Spalatul mainilor inainte de masa este esential. Cu atat mai mult la copii, atunci cand sistemul lor imunitar este in plina dezvoltare.
Cuprins:
Sansele ca cei mici sa se imbolnaveasca sunt mult mai mari atunci cand spalatul mainilor este omis sau realizat superficial – in special in sezonul rece cand devin mai vulnerabili in fata virusilor.
Un experiment condus de un grup de profesori din SUA a evidentiat cel mai bine acest aspect si a tras un semnal de alarma in randul parintilor.
Spalatul mainilor. Experimentul cu felia de paine
Profesorii care au participat la experiment au luat mai multe felii de paine si le-au atins. O felie a fost atinsa cu mainile nespalate. O alta felie a fost atinsa dupa ce mainile au fost curatate cu gel antibacterian.
Cea de-a treia felie a fost atinsa de maini curate, spalate cu apa si cu sapun. In final, ultima felie a fost atinsa de laptopurile elevilor.
Rezultatele au fost uluitoare si au aratat inca o data cat de important este spalatul mainilor in mod corect, pentru preventia bolilor sezoniere si nu numai.
Dupa 3 saptamani, toate feliile de paine au inceput sa dezvolte cantitati mari de mucegai, cu exceptia celei care a fost atinsa de maini curate, spalate cu apa si sapun.
Citeste si: Gripa in sarcina. Simptomele periculoase care pot afecta si bebelusul | Demamici.ro
Feliile de paine care au fost expuse la diferiti germeni au dezvoltat cantitati mult mai mari de mucegai.
Grupul de profesori care a realizat experimentul a tras un semnal de alarma si i-a incurajat pe parinti sa fie atenti cu igiena copilului lor.
Potrivit lor, gripa si virusii gripali functioneaza dupa un model asemanator. Prin spalatul mainilor, sistemul imunitar al copilului ramane mult mai puternic si exista riscuri mult mai mici de a dezvolta raceli si gripa.
Cum ne spalam mainile corect
Foloseste apa si sapun si maseaza mainile timp de 20 de secunde cel putin. Asigura-te ca iti cureti mainile dupa ce mergi la toaleta sau chiar si dupa ce ai schimbat scutecul bebelusului.
Mainile trebuie sa fie curate si inainte de a pregati mancarea sau inainte de a manca.
Cum prevenim raspandirea virusilor gripali. Sfaturi pentru parinti si copii
- Acopera-ti nasul si gura de fiecare data cand tusesti si stranuti
- Daca esti bolnav, nu iesi din casa.
- Vaccineaza-te antigripal.
- Dezinfecteaza suprafetele pe care le folosesti in mod frecvent: tableta, laptop, jucarii, telecomenzi.
- Adopta un stil de viata sanatos, bazat pe o dieta echilibrata si exercitii fizice, care sa iti intareasca sistemul imunitar.