Sindromul Reye, o urgență medicală. Nu administrați aspirină (salicilați) copiilor în cazul bolilor virale | Demamici.ro

Sindromul Reye, o urgență medicală. Nu administrați aspirină (salicilați) copiilor în cazul bolilor virale | Demamici.ro

Sindromul Reye. Încă nu se știe exact, dar studiile au legat-o de utilizarea aspirinei (salicilați) sau a produselor cu aspirină în timpul bolilor cauzate de viruși.

În cazuri rare, poate provoca moartea în câteva ore. Deoarece poate fi o tulburare care pune viața în pericol, sindromul Reye este o urgență medicală. Detectarea precoce și tratamentul sunt critice. Șansele pentru o recuperare completă sunt cele mai bune atunci când sindromul Reye este tratat în stadiile sale incipiente.

Cine face sindromul Reye?

Sindromul Reye afectează cel mai adesea copiii între 4 și 14 ani. Numărul cazurilor a scăzut foarte mult de când medicii au început să sfătuiască să nu se administreze aspirină copiilor și adolescenților, în special în timpul bolilor virale.

Cele mai multe cazuri se întâmplă atunci când bolile virale sunt epidemice, cum ar fi în lunile de iarnă sau după un focar de varicelă sau gripă, scrie kidshealth.org.

Care sunt semnele și simptomele sindromului Reye?

Semnele și simptomele sindromului Reye urmează aproape întotdeauna debutul unei boli virale, cum ar fi o infecție a tractului respirator superior (o răceală, gripă etc.), o boală diareică sau varicela.

Sindromul Reye poate începe de la o zi la două săptămâni după o infecție virală. Simptomele includ:

– vărsături dese
– oboseală sau somnolență
– la bebeluși: diaree și respirație rapidă
– iritabilitate sau comportament agresiv

Alte simptome includ modificări ale vederii, tulburări de auz și vorbire anormală. În etapele ulterioare, un copil poate:

– să se comporte irațional
– să fie confuz
– să aibă slăbiciune musculară severă, convulsii și pierderea conștienței (leșin)

Chiar dacă este rar, sindromul Reye ar trebui luat în considerare dacă un copil vărsă mult sau prezintă o schimbare a stării mentale sau a comportamentului, în special după o boală virală recentă.

Cum este tratat sindromul Reye?

Copiii cu sindrom Reye sunt de obicei tratați într-un spital. Cei care sunt grav bolnavi vor fi îngrijiți în secția de terapie intensivă.

Tratamentul este de susținere, deoarece nu există un tratament special pentru acest sindrom. Echipa de îngrijire clinică va face următoarele:

  • Se asigură că cel mic rămâne hidratat și menține echilibrul electrolitic.
  • Verifică aportul de nutriție.
  • Urmărește ritmul cardiac și respirația copilului.
  • Urmărește presiunea intracraniană a copilului (presiunea lichidului din creier) și tensiunea arterială, scrie kidshealth.org.

Testele efectuate pot include teste de sânge pentru a verifica electroliții și funcția ficatului și un studiu imagistic al creierului.

Copilul poate primi și:

– cantități mici de insulină pentru a crește metabolismul glucozei
– corticosteroizi pentru a reduce umflarea creierului
– diuretice pentru a scăpa de excesul de lichid

Dacă apar convulsii, acestea vor fi tratate cu medicamente. Unii copii ar putea avea nevoie de un aparat respirator dacă respirația lor devine prea lentă sau ineficientă.

Perspectivele pentru copiii cu sindrom Reye s-au îmbunătățit datorită diagnosticului mai devreme și a unui tratament mai bun. Dacă apar stadiile târzii ale sindromului, acestea pot provoca leziuni ale creierului, dizabilități sau moarte.

Când ar trebui să sune părinții doctorul?

Sunați-vă medicul sau obțineți imediat asistență medicală dacă copilul dvs.:

– vărsă foarte mult
– are modificări comportamentale
– este mult mai somnoros decât de obicei

Acest lucru este și mai important dacă copilul dumneavoastră a avut recent o boală virală, cum ar fi gripă sau răceală.

Desigur, mulți copii cu viruși vor avea unele dintre aceste simptome, iar majoritatea nu vor avea sindromul Reye. Dar cel mai bine este să fii sigur, deoarece diagnosticul precoce este cheia tratamentului cu succes al sindromului Reye, scrie kidshealth.org.

Cum pot părinții să ajute la prevenirea sindromului Reye?

Nu utilizați niciodată aspirina sau alte medicamente din familia salicilaților pentru a trata varicela, gripa sau alte boli virale. Multe medicamente fără prescripție medicală conțin salicilați, inclusiv subsalicilat de bismut. Asigurați-vă că citiți etichetele și discutați cu furnizorul de servicii medicale dacă nu sunteți sigur dacă un medicament este sigur pentru copilul dumneavoastră.

În general, copiii și adolescenții nu ar trebui să ia aspirină (salicilați), decât la sfatul medicului, pentru anumite afecțiuni.

Vezi și: Sindromul Cushing sau hormonul stresului la copii: cauze, simptome și tratament | Demamici.ro

Vezi și: Sindromul Rapunzel la copii! Ce este, cum se manifestă și cum se tratează | Demamici.ro

Vezi și: Boala Kawasaki sau boala de inimă la copii: cauze, simptome și tratament | Demamici.ro

Vezi și: Sindromul Reye sau boala de ficat la copii din cauza aspirinei | Demamici.ro