitiv medical. Citiţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe ambalaj. CE 0477

 

Tusea seacă şi tusea productivă la copii. Particularități, cauze și afecțiuni medicale pe care le pot semnala | Demamici.ro
Siropul TheraTuss ProNatural

Gâtul iritat și durerea în gât la copii

Gâtul iritat se manifestă prin durere, mâncărime sau iritație la înghițire. Cauza cea mai comună a gâtului iritat o reprezintă infecția virală provocată de cele mai multe ori de virusurile care cauzează răcelile comune sau gripa. Durerea în gât provocată de un virus nu trebuie tratată cu antibiotice. Dacă inflamația la nivelul gâtului este determinată de o infecție bacteriană (deși acest lucru se întâmplă destul de rar), medicul va recomanda antibiotic pentru a preveni complicațiile, potrivit mayoclinic.org (7).

Gâtul iritat este o afecțiune des întâlnită în rândul copiilor, însă de cele mai multe ori, nu reprezintă un pericol. Inflamația temporară apare de regulă din cauza unei infecții, însă poate fi provocată și de abuzul vocal – copilul țipă, cântă sau plânge intens. În fază ușoară, gâtul iritat provoacă răgușeală, însă în stadiu mai avansat, acesta poate cauza chiar și pierderea temporară a vocii. În general, această afecțiune se poate ameliora cu ajutorul remediilor naturiste și rareori necesită administrarea unui tratament complex. „Afectarea vocii la copii poate fi cauzată de inflamații ale laringelui și coardelor vocale, de tulburări organice primare (de exemplu, paralizia congenitală a coardelor vocale, papilomatoza laringiană) sau secundare (noduli vocali) și de abuzul vocal.”, a declarat Dr. Mădălina Marin, medic specialist ORL, într-un interviu pentru smartliving.ro (8).

Durerile în gât sunt clasificate pe tipuri, în funcție de ce parte a gâtului este afectată:

 • Faringita afectează zona din partea posterioară a gurii
 • Amigdalita reprezintă umflarea și inflamarea amigdalelor, a țesuturilor moi din partea posterioară a cavității bucale
 • Laringita este umflarea și inflamarea corzilor vocale sau a laringelui

Tusea şi gâtul iritat la copii – cauzele gâtului iritat la copii, potrivit raisingchildren.org (9):

 • Infecțiile virale sau bacteriene: anumite virusuri și bacterii provoacă iritația gâtului, transmise, în principiu, pe calea aerului.
 • Iritația laringelui: expunerea la substanțe iritante, precum și tusea cronică pot irita laringele, cauzând astfel laringita.
 • Copilul face abuz vocal: plânge foarte tare, țipă sau cântă și astfel irită laringele, provocând inflamație la nivelul acestuia. Corzile vocale sunt afectate, astfel vocea devine răgușită sau se pierde temporar. Repausul vocal, medicamentele antiinflamatorii și remediile naturale sunt, de regulă, suficiente pentru ameliorarea simptomelor din zona afectată.
 • Aciditate crescută în stomac: cu toate că este un caz mai rar, este bine de știut că și aciditatea crescută la stomac a copilului poate afecta gâtul, respectiv laringele.

Tusea şi gâtul iritat la copii – simptome de durere în gât la copii

La copii și adulți, durerea în gât poate fi însoțită de:

 • Răgușeală
 • Pierderea temporară a vocii
 • Senzație de gât iritat
 • Tuse
 • Uscăciune la nivelul gâtului

Deoarece copilul nu reușește de cele mai multe ori să explice ce simptome are, părinții trebuie să fie atenți la comportamentul acestuia. De exemplu, dacă cel mic este răgușit și refuză să mănânce ori să consume lichide, e posibil să aibă gâtul iritat.

Tusea şi gâtul iritat la copii. Sfaturi pentru calmarea durerii de gât

Durerea în gât se poate calma prin administrarea unor medicamente antiinflamatorii sau analgezice locale, doar la recomandarea medicului. Cele mai multe dintre durerile în gât dispar în cel mult o săptămână fără nici un tratatment, iar durerea poate fi ameliorată prin remedii naturale (10).

Consumul de multe lichide calde (ceaiuri sau supe) și mai multă odihnă pot ajuta la o vindecare mai rapidă.

Remedii naturiste pentru calmarea gâtului iritat la copii

 • Lichide calde – cum ar fi ceai cu miere, pentru a calma gâtul și pentru a reduce disconfortul. Evitați băuturile acidulate și sucurile de fructe care pot irita gâtul.
 • Gargară cu apă sărată în cazul copiilor mai mari, de 5-6 ani.
 • Se pot face inhalații cu uleiuri esențiale de lavandă, cimbru, eucalipt, salvie sau lemn de santal.
 • Pentru ameliorarea durerii și reducerea disconfortului se pot administra comprimate de supt TheraTuss Natural**. Produsul este un supliment alimentar cu aromă de zmeură ce conține șase ingrediente cheie într-o singură pastilă, printre care salvie, mentă și vitamina C. Comprimatele oferă confort respirator, efect plăcut şi calmant asupra gâtului, susţin apărarea naturală a organismului şi contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar. Produsul poate fi administrat copiilor, începând cu vârsta de 5 ani.

Produsul se poate găsi fizic pe rafturile farmaciilor din România, dar îl puteți comanda și online de pe sensiblu.com, farmaciatei.ro și drmax.ro. 

**Theratuss Natural comprimate de supt este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie informaţiile de pe ambalaj. Suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o dietă variată şi echilibrată şi un mod de viaţă sănătos.

Tusea seacă şi tusea productivă la copii. Particularități, cauze și afecțiuni medicale pe care le pot semnala | Demamici.ro
comprimatele de supt TheraTuss Natural

Surse:

 1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/symptoms-causes/syc-20351605
 2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-cough/symptoms-causes/syc-20351575
 3. https://www.healthline.com/health/dry-cough#treatment
 4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/whooping-cough/symptoms-causes/syc-20378973
 5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/croup/symptoms-causes/syc-20350348
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3601686/
 7. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635
 8. https://smartliving.ro/raguseala-de-ce-apare-si-care-sunt-cele-mai-bune-metode-de-tratament/
 9. https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/sore-throat
 10. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322301#when-to-see-a-doctor