Exista mai multe pozitii corecte de alaptare a bebelusului, prin care te poti asigura ca nou-nascutul este hranit corect.
Cuprins:
Alaptarea este un subiect care poate crea multa confuzie in randul mamicilor. Potrivit consilierului in alaptare si diversificare, Crina Coliban, nu exista alaptat dificil, ci doar lipsa de informatie.
Cu putin ajutor si adoptarea unor pozitii corecte de alaptare, intervalele la san petrecute cu copilul tau nu doar ca se vor scurta, dar vor fi si mai eficiente.
Cand stim ca bebe s-a hranit suficient
Crina Coliban recomanda o atentie sporita la numarul de scutece schimbate, in primele 4-5 saptamani de viata ale bebelusului.
Este indicat sa va notati pe o agenda de cate ori ati schimbat copilul. In unele cazuri, aceasta masura a reusit sa salveze viata copilului.
„In primele patru saptamani de viata un copil alaptat exclusiv ar trebui sa aiba minim 3 caca si minim 3 pipi in 24 de h. Cel putin, in primele 2 saptamani, este important sa nu te joci, sa tii evidenta pe un carnetel.
Mare atentie imediat dupa ce v-ati intors de la maternitate si tineti mult copilul la san, crezand ca asa o sa se hraneasca.
Daca pipi nu este incolor si are orice fel de culoare si caca nu este galben mustar, ci este verde sau verde negru, este un pericol foarte mare. Trebuie sa mergeti la spital.”
Pozitii corecte de alaptare. TOP factori care pot impiedica hranirea corecta
„Copilul tinut la un san care nu are suficient lapte sau pe care nu il tine corespunzator, il tine degeaba. Copilul nu se hraneste.
Aici mai pot interveni si alte cauze, cum ar fi sanii mamei. Mamele cu sanii mai mici trebuie sa isi tina copiii la san mai des, in mod repetat, pentru ca ei sug, consuma rapid ce e in san dupa care sug in gol pana vine laptele la loc.
O mama cu sanii mai mari stocheaza mai mult lapte si atunci poate sa isi tina copilul la san pana simte copilul ca s-a saturat.
Timp la san nu exista, exista doar parinti care se uita la copilas, aud ca inghite de la san, insa mama nu stie la inceput ce inseamna asta.
Un lucru e sigur, un copil care sta mult la san nu inseamna ca se hraneste.”
Pozitii corecte de alaptare
„Atunci cand iti pui copilul la san inainte sa-i bagi sfarcul in gurita este esential ca urechiusa lui sa fie pe aceeasi linie cu umarul si cu soldul sau nasul cu buricul.
De obicei vad copii la san care stau cu burtica in sus, mama ii intoarce capusorul la san si mananci, mananci si la un moment dat trage de sfarc, ca sa ajunga intr-o pozitie fireasca.
Indiferent cum alaptezi, intotdeauna, nasul cu buricul pe aceeasi linie”, a mai spus Crina Coliban la Vorbeste Lumea.
Vezi si: Alaptarea copiilor. De ce bebelusul pare ca nu se satura cu laptele de la san? | Demamici.ro