Sarcina pe saptamani: saptamana 13 de sarcina | Demamici.ro

Saptamana 13 de sarcina

Saptamana 13 de sarcina sau 9 saptamani de la momentul conceptiei. In aceasta faza, copilul arata ca un mic om. Are organe dezvoltate, nervi si muschi care functioneaza.
De asemenea, el a inceput sa formeze deja urina pe care o elimina la nivelul lichidului amniotic.

Tesutul din jurul capului incepe sa se formeze si mai bine, iar apoi se va transforma in oase. Reflexele copilului sunt si mai bine dezvoltate si reactioneaza mai rapid la stimuli.

In momentul in care iti atingi usor abdomenul, copilul va incepe si el sa isi miste capul catre zona de unde a venit atingerea, in timp ce isi deschide si gura.

In saptamana 13 de sarcina, aceasta miscare este, practic, o exersare a unui reflex foarte important care va fi prezent si la nastere. Este vorba de momentul in care nou-nascutul va incepe sa caute mamelonul mamei sale, atunci cand va fi pus la san.

Capul reprezinta acum o treime din corpul copilului. Daca astepti o fetita, la nivelul ovarelor ei s-au format mai mult de 2 milioane de ovule.

Dupa aceasta saptamana, copilul va creste pana la 6,7 cm si va cantari aproximativ 23 de grame.

Vezi si: Arsurile retrosternale in sarcina (pirozisul). Cum le poti ameliora

Corpul tau in saptamana 13 de sarcina. Ultima saptamana din trimestrul 1

Te pregatesti de o noua etapa in sarcina ta. Saptamana 13 de sarcina este una de tranzitie. Dupa aceasta perioada, te vei afla in cel de-al doilea trimestru de sarcina.

Riscul unui avort spontan este mult mai mic acum, iar multe dintre simptomele experimentate in primul trimestru se vor diminua.

Urmeaza o perioada in care multe gravide se simt mai relaxate cu sarcina lor. Schimbarile hormonale vor declansa si un apetit sexual crescut.

Sanii s-au marit considerabil si vei incepe sa ii simti nodurosi. Acest lucru se intampla deoarece canalele mamare incep sa pregateasca producerea laptelui.

Colostrul este un lapte special produs de corpul mamei, special pentru primele zile de viata ale copilului. Astfel, colostrul este un precursor al laptelui matern si este mult mai bogat in proteine si sarac in grasimi si zahar. Pana la momentul alaptarii, colostrul va fi remarcat ca o substanta galbuie, grasa, secretata de glandele mamare.

Sexul in sarcina. Ce trebuie sa stii

Odata cu apropierea celui de-al doilea trimestru, femeile vor remarca o crestere a dorintei sexuale.

Acest lucru poate starni teama in randul parintilor, speriati ca bebelusul lor sa nu fie afectat. In saptamana 13 de sarcina, dar si mai tarziu, copilul va fi in siguranta deoarece este protejat de lichidul amniotic, dar si de muschiul puternic al uterului.

Copilul va fi in siguranta, iar penisul partenerului tau nu-i poate face rau copilului, in timpul penetrarii.

In anumite cazuri, medicul obstetrician poate recomanda evitarea contactului sexual:

  • daca prezinti un istoric de travaliu sau nastere prematura
  • ai pierdut „apa”
  • prezinti sangerari vaginale inexplicabile
  • placenta acopera partial sau total cervixul
  • cervixul tau a inceput sa se deschida prematur

Vezi si: Sarcina pe saptamani: saptamana 12 de sarcina | Demamici.ro

Vezi si: Sarcina pe saptamani. Saptamana 14 de sarcina | Demamici.ro