Ce facem când bebeluşul vrea doar la mama? | Demamici.ro

Ce faci atunci când bebeluşul vrea doar la mama
Ce faci atunci când bebeluşul vrea doar la mama?

Ce facem când bebeluşul vrea doar la mama? Atunci când devii mamă, trăiești cel mai înălțător sentiment din lume, nimic nu se compară cu ceea ce simți. Din acel moment știi că ai face totul pentru acea ființă micuță, care depinde în totalitate de tine. Însă, după momentul înălțător și plin de iubire infinită, începe adevărata viață de mămică…

Nopți nedormite, zile bune, dar și zile mai puțin bune, colici, primii dințisori, diversificarea… și acel moment, în care bebelușul începe să facă diferențe între tine și ceilalți, cel mic dorind să stea, de cele mai multe ori, doar cu tine! Ce faci când bebelușul vrea doar la mama, doar la tine?

În primul rând, nu ar trebui să te îngrijorezi, preferința sugarului pentru mama sa este un sentiment natural, mai ales atunci când cel mic este alăptat, afirmă medicul pediatru Harvey Karp.

Acest lucru nu ar trebui să te mire deloc, mai ales că tu petreci cel mai mult timp alături de cel mic. În plus, bebelușilor le sunt acoperite nevoile, de cele mai multe ori, de către mămici, iar recompensa laptelului matern este cea care vorbește de la sine atunci când vine vorba de preferințele copilului tău.

Chiar dacă tăticul se poartă impecabil cu cel mic și îl iubește la fel de mult ca și tine, bebelușii sunt înclinați din punct de vedere biologic să fie mai atașați de mamele lor. De asemenea, bebelușii sunt mai familiarizați cu mamele lor, deoarece sunt obișnuiți să le audă vocea și să le simtă bătăile inimii încă din perioada intrauterină. Iar dacă nu știai, bebelușii pot să își recunoască mamele după… miros.

Ce facem când bebeluşul vrea doar la mama?

În primul rând, trebuie să înțelegi (fără frustrări și supărări, știm că este dificil să nu poți avea nici măcar o clipă liberă, chiar și atunci când ai cu cine să îl lași pe bebeluș) că acest comportament este absolut firesc, așa este programat genetic bebelușul, să o prefere pe mamă, să își dorească apropierea ei, prezența ei, mângâierea ei.

Ai răbdare! Această perioadă nu va dura la infinit, ba chiar va trece relativ repede și tu îți vei aminti cu nostalgie de momentele în care bebelușul tău dorea să stea numai cu tine. Pe măsură ce lumea lor va începe să se extindă, cel mic va accepta și se va bucura de prezența altor persoane din familie: tata, frați, bunici, etc.

Fă tranziția cât mai simplă pentru cel mic! Este absolut normal dacă bebelușul își dorește să stea doar cu mama în primele luni de viață, mai ales când își petrece cea mai mare parte a timpului dormind și hrănindu-se – acesta este momentul în care bebelușii au cea mai mare nevoie de mamele lor. Pe măsură ce timpul trece și beblușii cresc și încep să interacționeze cu alți oameni, este momentul să îl obișnuiești să fie ținut în brațe și de tată sau de către bunici. Încet, cu blândețe, cu răbdare, iar cel mic va adora momentele în care tăticul se va juca cu el sau în care bunica îl va legăna și îi va cînta tot felul de cântece minunate.

Implică tatăl în activitățile preferate de bebeluș! Pe măsură ce bebelușii cresc, acestora încep să le facă plăcere tot mai multe activități. De exemplu, ieșitul afară este o activitate iubită de aproape toți bebelușii, pentru că atunci când sunt în alt mediu (afară) decât cel obinuit (casa) va vedea o mulțime de lucruri noi în jurul său. Așadar, tăticul îl poate scoate pe cel la plimbare, pe distanțe mici, chiar dacă la încept, în primă fază, copilul s-ar putea să fie nemulțumit de acest lucru.

5 motive pentru care ar trebui să te bucuri de perioada în care bebelușul vrea doar la mama

  1. Această perioadă este unică în dezvoltarea copilului, odată ce va depăși acest moment al bebelușiei, niciodată nu mai depinde în totalitate de tine, de prezența ta.
  2. Îl poți crește exact așa cum îți dorești. Așa cum pentru tine cel mic este centrul Universului, și pentru el, tu însemni întreaga lume!
  3. Momentele în care își pune capul pe pieptul sau umărul tău îți vor rămâne în minte întreaga viață. Mai târziu, peste ani, când va deveni prea mare pentru brațele tale, îți vei aminti cu melancolie și cu un ușor regret aceste momente.
  4. Amintește-ți cât de mult ți-ai dorit să întâlnești micul pui de om din brațele tale. Nu e cea mai prețioasă comoară pe care o ai?
  5. Iubește fără limite și cu multă răbdare! Bebelușul vrea la tine pentru că tu ești cea mai imporatntă ființă din viața lui!

Vezi și: Anxietatea de separare la bebeluși – ce este, când apare și cum îmi pot ajuta copilul să o depășească? | Demamici.ro

Vezi și: Tine-ti copilasul la piept, cand toti iti spun sa nu-l mai alinti atat! | Demamici.ro

Vezi si: Catre fiica mea: „Esti viata si lumea mea toata!” | Demamici.ro

Sursa foto: Pexels.com