Sindromul Rapunzel la copii! Ce este, cum se manifestă și cum se tratează | Demamici.ro

Sindromul Rapunzel la copii! Ce este, cum se manifestă și cum se tratează | Demamici.ro

Sindromul Rapunzel la copii! Această afecțiune este mult mai frecventă la femei decât la bărbați. Și în aproximativ 8 din 10 cazuri, este observată în rândul copiilor, adolescentelor și tinerelor sub 30 de ani.

Este greu să depistați această afecțiune devreme, deoarece este posibil să treacă mulți ani fără a avea niciun simptom. Atunci când se face, mingea de păr este de obicei mare și suficient de compactă pentru a provoca un blocaj serios în stomac. Pentru îndepărtare este necesară o intervenție chirurgicală.

Sindromul Rapunzel la copii. Cum se manifestă sindromul Rapunzel?

Trichofagia este o afecțiune în care mănânci în mod repetat păr. Este adesea asociată cu tricotilomania sau nevoia de a smulge părul de pe scalp. Aceste afecțiuni merg de obicei mână în mână. Dacă se întâmplă să aveți una sau ambele afecțiuni, este mai probabil ca acestea să provoace sindromul Rapunzel.

Părul lung are o suprafață netedă, care este adesea greu de descompus și digerat pentru stomac. De asemenea, părul nu se mișcă bine prin tractul digestiv, deoarece se contractă și se relaxează (un proces numit peristaltism) pentru a muta alimentele și lichidele din gură în anus.

Acest lucru poate face ca părul să se blocheze în cavitatea stomacului. De-a lungul timpului, consumul de păr poate face ca acesta să se transforme într-o minge de păr uriașă.

Pe măsură ce mingea de păr începe să crească în greutate și dimensiune, este probabil să se aglomereze împreună cu alimentele pe care le consumați și mucusul din mucoasa stomacului. În cele din urmă, mingea de păr ajunge la limitele peretelui stomacal. Neavând unde să meargă, părul poate începe să iasă prin orificiul stomacului (pilor) și să crească în intestinul subțire, conform webmd.com.

Sindromul Rapunzel la copii. Semne ale sindromului Rapunzel

Simptomele sunt de obicei cauzate de blocaj sau probleme de sănătate asociate. Aceasta poate include:

 • Dureri de stomac
 • Balonare
 • Senzație de sațietate
 • Pierdere în greutate
 • Greaţă
 • Greutate mică și teamă intensă de creștere în greutate (anorexie nervoasă)
 • Vărsături după mese
 • Durere sau disconfort sub cutia toracică (durere epigastrică acută)
 • Căderea netedă a părului pe scalp (alopecie)
 • Respirația urât mirositoare (halitoză)

Sindromul Rapunzel la copii. Condiții comorbide frecvente cu sindromul Rapunzel

Când aveți sindromul Rapunzel, este mai probabil să aveți și alte afecțiuni de sănătate mintală în același timp, cum ar fi:

– Pica (impulsul de a înghiți lucruri care nu sunt alimente, în special pământ)
– Tulburări mentale, cum ar fi schizofrenia, PTSD, ADHD și altele
– Depresie
– Anorexia nervoasă
– Tulburare obsesiv-compulsivă
– Doliu (durere după pierderea unei persoane dragi)

Cercetătorii au descoperit că multe persoane cu sindrom Rapunzel au suferit abuz sau neglijență în copilărie.

Complicațiile sindromului Rapunzel

Pe măsură ce mingea de păr crește în burtă, cu timpul poate provoca și alte probleme în corp, cum ar fi:

 • Icter obstructiv
 • Blocaj fizic în burtă sau intestinul subțire
 • Eroziunea mucusului din stomac și intestinul subțire
 • Găuri în intestinul subțire (perforație a intestinului subțire)
 • Inflamație în mucoasa stomacului (peritonită)
 • Umflarea pancreasului (pancreatită acută)

Sindromul Rapunzel la copii. Cum este diagnosticat sindromul Rapunzel?

Medicul va face un istoric detaliat. El va întreba dacă ați înghițit anumite articole, cum ar fi părul de om, de animal de companie sau de păpușă, printre altele. El va face, de asemenea, un examen fizic amănunțit pentru a verifica dacă există căderea neregulată a părului și respirația urât mirositoare.

Pentru a diagnostica sindromul Rapunzel, medicul poate efectua câteva teste imagistice. Acest lucru îi va ajuta să-și dea seama de dimensiunea creșterii mingii de păr și cât de departe ajunge, conform webmd.com.

Testele pot include:

 • Radiografie
 • Ecografie
 • Scanare CT
 • Studiu de bariu prin fluoroscopie (test de înghițire cu bariu). Pentru acest test imagistic, veți înghiți bariu, un tip de substanță chimică care face ca anumite zone ale corpului să apară mai clar pe o radiografie. Fluoroscopia este o procedură medicală în care medicii trec fascicule continue de raze X prin corp pentru a obține o înregistrare video în timp real a unei părți a corpului.
 • Endoscopie. Medicul trece un tub subțire, flexibil, cu o lumină și o cameră în gât, pentru a vă vedea clar interiorul corpului în timp real. De asemenea, îi permite medicului să preleveze o probă din ceea ce cauzează blocarea stomacului.
 • De asemenea, medicul poate efectua analize de sânge pentru a verifica dacă există anemie (deficit de fier) ​​sau alte posibile deficiențe nutriționale.

Cum se tratează sindromul Rapunzel?

Sindromul Rapunzel este adesea diagnosticat atunci când globul de păr a crescut prea mare și începe să provoace simptome. Medicul poate încerca să îl îndepărteze endoscopic prin gură. Dar dacă mingea de păr este prea mare, va trebui să efectueze o intervenție chirurgicală.

Laparotomie. Este un tip de intervenție chirurgicală în care un chirurg face o tăietură în burtă pentru a deschide și a examina cavitatea stomacului și a scoate mingea de păr. În unele cazuri, complicațiile pot include infecția și țesutul cicatricial din jurul tăieturii.

Laparoscopie. Aceasta este o procedură alternativă la laparotomie. Chirurgul va face o tăietură mai mică de dimensiunea unei găuri de cheie pe burtă pentru a îndepărta mingea de păr. Recuperarea este mult mai scurtă cu această metodă.

Sindromul Rapunzel la copii. Cum se tratează cauza sindromului Rapunzel?

Terapie. Terapia cognitiv-comportamentală sau alte forme de evaluare psihiatrică ar putea ajuta un psiholog sau un psihiatru să identifice și să abordeze problemele de sănătate mintală, care duc la consumarea părului. Aceasta poate include și consiliere pentru părinți.

Medicamente. De asemenea, medicul vă poate prescrie medicamente pentru a vă ajuta să obțineți controlul asupra sănătății dumneavoastră mintale, conform webmd.com.

Ce urmează după îndepărtarea bilei de păr?

Cercetările arată că, pe termen lung, majoritatea persoanelor cu sindrom Rapunzel se descurcă destul de bine după operație dacă primesc terapie comportamentală și merg în mod constant la programările de terapie de urmărire. Acest lucru îi va ajuta să nu mai aibă din nou dorința de a consuma păr.

Vezi și: O fetiță de 2 ani își smulge părul din cap. Mama a decis să o tundă scurt: „Am încercat de toate ca să o opresc” | Demamici.ro

Vezi și: Cum să te descurci cu „boala smulgerii părului” la bebeluși. Situații care îl pot face pe bebeluș să-și smulgă părul | Demamici.ro

Vezi și: Copilul își smulge părul fără un motiv aparent? Sfaturi care vă pot ajuta | Demamici.ro