Atingerea înseamnă iubire! Ce trebuie să știi despre pielea sensibilă a bebelușului tău | Demamici.ro

Atingerea înseamnă iubire! Ce trebuie să știi despre pielea sensibilă a bebelușului tău | Demamici.ro

Atingerea înseamnă iubire! Ce trebuie să știi despre pielea sensibilă a bebelușului tău? Se spune că „nicăieri nu este mai bine decât în brațele mamei”. Se pare că această „zicere” este fundamentată științific. Contactul pielea pe piele între mamă și copil după naștere îl ajută pe bebeluș să se acomodeze mai rapid la mediul extern, contribuie la normalizarea ritmului cardiac al nou-născutului, dar și la o bună oxigenare a țesuturilor și a creierului.

Momentul nașterii este unul magic, dar deseori stresant atât pentru mamă, cât și pentru făt. Contactul piele pe piele s-a dovedit a fi o metodă care contribuie la stabilitatea psihică a bebelușului și a mamei. Nou-născuții nu au capacitatea de a-și regla temperatura corporală, iar contactul piele pe piele ajută la prevenirea hipotermiei. Alte avantaje menționate într-un articol aparținând Academiei Americane de Pediatrie sunt:

 • stabilizarea nivelului de glucoză
 • liniștirea bebelușului (plâns mai puțin)
 • stabilitate cardiorespiratorie
 • ajută la îmbunătățirea maturării neurocomportamentale și facilitează adaptarea gastrointestinală
 • ajută la reglarea somnului și a creșterii bebelușului

Atingerea înseamnă iubire! Ce trebuie să știi despre pielea sensibilă a bebelușului tău | Demamici.ro

Atingerea înseamnă iubire! Pielea sensibilă a bebelușului tău are nevoie de cea mai bună îngrijire

 • Pielea unui nou-născut are culoarea mov-roșiatică, din cauza sistemului circulator, obișnuit cu mediul intrauterin, și este la fel de groasă ca o coală de hârtie.
 • În primele săptămâni/ luni de viață, pielea bebelușului are pH neutru. Acest lucru înseamnă că nu poate lupta corespunzător împotriva microorganismelor din mediu și este foarte expusă infecțiilor.
 • La naștere, mulți bebeluși (aproximativ 50%) au pe față puncte albe sau gălbui de sebum, localizate, de regulă, pe obraji, bărbie și nas. Această afecțiune, cauzată de blocarea glandelor sebacee încă nedezvoltate, poartă denumirea de Milia.

Milia apare atunci când celulele de piele moartă de pe epidermă se prind pe suprafața pielii, în loc să cadă. Acest lucru provoacă pe pielea bebelușului mici zone de culoare albă, asemănătoare perlelor. În unele cazuri, umflăturile mici albe se pot răspândi la nivelul trunchiului și membrelor superioare sau chiar în gură și pe cerul gurii (1).

Milia trece de la sine în mod normal în primele trei luni de viață. Nu există un tratament anume pentru pentru această afecțiune a pielii, însă este important să fie urmată o rutină zilnică de îngrijire a pielii. Cele mai multe dintre punctelor albe de pe pielea bebelușului se vor vindeca spontan în câteva săptămâni după naștere, informează healthline.com (1). Îngrijirea de bază a pielii bebelușului include spălarea pielii cu un produs delicat, din ingrediente naturale, și apă caldă.

Gelul de curățare corp și păr certificat BIO din noua gamă Mustela este potrivit pentru toate tipurile de piele, compensând efectele de uscare ale pielii, cauzate de îmbăiere. Formula sa delicată, fără parfum, poate fi folosită încă de la naștere. Gelul are un conținut ridicat de glicerină, cu rol în hidratarea și catifelarea pielii. Spuma gelului se clătește ușor și este blândă cu ochii bebelușilor. După baie, pielea nu trebuie frecată în timpul uscării, ci tamponată ușor cu un prosop moale.

