Controalele medicale in primul an de viata al copilului | Demamici.ro

Totul despre controalele medicale

Controalele medicale in primul an de viata al copilului. Vizita copiilor la medic este un element de baza al asistentei medicale primare.

Obiectivele controalelor pediatrice la copii (0 pana la 23 de luni) se axeaza pe prevenirea bolilor infectioase si congenitale.

Scopurile principale sunt:

  • Promovarea obiceiurilor sanatoase la copii;
  • Incurajarea unui mediu familial si social adecvat;
  • Prevenirea aparitiei bolilor infectioase prin vaccinare;
  • Depistarea precoce a anomaliilor congenitale si a riscurilor pentru sanatate.

Astfel ca exista un calendar de vizitare a pediatrului, recomandat in functie de varsta copilului.

Controalele medicale in primul an de viata al copilului

Controlul pentru nou-nascut

Se desfasoara intre a cincea si a zecea zi de viata. Atunci se va face testul pentru fenilcetonurie iar rezultatele ies dupa o luna.

Deschiderea istoricului clinic se face luand nota de situatia obstetrica a mamei, istoricul sarcinii, istoria perinatala si antecedente familiale.

Alaptarea este de asemenea evaluata, precum si caracteristicile de golire si miscarile intestinale.

Se recomanda ca, din a doua sau a treia saptamana de viata a bebelusului, sa i se administreze 200 pana la 400 UI de vitamina D pe zi, pentru prevenirea rahitismului.

Totul despre controalele medicale

Controlul de la o luna

Atunci se verifica programul de imunizare. Copilul a carei mame este purtatoarte de virus hepatic B trebuie sa primeasca a doua doza de vaccin impotriva hepatitei B.

Medicul va acorda o atentie deosebita la urmatoarele:

  • culoarea pielii si membranelor mucoase, capului;
  • gatului;
  • ritmul cardiopulmonar;
  • pulsurile periferice ale sistemului neurologic;
  • evaluarea dezvoltarii psihomotorii;

Controlul de la doua luni

In acel moment se fac primele vaccinuri ale copilului, iar dupa doua luni bebelusul va primi a doua doza de vaccin impotriva hepatitei B, difteriei, tetanos, tusei convulsive, a infectiei cu Haemophilus Influenzae B si poliomelitei.

Bebelusul trebuie sa se dezvolte in parametrii normali ai varstei sale, astfel ca sunt verificate, de asemenea, reflexele si reactia la stimuli.

Controlul de la trei luni

Se administreaza vaccinurile corespunzatoare varstei: vaccinuri impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, a Haemophilus Influenzae B si a poliomelitei si se va efectua o examinare fizica, cu o atentie deosebita la fontanele, solduri, organe genitale si dezvoltarea psihomotorie.

Controlul de la 6 luni

O alta doza de vaccin impotriva hepatitei B ii va fi adminstrata, precum si pentru difterie, tetanos, tuse convulsive, infectie cu Haemophilus Influenzae B.

Examenul fizic se va concentra pe fontanele, solduri, organe genitale, dezvoltarea psihomotorie, iar parintii primesc sfaturi despre alimentatie (diversificare), stimularea psihomotorie si prevenirea cariilor dentare.

Controlul de la 9 luni

Este mai amplu si consta in explorarea fizica si atentia acordata educatiei pentru sanatate: alimentatia, prevenirea accidentelor, prevenirea fumatului pasiv, ingrijirea si igiena, promovarea autonomiei si respectului de sine, intarirea legaturii afective si prevenirea cariilor dentare din cauza suzetei.

Vezi si: Primii pași spre diversificare. Alimentația complementară – ghid OMS | Demamici.ro

Vezi si: Masuri de prim ajutor pentru bebelusi! Manevrele care ii pot salva viata! EXEMPLIFICARE VIDEO