În momentul în care copilul face febră, părinții se îngrijorează. Reacția este de înțeles, căci nimeni nu se simte confortabil când este bolnav sau când cineva drag trece prin clipe grele, cu atât mai mult un copil mic care nu poate comunica ce și cât de tare îl doare. Febra este un simptom al infecțiilor bacteriene și virale, mijlocul prin care corpul se apără. Este important de știut că febra ușoară poate fi benefică în combaterea infecției. Din acest motiv, părinții nu ar trebui să administreze antitermic foarte rapid când observă că temperatura corpului copilului este ușor crescută, ci ar trebui să încerce în primul rând să o scadă prin alte metode precum aerisirea camerei și dezbrăcarea copilului.
Având în vedere importanța acestui subiect și faptul că foarte mulți părinți se confruntă la copii lor cu episoade de febră, mai ales în cazul celor care se află în primul an de colectivitate, am stat de vorbă cu Ruxandra Șteflea, medic specialist pediatrie, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Loius Țurcanu” Timișoara. Urmăriți în continuare sfaturile avizate din partea doamnei doctor.
Pași de urmat când copilul face febră. Interviu cu Ruxandra Șteflea, medic specialist pediatrie, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Loius Țurcanu” Timișoara
R: Cum se măsoară corect temperatura corpului copilului, în funcție de vârstă?
Ruxandra Șteflea, medic specialist pediatrie: La sugar și copilul mic, până ân jurul vârstei de 3 ani, temperatura se recomandă a fi măsurată intrarectal. Se preferă termometrele cu cap flexibil, digitale pentru că au acuratețe mai mare comparativ cu cele cu infraroșu (termometre tip pistol pentru măsurare frontală sau auriculară). La copilul mai mare se recomandă măsurarea axilară a temperaturii utilizând un terometru digital sau unul pe bază de alcool etilic, cu mențiunea că pentru o măsurare corectă ultimul menționat trebuie menținut în axilă aproximativ 5 minute.
R: Care este pragul (grade Celsius) după care părintele poate interveni cu antitermice?
Ruxandra Șteflea, medic specialist pediatrie: Febra este o valoare a temperaturii mai mare de 38 grade Celsius. Până la o valoare de 38,5 grade Celsius, dacă copilul este activ, se joacă, bea apa, putem să îl urmărim și să temporizăm administrarea de antitermice. Luăm temperatura după 5 minute.
În cazul în care trebuie administrat antitermic, acesta se va administra conform indicațiilor medicale anterioare (doza adaptată greutății copilului) sau în lipsa acestora, conform prospectului.
În cazul bebelușilor mai mici de 3 luni și al copiilor cu alte probleme de sănătate trebuie intervenit cu antitermic (Paracetamol supozitor) și luată legătura cu medicul de familie/ pediatru pentru a depista cauza febrei cât mai repede.
Când administrăm antitermic trebuie să avem răbdare să își facă efectul, astfel măsuram temperatura peste 40-60 minute (timp necesar pentru intrarea în actiune a medicației). Între timp putem ajuta copilul prin a-l dezbrăca, răcorind camera până la o temperatură de 20 grade Celsius, îl încurajăm să bea lichide.
R: Pași de urmat când copilul face febră. Ce facem în cazul în care administrăm Paracetamol cu Ibuprofen alternativ la 4 ore, însă temperatura continuă să apară la mai puțin de 4 ore de la administrarea medicamentelor?
Ruxandra Șteflea, medic specialist pediatrie: Luăm legătura cu medicul pediatru pentru a evalua copilul, iar ca și medicație putem apela la picăturile de Metamizol sodic sau supozitoare cu Novocalmin pentru copiii peste 4 ani, dar doar la indicația medicului.
R: Cum se fac corect împachetările?
Ruxandra Șteflea, medic specialist pediatrie: Personal recomand comprese sau șosete îmbibate în apă călduță (temperatura camerei). Sub nicio formă nu utilizăm oțet fie el și de trandafiri, spirt sau apă rece. Se poate utiliza și cerceaf îmbibat în apă călduță ce se pune peste trunchi, dar disconfortul cauzat copilului este mai mare.
R: Când putem să-i facem baie copilului pentru a-i scădea temperatura? Cum trebuie să procedăm în această situație?
Ruxandra Șteflea, medic specialist pediatrie: După ce am administrat antitermicul, până acesta își face efectul putem apela și la o baie călduță, practic scufundăm câteva minute copilul în apă, dar care să nu aibă o temperatură mai mica de 36 de grade Celsius și în același timp să fie mai rece decât temperatura copilului. Având în vedere toate aceste aspecte, eu consider că este mai ușor pentru părinte să apeleze la comprese cu apă călduță.
R: Ce trebuie să facă părintele dacă copilul are frisoane și febră mare?
Ruxandra Șteflea, medic specialist pediatrie: Frisoanele pot apărea și când temperatura nu se încadrează ca și febră, motiv pentru care repetăm măsurarea temperaturii la 5-10 minute, până când ajungem la valoarea recomandată de administrare a medicației. Deși copilul are senzație intensă de frig trebuie să avem grijă să nu îl învelim cu pături groase, mai ales când devine febril și febra atinge valori mari.
R: Când este cazul să ne pornim spre Camera de Gardă?
Ruxandra Șteflea, medic specialist pediatrie: Ne adresăm medicului în decurs de 24 ore de la debut. La Camera de gardă ne prezentăm dacă copilul convulsionează, are hipertermie (temperatură > 40 grade celsius), este somnolent și nu răspunde la stimuli, febra nu cedează la antitemice administrate în mod corect.