Atingerea înseamnă iubire! Ce trebuie să știi despre pielea sensibilă a bebelușului tău | Demamici.ro
Gelul de curățare corp și păr certificat BIO din noua gamă Mustela
 • Pielea bebelușilor se usucă foarte rapid. De ce? Pentru că nu are film hidrolipidic (responsabil cu reținerea apei în țesuturi).

Acesta este motivul pentru care este recomandată folosirea produselor cosmetice destinate bebelușilor, cu rol hidratant. Crema hidratantă certificată BIO de la Mustela hidratează atât fața, cât și corpul, fiind potrivită chiar și pentru cele mai sensibile tipuri de piele. Formula sa, fără parfum, calmează și catifelează pielea, lăsând pe ea un film protector.

Crema hidratantă certificată BIO de la Mustela
Crema hidratantă certificată BIO de la Mustela

De asemenea, trebuie să fiți atenți la temperatura ambientală și la umiditatea din camera bebelușului. Aerul uscat poate conduce la uscarea rapidă la pielii. Dacă umiditatea este redusă, o puteți crește prin folosirea unui umidificator.

Ce trebuie să știi despre pielea sensibilă a bebelușului tău? Pielea bebelușului între 0 – 3 luni

În săptămâna 19 de sarcină, pielea fătului se acoperă cu o peliculă albă, cremoasă, ceroasă al cărui rol este să protejeze pielea nou-născutului, să o hidrateze și să o mențină elastică. Substanța poartă numele de vernix și protejează fătul de contactul cu lichidul amniotic (2).

La scurt timp după naștere, bebelușii nu au capacitatea de termoreglare, motiv pentru care imediat după ce vin pe lume, copilașii sunt acoperiți din cap până în picioare cu hăinuțe. Dacă vernixul nu ar fi îndepărtat imediat de pe piele, acesta ar acționa ca un strat de material, iar bebelușului i-ar fi mai ușor să se adapteze mediului extrauterin. Organizația Mondială a Sănătății recomandă amânarea primei băițe cel puțin 24 de ore după naștere. „Baia bebelușului ar trebui să întârzie până la 24 – 48 de ore de la naștere”, în conformitate cu orientările privind îngrijirea maternă și a nou-născutului de la Organizația Mondială a Sănătății.

În îngrijirea nou-născutului trebuie folosite produse speciale, testate dermatologic, cu pH neutru. Produsele din noua gamă de la Mustela, certificate organic, pot fi folosite în siguranță din primele zile de viață. Acestea sunt concepute organic, vegane și sunt testate dermatologic. Produsele din gama certificată organic au la bază două ingrediente principale: uleiul de măsline, produs în Franța, care este bogat în omega 6 și omega 9, cu rol principal în hrănirea pielii și cel de-al doilea ingredient organic, aloe vera, responsabilă pentru catifelarea și calmarea pielii.

Pielea bebelușului între 3 – 6 luni

Între 3 și 6 luni descoperim mai bine ce tip de piele are bebelușul. De regulă, medicul pediatru informează părinții cu privire la acest aspect în urma controalelor de rutină. Dacă în urma unui consult de rutină medicul depistează posibile afecțiuni ale pielii, se va recomanda un consult de specialitate la medicul dermatolog pediatru. În cazul în care pielea copilului este uscată, se recomandă produse cu rol hidratant și hrănitor.

Pentru pielea foarte sensibilă sau cea cu tendință atopică există produse speciale de îngrijire. Acestea trebuie să fie testate dermatologic, fără parfum, cu rol antialergenic, antiinflamator, care hidratează și calmează pielea.

După vârsta de 6 luni, pielea devine mai rezistentă, însă adaptarea completă la mediul exterior se realizează până în jurul vârstei de 3 ani.

Ce trebuie să știi despre pielea sensibilă a bebelușului tău? Sfaturi pentru îngrijirea pielii

Mențineți pielea copilului curată și uscată.

Schimbați la timp scutecele. Murdăria și umezeala pot irita pielea și favorizează apariția iritației de scutec.

