Contactul piele pe piele mama-prunc. De ce este atat de benefic | Demamici.ro

Contactul piele pe piele mama-prunc. De ce este atat de benefic | Demamici.ro

Contactul piele pe piele mama-prunc. De ce este atat de benefic. Contactul piele pe piele este extrem de benefic. Cu atat mai mult daca este practicat inca din prima zi de viata a copilului.

Chiar daca  iti tii in brate bebelusul in fiecare zi si cu greu te mai poti dezlipi de el, iata de ce este esential sa practici cat mai des si contactul cu pielea. Acest lucru inseamna ca bebelusul tau sa simta caldura emanata de trupul tau, fara haine sau alte materiale care sa obstructioneze acest contact.

Contactul piele pe piele mama-prunc, incurajat si de oamenii de stiinta

Intr-un studiu la care au participat 441 de mame care au nascut prematur si care au practicat acest contact cu bebelusii lor, oamenii de stiinta au dezvaluit concluzii impresionante, chiar si dupa 20 de ani de la inceperea studiului.

Astfel, tinerii  care in urma cu 20 de ani erau monitorizati in timp ce mamele lor ii imbratisau practicand contactul cu pielea s-au transformat in niste adulti mult mai stabili emotional. Si nu doar atat!

Contactul cu pielea intre mama si prunc

Neurologii au stabilit ca acesti tineri, desi au venit pe lume mai devreme, prezentau mai multa materie cenusie a creierului, care este responsabila pentru capacitatea de procesare a informatiei.

Insa nu doar copiii au parte de beneficii, in urma acestei practici. Parintii care practicau o astfel de metoda erau mult mai grijulii si dezvoltau o relatie mult mai sanatoasa cu copilul lor.

Contactul cu pielea intre mama si prunc
 

Tot ce trebuie sa faci este sa iti gasesti un moment al zilei in care te simti mai relaxata si nu esti presata cu alte lucruri. Fara sa porti ceva in partea de sus a corpului, ia-ti bebelusul in brate si lasa-l sa se cuibareasca la pieptul tau, in timp ce iti simte caldura corpului.

Daca te ingrijoreaca ca bebelusului i-ar fi frig, va puteti acoperi cu un cearceaf sau o patura, insa fara ca acest lucru sa afecteze contactul piele pe piele mama-prunc.

„Acest studiu demonstreaza cum contactul cu pielea mama-prunc a dus la efecte benefice chiar si 20 de ani mai tarziu. Efecte sociale, de comportament, dar si de sanatate emotionala.

Contactul piele pe piele mama-prunc. De ce este atat de benefic | Demamici.ro

Suntem convinsi ca aceasta este o metoda puternica, eficienta si cu o baza stiintifica si care poate fi folosita de catre oricine. Chiar daca studiul s-a concentrat pe bebelusii nascuti prematur, aceasta este o practica care promite beneficii oricui. Atat copiilor, cat si parintilor”, mai arata studiul pubilcat in Jurnalul Medicilor Pediatri din Statele Unite.