Este bine cunoscuta legatura dintre dispozitia mamei si cea a bebelusului. Copilul simte si uneori preia starile prin care trece mama. Pe langa schimbarile de stare ale bebelusului, unele mamici se tem ca stresul prin care trec ele le poate afecta productia de lapte matern si ca ar putea ramane fara lapte brusc, de pe o zi pe alta.
Stresul poate determina scaderea productiei de lapte. Cum se explica acest lucru?
Situatiile stresante prin care trece mama nu influenteaza in mod negativ prolactina, unul dintre hormonii principali implicati in productia de lapte, insa au un impact asupra unui alt hormon implicat in alaptare: oxitocina.
Oxitocina este reponsabila pentru ejectia laptelui si creste in momentul in care mama este relaxata.
Asadar este normal ca in cazul in care mama trece printr-un stres major fluxul de lapte sa se opreasca sau sa scada. Acest lucru nu este permanent, iar productia de lapte este influentata doar temporar.
Lactatia nu va disparea daca mama continua sa-si puna copilul la san, sa-l tina piele pe piele, lucruri care determina nivelul de oxitocina sa creasca.
Alaptarea are o serie de mecanisme adaptative, probate de evolutia indelungata, ce pot face posibila continuarea ei chiar si in situatii extreme, sustine Andreea, Consultant alaptare IBCLC Brasov.
Copilul este afectat daca sunt stresata si alaptez?
Aceasta intrebare le preocupa pe mamele care alapteaza, cele mai multe fiind de parere ca anumite calitati ale laptelui sunt influentate de stres.
Un studiu pe subiecti umani al carui scop era identificarea relatiei dintre nivelul de cortizol (hormonul stresului) si durata plansului bebelusilor nu a descoperit o legatura intre cele doua.
Cu alte cuvinte, nu este demonstrat stiintifica ca o mama stresata ii face rau copilului daca alapteaza. Alaptarea in sine aduce relaxare atat pentru copil, cat si pentru mama, iar beneficiile alaptarii depasesc cu siguranta acest mit.
Citeste si:
SANII NU SE LASA DIN CAUZA ALAPTARII! 10 MOTIVE PENTRU CARE SANII SUNT FENOMENALI | DEMAMICI.RO
ALAPTAREA NU AR TREBUI SA DOARA! CUM SA SCAPI DE „FURIA LAPTELUI” SI DE RAGADELE MAMARE