Cum protejezi bebelușul de caniculă! Sfaturi utile în zilele de vară | Demamici

Cum protejezi bebelușul de caniculă! Sfaturi utile în zilele de vară | Demamici

Cum protejezi bebelușul de caniculă. Când este prea cald să scoți bebelușul afară?

Academia Americană de Pediatrie (AAP) spune astfel: copiii de toate vârstele pot și ar trebui să se joace afară atunci când vremea nu prezintă un risc semnificativ pentru sănătate, în acest caz definit ca atunci când indicele de căldură este sub 32 de grade Celsius, conform parents.com.

Bebelușii și copiii nu ar trebui să fie afară pentru nicio perioadă prelungită de timp dacă temperatura este de 32 de grade Celsius sau mai mult.

Cum poți proteja bebelușul de căldură dacă trebuie să ieși?

Când planifici activități în timpul zilei, AAP spune să limitezi expunerea la soare cât mai mult posibil între orele 10:00 și 16:00, când soarele este cel mai puternic. Această regulă este deosebit de importantă pentru sugari, care sunt mai puțin capabili să transpire (modul natural al corpului de a ne menține temperatura internă scăzută), scrie healthychildren.org.

Caută umbra dacă ești afară în timpul acelor ore cu bebelușul pentru a-l menține răcoros și protejat de căldură – dar rămâi cu el cât mai mult posibil în interior, dacă sunt 32C sau peste.

Poți face pași mici atunci când îl introduci pe bebe vremii călduroase de vară. Începe prin creșterea treptată a timpului în aer liber, luând pauze la fiecare 15 până la 30 de minute. Și din nou, ai grijă la temperaturile de 32C sau mai mari (sau 84 cu 70% umiditate). Asigură-te că-i oferi multe lichide (lapte matern sau formulă pentru sugarii sub 6 luni sau înghițituri de apă pentru bebelușii cu vârsta de 6 luni și peste).

Dacă încă nu ești sigură cu privire la siguranța bebelușului, ascultă-ți intuiția. Dacă tu simți că este prea cald și transpiri, este posibil ca nici bebelușul să nu se simtă bine. Dar dacă tu te simți confortabil afară, probabil că și bebe se va simți la fel.

Cum protejezi bebelușul de caniculă. Cum poți proteja bebelușul de căldură într-un cărucior?

Dacă utilizezi un cărucior sau un scaun auto, ia în considerare unul cu un baldachin mare care oferă o protecție suplimentară de soare pentru pielea delicată. Extensiile cu baldachin te pot ajuta, de asemenea, să menții umbra.

Evită să tragi o pătură peste cărucior sau scaunul auto pentru protecție solară – chiar și cele realizate din țesături respirabile deoarece pot prezenta riscuri enorme de sufocare, cresc șansele supraîncălzirii bebelușului din cauza unei circulații slabe a aerului și te pot împiedica să vezi bebelușul.

Cum să îmbraci bebelușul în zilele de vară?

În zilele fierbinți, urmează aceste sfaturi privind îmbrăcămintea bebelușului:

– Evită să îmbraci bebelușul / copilul mic cu prea multe straturi de haine și lasă acea pătură ușoară sau stratul suplimentar în mașină.

– O haină de culoare deschisă la culoare, cu mâneci scurte, pentru bebelușii mici, poate fi cea mai bună soluție, atâta timp cât îți poți ține bebelușul departe de razele directe ale soarelui.

– Pune-i o pălărie pe cap pentru a-i oferi o protecție suplimentară feței și gâtului. Acest lucru este deosebit de important pentru sugari și copii mici cu păr puțin sau chiar deloc.

– Hainele ușoare și de culoare deschisă sunt cele mai indicate. Dacă nu poți evita expunerea directă la soare și bebe are mai puțin de 6 luni, îmbracă-l cu pantaloni lungi ușori și o cămașă lejeră, largă, cu mânecă lungă. Pentru bebeluși și copii cu vârsta de minimum 6 luni, pantalonii scurți ușori și o cămașă dintr-o țesătură respirabilă precum bumbacul sunt cele mai indicate.

Cum protejezi bebelușul de caniculă. Ce protecție solară poți folosi pentru bebeluș?

Protejarea pielii delicate a bebelușului este la fel de importantă precum asigurarea confortului la căldură. La urma urmei, durează doar 15 minute până când soarele arde pielea neprotejată.

Iată câteva sfaturi utile pentru a pune protecție solară sugarilor:

– Aplică o cantitate mică de protecție solară cu un SPF de 30 până la 50 în zonele mai mici, expuse, cum ar fi fața (nasul, obrajii și urechile) și mâinile, dacă bebelușul are mai puțin de 6 luni și nu există umbră sau protecție vestimentară disponibilă.

