Schimbări majore pentru elevii care vor intra la liceu în anul școlar 2025 – 2026. La ce trebuie să se aștepte părinții.
Potrivit anunțului făcut de Ministerul Educației, elevii care vor intra la liceu în anul școlar 2025 – 2026 vor avea parte, din nou, de schimbări în ceea ce privește programa școlară, dar și manualele școlare.
Anunțul care a intrigat părinții și elevii a fost făcut, recent, chiar de către Ligia Deca, ministrul Educației. Aceasta a precizat că generația de elevi care va intra la liceu în anul școlar 2025 – 2026 va începe ciclul liceal cu programe și cu manuale noi, dar și cu profesori formați în acest sens. Ministrul Educației a mai spus că la începutul noului an școlar planurile cadru vor fi deja în dezbatere publică.
De asemenea, Ligia Deca a spus că au fost discuții recente cu privire la calendarul pentru elaborarea planurilor cadru pentru filiere și profile de liceu, a programelor școlare și pentru tot ceea ce va însemna elaborarea manualelor și formarea cadrelor didactice.
„Generația care va intra la liceu în 2025 – 2026 va începe pe programe noi, cu manuale noi și cu profesori formați și în timp scurt, imediat ce vom avea validate propunerile de planuri cadru și finalizată discuția în grupurile care sunt deja constituite, le vom face publice în așa fel încât să existe timp și pentru dezbatere publică. Pentru noi a fost foarte important ca dezbaterea publică să aibă loc, să fie suficient de amplă și să nu se suprapună cu perioadele foarte încărcate, de tip examene sau cu perioadele de vacanță”, a spus Ligia Deca.
Și anul școlar 2024-2025 vine cu schimbări pentru elevi
Anul școlar 2024 – 2025, care va începe pe 9 septembrie, va aduce numeroase modificări în regulamentul cadru de organizare și funcționare a școlilor.
Mai exact, elevii care vor veni la ore îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar vor putea fi dați afară de la ore. Potrivit noului regulament, profesorii nu mai sunt obligați să le permită accesul la cursuri cu îmbrăcăminte nepotrivită (fuste scurte, decolteuri adânci, pantaloni rupți).
Deși uniforma nu mai este obligatorie, unele școli au făcut recomandări de ținute: bluze albe, pantaloni sau fuste negre sau bleumarin.
În schimb, copiii și părinții primesc dreptul de a cere explicații profesorilor pentru notele date, iar directorii vor raporta cazurile de absenteism la Protecția Copilului.
Sursa foto: Pexels.com