Mulți părinți așteaptă cu nerăbdare ziua în care pot introduce mâncare solidă micuților lor, făcând loc acelor fotografii adorabile, dezordonate, la mesele plăcute in familie.
Din pacate cei mai multi dintre parinti se grabesc, avertizează cercetatorii de la Centrele pentru Controlul Bolilor. Potrivit unui nou studiu realizat de GDG, 54% dintre părinții americani introduc câteva tipuri de alimente solide sugarilor lor înainte de vârsta de șase luni.
„Introducerea de alimente complementare bebelușilor mult prea devreme poate cauza pierderea de substanțe nutritive importante care provin din laptele matern și din formulele pentru sugari”, spune Chloe M. Barrera, MPH, cercetator principal CDC.
Pentru studiul publicat în această săptămână în Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietetică, cercetătorii CDC au analizat rapoartele privind 1482 de copii din 2009 și până în 2014, rezultatele concretizandu-se in National Health and Nutrition Examination Survey.
Ei au descoperit că 16,3% dintre părinți încep să dea bebelușilor mâncare solidă, cum ar fi cerealele de orez, înainte ca sugarii să aibă 4 luni. Alți 38,3% încep când copiii au vârsta de 4 sau 5 luni.
Doar o treime încep la semestrul de șase luni, lucru recomandat de Academia Americană de Pediatrie (AAP) – cu o altă creștere de 12,9%, până când copiii sunt în vârstă de 7 luni sau mai mult, ceea ce reprezintă un set propriu de riscuri.
„Introducerea alimentelor complementare prea târziu a fost asociată cu deficiențe de micronutrienți, alergii și diete mai sărace mai târziu în viață”, explică Barrera.
Așteptarea până când bebelușii sunt în vârstă de 6 luni – dar nu mai târziu – este o actualizare a recomandărilor tradiționale, care încep să se solidifice în jurul vârstei de 3 luni.
Eforturile de a sprijini familiile și furnizorii de asistență medicală ar putea fi necesare pentru a se asigura că toți copiii din SUA sunt alimentați când și cum trebuie, spune Barrera.
AAP recomandă în mod oficial exclusiv alăptarea până când copiii au vârsta de 6 luni. Între șase luni și un an, alimentele solide ar trebui văzute ca o completare – nu înlocuire – a laptelui matern sau a formulei.
AAP notează că părinții trebuie să vorbească cu medicul lor pediatru pentru sfaturi specifice copiilor lor.