Sistemul de purtare ergonomic. La ce detalii trebuie să fim atenți când îl alegem? Purtarea bebelușilor a devenit o necesitate în viața agitată a mămicilor de astăzi. Pentru multe dintre noi, primele 3 luni din viața micuțului sunt o adevărată provocare.
Cuprins:
Dar, trebuie să ținem cont de faptul că nu orice sistem care este prezentat ca fiind ergonomic, este intr-adevăr ergonomic.
Ce înseamnă de fapt un sistem ergonomic?
Sistemele ergonomice se diferențiază de alte sisteme prin poziția pe care bebelușul o adoptă atunci când este purtat. Acest sistem se mulează perfect pe spatele bebelușului în forma literei C, învelindu-l ca o a doua piele, fiind dintr-un material moale, ușor și respirabil. Sistemul îi permite bebelușului să își ia poziția de broscuță, genunchii fiind mai ridicați decât șezutul, astfel încât să se formeze litera M.
Poziția ergonomică de broscuță, este poziția pe care bebelușul o adoptă atunci când doarme în landou, pat sau pe orice plan orizontal și este o poziție naturală.
Sistemul de purtare ergonomic. 3 aspecte la care trebuie să fim atenți atunci când achiziționămun sistem de purtare:
- Spatele sistemului trebuie să fie dintr-un material moale, ușor, NU buretat și rigid. Acesta trebuie să ajungă până în dreptul umerilor, acoperind puțin gâtul astfel încât capul să rămână liber.
- Puntea trebuie să fie suficient de lată încât să ajungă de la un genunchi la celălalt.
- Sistemul trebuie să ia forma bebelușului, nu invers.
Tipuri de sisteme de purtare ergonomice:
- Wrap elastic ( pentru nou-născuți și bebeluși până la aproximativ 8 săptămâni )
- Wrap țesut ( de la naștere până la 2 ani )
- Wrap tai mic ( de la naștere până la 2 ani )
- Sling cu inele ( de la naștere până la 2 ani )
- Sistem cu arici ( de la 6 săptămâni până la aproximativ 6 luni )
- Sistem cu catarame ( de la 6 săptămâni până la 2 ani )
Sistemele cu catarame sunt de mai multe tipuri:
- Sistemele care merg de la 6 săptămâni până la 2 ani, sunt reglabile și se pot ajusta atât panoul cât și puntea (ex. Manduca XT, Isara The One, Boba X)
- Sisteme care merg de la 6 luni, puntea și panoul sunt fixe (ex. Manduca First)
- Sisteme dedicate toddlerilor (12 luni + până la 4 ani)
De ce să alegem un sistem ergonomic?
Într-adevăr sistemele ergonomice au prețuri mai ridicate decât sistemele clasice. Dar, avantajele unui sistem ergonomic sunt mult mai mari.
În primul rând, un sistem ergonomic distribuie greutatea bebelușului uniform, astfel încât purtătorul nu simte presiunea pe spate și îl poate ține pe cel mic timp îndelungat fără să prezinte disconfort. Bebelușul stă într-o poziție firească, nu îi atârnă picioarele, nu stă în șezut, nu se pune presiune pe coloana vertebrală și poate fi purtat ore întregi.
Sistemele ergonomice au praf de somn. Veți vedea cum bebelușul agitat se va liniști îndată, se va simți în siguranță, va fi mai calm, iar în cele din urmă va adormi.
Sistemele neergonomice au spatele buretat, puntea îngustă și bretelele subțiri. Un sistem care nu este ergonomic ține bebelușul atârnat într-un chilot de umerii purtătorului. Astfel, cel mic are o poziție incomodă fiind o mare presiune pusă pe oasele lui, iar purtătorul simte greutatea atât pe umeri cât și pe spate.
Producători de sisteme ergonomice: Manduca, ErgoBaby, LennyLamb, Isara, Poartă-mă, Ia-mă cu tine, Casa Zamfirei, Boba etc.
Autor: Buburuza M (Alexandra Dilancea)
Inginer de profesie, cu sufletul către educația copilului, parenting modern și psihologie.
Domeniul parentingului m-a fascinat încă de când am devenit mămică și am decis să împart toate cunoștințele mele și cu alte mămici aflate la început de drum sau care au nevoie de informație și inspirație. Astfel a prins viață pagina mea de Instagram, Buburuza M, unde găsiți informații utile, rețete baby friendly și fragmente din viața e zi cu zi. Din dorința de a îi oferi Marei jucării cu suflet, am creat magazinul Baby Mara, numai cu jucării handmade pentru micii exploratori.