Iritația de scutec este o formă des întâlnită de iritație la nivelul pielii (dermatită), cu aspect de pete și piele inflamată în zona intimă. De regulă, aceasta apare ca urmare a expunerii îndelungate a pielii la umezeală, materii fecale sau schimbarea întârziată a scutecului. De asemenea, poate să apară în cazul bebelușilor cu o piele foarte sensibilă. (3)

Cea mai bună modalitate de a preveni iritația de scutec este să păstrați zona scutecului curată și uscată.

 • Schimbați scutecul des. Înlăturați scutecul umed sau murdar repede. Scutecele de unică folosință care conțin gel absorbant sunt eficiente întrucât rețin mai bine umezeala și păstrează pielea mai uscată.
 • Spălați copilul cu apă călduță la fiecare schimbare de scutec. Dacă nu vă puteți deplasa la baie pentru a-l curăța în chiuvetă sau cadă, puteți folosi dischete demachiante sau materiale din bumbac. Dacă folosiți șervețele umede, este de preferat să alegeți unele fără parfum sau alcool. O altă variantă potrivită o reprezintă apa micelară fără clătire certificată BIO din gama Mustela. Aceasta curăță delicat zona scutecului, nu lasă pielea lipicioasă, iar mirosul său este neutru și delicat. Produsul conține 99% ingrediente de origine naturală și poate fi folosit în siguranță încă de la naștere.
Atingerea înseamnă iubire! Ce trebuie să știi despre pielea sensibilă a bebelușului tău | Demamici.ro
Apa micelară fără clătire certificată BIO
 • Uscați zona scutecului prin tamponare ușoară cu un prosop sau lăsați-o să se usuce la aer. Nu folosiți pudra de talc!
 • Aplicați cremă în mod regulat. Dacă bebelușul se confruntă des cu iritații de scutec, aplicați cremă/ unguent la fiecare schimbare de scutec. Vaselina și oxidul de zinc sunt ingrediente care și-au dovedit eficacitatea în cazul iritațiilor de scutec, potrivit Mayo Clinic. O astfel de cremă care conține oxid de zinc este crema pentru zona scutecului certificată BIO din noua gamă Mustela. Aceasta calmează pielea bebelușului între două schimbări de scutec și o protejează cu un film protector. Bogată în glicerină de origine naturală, formula sa hidratează, catifelează și protejează pielea, reparând roșeața pielii și prevenind reapariția sa.
crema pentru zona scutecului certificată BIO
Crema pentru zona scutecului certificată BIO din noua gamă Mustela
 • Spălați-vă bine pe mâini după ce schimbați scutecul. Acest lucru previne răspândirea bacteriilor.
 • Nu strângeți prea tare scutecul. Asigurați-vă că scutecul bebelușului este suficient de strâns încât să nu cadă.
 • Lăsați bebelușul, atunci când se poate, fără scutec. Expunând pielea la aer, aceasta se usucă în mod natural.

Mențineți pielea curată, printr-o rutină zilnică de baie. Acest lucru ajută la eliminarea bacteriilor eventuale de pe piele și a celulelor moarte și ajută la controlul transpirației.

Nu utilizați produse de igienă parfumate, băi cu spumant sau alte tipuri de săpunuri care conțin substanțe chimice în exces.

Produsele din noua gamă Mustela, certificate organic, potrivite pentru întreaga familie

Noua gamă de produse de la Mustela este ideală pentru întreaga familie și poate fi folosită atât pe față, cât și pe corp. Indiferent de tipul de piele, produsele certificate BIO pot fi folosite în siguranță de la mic la mare. Avantaje:

 • eficientizarea costurilor lunare
 • spațiu semnificativ mai redus pentru depozitarea produselor în baie, cât și în bagaje
 • nu mai există riscul expirării acestora
 • simplifică rutina de îngrijire

Surse:

(1) – https://www.healthline.com/health/childrens-health/baby-acne#pictures

(2) – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/fetal-development/art-20046151

(3) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/symptoms-causes/syc-20371636

(4) – https://publications.aap.org/pediatrics/article/doi/10.1542/peds.2016-1889/52741/Safe-Sleep-and-Skin-to-Skin-Care-in-the-Neonatal?autologincheck=redirected