Gripa in sarcina. Simptomele periculoase care pot afecta si bebelusul | Demamici.ro

Gripa in sarcina

Gripa in sarcina poate fi periculoasa. Femeile care urmeaza sa nasca sunt mai vulnerabile in aceasta perioada. Sistemul imunitar este mai slabit, iar riscul de a contracta virusi gripali creste.

Daca nu sunteti atente la simptome si nu va tratati, gripa poate provoca travaliul prematur, iar copilul se va naste inainte de termen.

Gripa in sarcina. Simptomele care va trimit la medic

Bineinteles, este o diferenta intre gripa in sarcina si o simpla raceala. Gripa va incepe cu febra, stari de oboseala, dureri muculare, dar si alte simptome intalnite si la raceli: nas infundat, stranut, tuse, frisoane.

Daca simptomele se agraveaza, apelati de urgenta la medic. Daca simtiti urmatoarele:

  • apnee sau dificultati de respiratie;
  • durere abdominala, senzatie de presiune;
  • varsaturi;
  • mucus cu sange.

In cazuri extreme, puteti sesiza si ca bebelusul inceteaza sa mai produca miscari.
Daca prezentati astfel de simptome, sunati mai intai medicul. In urma discutiei veti stabili ce tratament ar trebui sa luati sau daca este nevoie de o consulatie urgenta.

Vaccinul in sarcina

Studiile arata ca vaccinul gripal in sarcina ii poate fi chiar benefic bebelusului

Un studiu publicat recent in Jurnalul de la Universitatea de Medicina din Boston le incurajeaza pe viitoarele mamici sa isi ia masuri de precautie impotriva virusurilor gripale.
Peste 400.000 de bebelusi nou-nascuti si pana la varsta de 6 luni au fost examinati, in acest scop.

„Este un studiu amanuntit in urma caruia am descoperit ca multe femei insarcinate nu au experimentat efecte adverse in urma vaccinarii. Nici ele, nici bebelusii. Nesiguranta femeilor insarcinate este perfect justificabila, mai ales ca sunt unele tratamente vaccinoase care nu sunt recomandate in timpul sarcinii.

Din fericire, vaccinul antigripal in sarcina este permis. Vaccinul ajuta la reducerea complicatiilor care pot aparea din cauza gripei si ajuta. Astfel, si bebelusul este mult mai putin expus unor astfel de virusuri, cu atat mai mult cu cat vaccinarea antigripala nu este permisa bebelusilor sub 6 luni”, explica Dr. Elizabeth Barnett, membru al Academiei Americane de Pediatri.