De la ce vârstă poate consuma un copil carne de miel? Sfaturi pentru masa de Paște | Demamici.ro

De la ce vârstă poate consuma un copil carne de miel?

De la ce vârstă poate consuma un copil carne de miel? Care este vârsta potrivită pentru a introduce carnea de miel în alimentația copiilor? Mai ales că se apropie Paștele, iar friptura, drobul și ciorba din miel se numără printre cele mai populare preparate tradiționale care se pregătesc cu ocazia acestei sărbători. 

De la ce vârstă poate consuma un copil carne de miel? Carnea de miel în alimentația copilului: Recomandările nutriționiștilor

  • Carnea de miel este permisă copilului numai după un an şi jumătate în cantităţi mici, nu mai mult de 50 de grame pe zi, cel  mult de două ori pe săptămână.
  • Până la vârsta de 6 ani, copilul poate să mănânce miel, dar nu mai mult de 100-150 de grame de carne într-o zi şi nu în fiecare zi.
  • Cele mai bune alegeri sunt carnea de pe pulpa şi coastele.
  • Carnea trebuie să fie bine pătrunsă.
  • Carnea trebuie să fie proaspătă, să aibă o textură fermă şi curată, de culoare roz, iar grăsimea să fie albă.
  • Carnea de miel este foarte perisabilă. După ce ai cumpărat carnea, pasul următor este să o porţionezi, să o speli şi să o ştergi. În acest moment poate fi congelată. Ca să pastrezi gustul şi aroma specifică, decongelează carnea încet, în frigider, timp de 12 ore.

beblus mananca

Atenție, mămici!

Cel mai bun preparat tradițional de Paște pentru copii, din carne de miel, este ciorba. Copilul ar  trebui să primească un amestec de carne mărunţită, legume şi zeamă. Legumele combinate cu carnea de miel susţin digestia şi elimină o parte din dificultăţile digestive pe care acest tip de carne le poate aduce.

De la ce vârstă poate consuma un copil carne de miel? Carnea de miel, sursă bogată de proteine

Mai mult, carnea de miel este o sursă importantă de seleniu, 100 de grame conţinând 50% din doză zilnică recomandată, dar şi de vitamine din grupul B, necesare în procesul de formare al globulelor roşii, prevenind anemia sau acoperind deficitul acumulat în timpul iernii.

De asemenea, carnea de miel conţine un aminoacid esenţial, mai rar întâlnit în alte alimente, care are capacitatea de a oferi organismului energia de care are nevoie pentru a funcţiona bine. În ceea ce priveşte caloriile, aceastea variază de la 200 la 300 în funcţie de cât de gras este mielul de Paşte şi de tipul de carne. Pulpele de miel au mai multe calorii, de exemplu, decât coastele.

O mamă a stârnit o revoltă online după ce s-a filmat în timp ce își hrănea fetița de 6 luni cu friptură

De la ce vârstă poate consuma un copil carne de miel? Cum să pregătești carnea de miel pentru copil? 

Dacă cel mic este în etapa de hrănire cu lingurița, pasează carnea de miel suficient de bine înainte de a-i da să mănânce. În schimb, dacă urmezi o abordare de diversificare condusă de bebeluș (autodiversificare), carnea trebuie să fie în primul rând fragedă și moale, astfel încât să fie ușor de mestecat pentru gurmandul în creștere. 

Opțiunile precum carnea tocată de vită, curcan, pui sau porc sunt alegeri bune la început, deoarece pot fi modelate în bucăți ușor de ținut și de mestecat de către copii. Și fâșiile de friptură sau de pui fiert moale pot funcționa, deși la început, prichindelul tău ar putea să sugă sau să roadă mai mult decât să mănânce efectiv. 

Ori de câte ori este posibil, renunță la cărnurile procesate sau la cele cu adaos de conservanți sau sodiu. Apropo de sodiu, deși probabil că nici n-ai vrea să auzi de un hamburger sau o friptură fără sare, evită să adaugi acest ingredient în carnea pe care o pregătești pentru bebeluș. Nu are nevoie de ea (și nici nu va observa diferența). 

Referințe:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/foods/lamb
  2. https://kidshealth.org/en/parents/food-safety.html
  3. https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-lamb-nutrition

Vezi și: Despre diversificarea la bebeluși, cu Dr. Diana Voican, medic pediatru, specializare Nutriție pediatrică, Director medical al programului „Sănătos de mic” | Demamici.ro

Vezi și: Primii pași spre diversificare. Alimentația complementară – ghid OMS | Demamici.ro

Vezi si: Recomandări ale OMS. Hraniți copilul exclusiv cu lapte până la 6 luni, apoi începeți diversificarea | Demamici.ro