Greutatea in sarcina! Cat e normal sa te ingrasi si de cate kilograme scapi dupa nastere | Demamici.ro

Greutatea in sarcina! Cat e normal sa te ingrasi si de cate kilograme scapi dupa nastere | Demamici.ro

Kilogramele in plus sunt un motiv de stres si de nervi pentru orice femeie. In sarcina, acumularea de kilograme este mascata sub asa numitele pofte, retineri de apa, cantitatea de lichid amniotic, placenta, copil etc.

Ce-i drept exista totusi anumite limite pe care o femeie insarcinata ar trebui sa le respecte pentru a nu depozita prea multa grasime nedorita. Nu e vorba doar despre estetica aici, ci si despre sanatatea mamei si a copilului.

O femeie care ia prea mult in greutate in timpul sarcinii e mai predispusa la diabet gestational, hipertensiune si complicatii in timpul travaliului si al nasterii. Mai mult decat atat, cu cat kilogramele puse sunt mai multe, cu atat creste riscul aparitiei vergeturilor.

Pentru a fi sigura ca nu te ingrasi mai mult decat trebuie, respecta un stil de viata sanatos si evita sa mananci cat pentru doi.

Daca ai un indice de masa corporala (relatia dintre inaltime si greutate) normala, in timpul celor 9 luni de sarcina ar trebui sa pui intre 11 si 16 kg. Daca esti subponderala este normal sa acumulezi intre 13 si 18 kg.

Daca esti deja supraponderala, kilogramele acumulate pe parcursul sarcinii trebuie sa se incadreze intre 7 si 11, iar daca suferi de obezitate nu ar trebui sa te ingrasi mai mult de 5-9 kg.

Greutatea in sarcina! Cat e normal sa te ingrasi si de cate kilograme scapi dupa nastere | Demamici.ro

In primul trimestru ar trebui sa iei in greutate intre 0,5 si 2 kg.
In al doilea trimestru e normal sa pui 0,2 – 0,5 kg pe saptamana.
In trimestrul 3 e normal sa pui aproximativ 0,5 kg pe saptamana.

Ce pot sa fac sa nu ma ingras prea mult in timpul sarcinii?

Mananca alimente sanatoase si evita tot de tine de fast food. Astfel de alimente au un continut crescut de grasimi nesanatoase si nu furnizeaza nutrientii de care au nevoie mama si fatul. Incearca sa consumi mai putine fainoase si dulciuri.

Incearca sa iti domolesti pofta de dulciuri consumand fructe. Evita sucurile acidulate si prajelile. De asemenea, daca nu ai probleme in sarcina, fa cat de multa miscare poti. Plimbarile lungi nu sunt suprasolicitante si te ajuta sa te mentii in forma.

De cate kilograme scap in primele zile dupa nastere

CONTINUARE