O fetiță de 4 ani a murit de gripă, în Ploiești. Din nefericire, spitale de pediatrie și urgențele celor județețe sunt arhipline, valul de viroze respiratorii este în toi, mii de copii bolnavi de gripă ori alte boli de sezon ajungând la medic în stare gravă.
Cuprins:
Riscul e cu atât mai mare, cu cât vorbim de un copil mic, ori de unul cu probleme de sănătate, cu boli cronice, iar atunci virusul gripal poate avea un afect devastator.
O fetiță de 4 ani a murit de gripă, la Spitalul de Pediatrie din Ploiești. Decesul copilei s-a produs duminică seară, scrie Observatorul Prahovean.
O fetiță de 4 ani a murit de gripă, în Ploiești. Avea febră 41 și tulburări neurologice
Fetița a fost internată inițial la Spitalul de Boli Infecțioase, însă a început să aibă convulsii febrile și a fost transferată la Spitalul de Pediatrie, unde a ajuns în stop cardio-respirator. Din nefericire, în ciuda eforturilor mediclor, care au încercat să o resusciteze, nu au reușit să o salveze și să o aducă înapoi la viață.
O fetiță de 4 ani a murit de gripă. „Fetița avea 41 temperatură și prezenta tulburări neurologice. În ciuda eforturilor medicilor de a o salva, aceasta a intrat în stop cardio-respirator, fiind declarat decesul. Ieri am avut 128 de prezentări, majoritatea cazurilor fiind copii diagnosticați cu gripă. Recomandăm părinților să evite în această perioadă colectivitățile și spațiile închise de unde copiii pot contacta boala”, a declarat Anca Miu, managerul spitalului.
Mihai Craiu: „Nici un copil nu va reacționa mereu la fel la boală ”
Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului „Alessandrescu – Rusescu” Bucureşti, oferă informații foarte importante pe pagina de Facebook – Spitalul Virtual pentru copii – despre infecția cu virusul gripei.
„În gripă, antiviralul autorizat pentru uz uman (oseltamivir/Tamiflu) se poate administra doar la începutul bolii. În primele zile de boală, sau ca profilaxie, după contactul semnificativ cu un bolnav ce are gripă dovedită. Acest medicament nu va avea nici un efect asupra evoluției prelungite sau asupra complicațiilor bolii apărute la mai mult de o săptămână de la debutul gripei. De ce? Pentru că oseltamivirul nu face minuni ci doar previne răspândirea virusului în organism. Acest mecanism de prevenție funcționează doar în primele 2-3 zile de la debut. Cât mai repede cu atât mai eficace.
Dacă ne uităm în imaginile de mai jos vom înțelege de ce avem doar un interval redus de oportunitate. Oseltamivirul blochează neuraminidaza.
Neuraminidaza funcționează ca o foarfecă, ce taie legătura dintre copiile virale (produse de virusul gripal în interiorul celulei infectate și scoase la suprafața acesteia, ca niște ciuperci apărute după ploaie) și celula respectivă a mucoasei căilor aeriene. Dacă nu blocăm această foarfecă, prin folosirea unui super-glue, virusul gripal se împrăștie în organism. Tamiflu este un blocant de neuraminidază care funcționează ca un lipici foarte puternic, legându-se doar de această enzimă, în mod specific. Dacă nu blocăm foarfeca, de pe suprafața fiecărei celule infectate cu virusul gripal se vor despride muuuulte copii ale acestui virus. Iar aceste copii se vor răspândi la restul celulelor sănătoase, deturnându-le funcția lor obișnuită de protecție a căilor aeriene, către producția de copii ale virusului gripal.
Cu cât acționăm mai repede cu bidineaua de lipici, cu atât vor pleca mai puține virusuri către restul celulelor sănătoase. Iar celulele bolnave vor muri și vor fi „reciclate” de către mecanismul de apărare al organismului, prin niște celule numite macrofage. Lipiciul funcționează DOAR până nu au plecat la plimbare enorm de multe copii ale virusului gripal. După 5 sau 7 zile este prea târziu…”, a scris medicul.
De asemena, Dr. Mihai Craiu a explicat și ce trebuie să facă părinții în această perioadă pentru ca cei mici să fie bine.
„Mesaje de luat acasă:
1. Nici un copil nu va reacționa mereu la fel la boală și nu toți copiii vor putea fi tratați cu aceleași medicamente.
2. În ce privește gripa este mai ușor să o prevenim (cu igienă bună, aerisit frecvent, alimentație corectă pentru vârstă, mișcare multă în aer liber și vaccinare pentru cei eligibili) decât să o tratăm.
3. Și dacă este gripă dovedită, tratamentul cu antivirale nu funcționează oricând, ci numai la începutul bolii”, a mai scris Dr. Mihai Craiu.
Sursa foto: Pexels.com, Facebook