– Încearcă să utilizezi protecție solară sigură pentru sugari și copii, care conține oxid de zinc și dioxid de titan. Aceste ingrediente minerale rămân deasupra pielii, mai degrabă decât să fie absorbite de piele, făcându-le mai ușoare pentru pielea sensibilă.

– Aplică protecție solară cu 30 de minute înainte de expunerea la soare. Aplică din nou la fiecare două ore.

Chiar și în zilele cu nori, soarele este mai puternic decât pare. Respectă aceleași reguli, dar folosește mai puțină protecție solară în zonele mai mici și încearcă să te limitezi chiar mai mult timpul la căldură și soare direct, conform parents.com.

Ai grijă deosebită în jurul ochilor bebelușului. Aplică-i protecția solară când este mai liniștit. Dacă puiul tău își freacă ochii, șterge-i ușor atât ochii, cât și mâinile cu o cârpă umedă rece.

Cum protejezi bebelușul de caniculă. Semne de supraîncălzire la bebeluși și copii 

Pentru că bebelușul sau copilul mic nu îți poate spune dacă se simte inconfortabil, este important să fii atent la indicii de epuizare sau la alte condiții legate de căldură. Semnele de avertizare includ faptul că este foarte cald la atingere (mai mult decât se simte burtica la atingere), sete extremă, transpirație, oboseală sau lipsă generală de energie.

Astfel bebelușul poate fi doar obosit, deoarece se apropie ora de somn sau a avut o dimineață incitantă, instinctele îți vor spune dacă bebelușul pare mai obosit decât de obicei.

Dacă ai impresia că bebe este supraîncălzit, mergi imediat într-un loc răcoros și dezbracă-l pentru a-i ajuta corpul să elimine excesul de căldură. Șterge-l cu apă rece (dar nu suficient de rece pentru a provoca fiori).

Continuă să oferi bebelușului sau copilului înghițituri mici de apă sau lapte matern / formulă de lapte. Sună imediat medicul pediatru dacă simptomele se agravează sau par severe.

Prevenirea deshidratării la bebeluși și copii

Trebuie să ai mereu la tine lichide ușor disponibile pentru bebeluș.

Sugarii cu vârsta sub 6 luni, care nu beau apă, ar trebui să bea în mod regulat lapte matern sau formulă, iar bebelușii (în special cei cu vârsta peste 6 luni care au început diversificarea) li se pot administra înghițituri mici de apă în zilele fierbinți, în plus față de lapte.

Dacă locuiești într-un climat deosebit de cald și crezi că bebelușul ar putea avea nevoie de mai multe lichide, discută cu medicul pediatru.

Cel mai simplu mod de a afla dacă bebelușul tău se deshidratează este să-i monitorizezi scutecele umede (la fel cum ai făcut-o când era nou-născut). Dacă schimbi mai puțin de șase scutece umede într-o zi, oferă-i mai multe lichide, conform healthychildren.com.

Alte semne includ:

– Gură uscată și lipicioasă în interior;
– Plâns fără lacrimi;
– Mai puțină energie.

Este o idee bună să apelezi medicul pediatru dacă copilul prezintă semne de deshidratare, astfel încât acesta să-i poată face un control amănunțit și să-i ofere rehidratare adecvată.

Dacă bebelușul prezintă simptome severe de deshidratare (fontanela scufundată) sau alte simptome se agravează, consultă imediat medicul.

Cum protejezi bebelușul de caniculă. Cum să protejezi bebelușul într-o mașină fierbinte

În timp ce o mașină cu aer condiționat este o evadare excelentă de căldură, este crucial să nu lași niciodată un copil singur într-o mașină, nici măcar pentru 1 minut.

La soare moderat, o mașină poate deveni asemenea unui cuptor încins, crescând cu aproape 6 grade Celsius în 10 minute, extrem de periculos pentru cei mici a căror temperatură corporală crește de cinci ori mai repede decât a ta.

De fapt insolația, care are loc atunci când temperatura corpului unei persoane atinge sau depășește 40C și are ca rezultat disfuncția sistemului nervos central, este cea mai frecventă cauză a deceselor cauzate de vehicule în cazul copiilor.

Atâta timp cât urmezi aceste instrucțiuni de siguranță atunci când devine cald, tu și bebe veți fi bine și vă veți puteți bucura împreună de vremea caldă. Ca întotdeauna, discută cu medicul pediatru dacă ai întrebări sau nelămuriri!

Sursa foto: pexels.com