Sarcina pe saptamani: saptamana 24 de sarcina | Demamici.ro

Sarcina pe saptamani: saptamana 24 de sarcina | Demamici.ro

In saptamana 24 de sarcina copilul este foarte aproape de forma pe care o va avea la nastere. Se definitiveaza dezvoltarea creierului in ritm rapid, iar in interiorul plamanilor se dezvolta si ramuri ale arborelui respirator.

Tot la nivelul plamanilor incep sa se dezvolte celule specializate care secreta o substanta numita „surfactant”.

Aceasta substanta are rolul sa mentina deschisi sacii plini cu aer dupa ce copilul va fi nascut si va incepe sa respire aer din atmosfera.

Tot in saptamana 24 de sarcina incepe sa creasca si parul adevarat al copilului. Pielea este inca subtire si usor transparenta, insa in perioada ce va veni se va ingrosa.

La sfarsitul acestei saptamani, copilul va cantari 630 de grame si va masura aproximativ 30 de cm.

Vezi si: Greutatea si lungimea fatului in fiecare saptamana de sarcina | Demamici.ro

Corpul tau in saptamana 23 de sarcina

Vei simti ca abia iti ajunge aerul in aceasta perioada. Acest lucru se intampla din cauza fluxului marit de sange care va determina o congestionare a mucoasei nasului si a cailor aeriene.

Gingiile se vor umfla si ele, ceea ce poate cauza o sangerare minora atunci cand te speli pe dinti.

Burtica ta se mareste tot mai tare, mai ales ca in ultima saptamana copilul a luat in greutate mai bine de 100 de grame.

Vezi si: Greutatea in sarcina! Cat e normal sa te ingrasi si de cate kilograme scapi dupa nastere | Demamici.ro

Saptamana 24 de sarcina

Ce trebuie sa stii despre diabetul gestational in saptamana 24 de sarcina

Multe gravide obisnuiesc ca intre saptamanile 24-28 de sarcina sa isi faca un test pentru depistarea diabetului gestational.

Diabetul gestational este o conditie temporara ce apare doar in timpul sarcinii. Ea apare ca o consecinta a faptului ca nu produci o cantitate suficienta de insulina, iar nivelul de glucoza din sange este crescut.

Majoritatea femeilor insarcinate nu se confrunta cu o astfel de problema, deoarece pancreasul va compensa si va secreta si mai multa insulina.

Fara insulina, glucoza nu poate parasi sangele pentru a fi transformata in celule in energie si se acumuleaza in sange pana la nivele mari, situatie numita hiperglicemie, iar rezultatul va fi diabetul gestational.

Nediagnosticat la timp, diabetul gestational poate afecta fatul si sa determine aparitia complicatiilor in sarcina.

Testul pentru diabet gestational se numeste „testul de toleranta orala la glucoza” si consta in in recoltarea mai multor probe de sange la anumite intervale de timp pentru verificarea glicemiei dupa ce ai baut o bautura cu zahar.

Vezi si: Sarcina pe saptamani: saptamana 23 de sarcina | Demamici.ro

Vezi si: Sarcina pe saptamani: saptamana 25 de sarcina | Demamici.ro