Hepatita la copii: cauze, simptome și tratament | Demamici.ro

Hepatita la copii: cauze, simptome și tratament | Demamici.ro

Hepatita la copii: cauze, simptome și tratament. Cineva cu hepatită ar putea:

– avea o infecție virală sau bacteriană a ficatului;

– avea o lezare a ficatului cauzată de o toxină (otravă);

– avea o afectare a ficatului cauzată de întreruperea circulației sangvine către acest organ;

– avea o boală autoimună, în care sistemul său imunitar, propriu, atacă ficatul;

– prezenta un traumatism la nivelul abdomenului, în zona ficatului.

Cel mai des, boala hepatică este cauzată de unul dintre aceste trei virusuri:

1. virusul hepatitei A;

2. virusul hepatitei B;

3. virusul hepatitei C;

În unele cazuri rare, virusul Epstein Barr (care provoacă mononucleoza) poate, de asemenea, provoca hepatita prin inflamarea ficatului. Alte virusuri și bacterii care pot provoca hepatita, inclusiv hepatita D sau E, sunt varicela și citomegalovirusul.

La copii, cea mai întâlnită formă de hepatită este hepatita A (numită de asemenea hepatita infecțioasă). Această formă este cauzată de virusul hepatitei A (HAV), care se transmite prin materiile fecale ale persoanelor infectate. Materiile fecale infectate cu acest virus pot fi prezente în cantitate mică în mâncare sau pe obiecte (cum ar fi scutecele).

Hepatita la copii: cauze, simptome și tratament. Hepatita A se transmite astfel:

– când cineva ingeră un aliment contaminat cu materii fecale infectate cu virusul hepatitei A (fapt care favorizează transmiterea virusului în medii suprapopulate și neigienizate);

– prin apă, lapte și hrană, mai ales crustacee.

Fiindcă hepatita A poate fi o infecție ușoară, ce apare mai ales la copii, este foarte posibil că unele persoane să nu conștientizeze că au avut vreodată aceasta boală.

De fapt, deși testele medicale arată că un procent de 40 % din populația urbană a avut hepatita A, doar 5 % dintre aceștia au avut simptome de boală. Deși virusul hepatitei A poate da uneori forme de boala îndelungată, de până la 6 luni, în mod tipic, afecțiunea este de scurtă durată și nu provoacă boli cronice ale ficatului, scrie reginamaria.ro.

Hepatita B

Hepatita B (numită de asemenea, ser hepatic) este cauzată de virusul hepatitei (HBV). HBV poate cauza un spectru larg de simptome pornind de la stare generală proastă până la boala cronică a ficatului care poate duce în final la cancer hepatic.

HBV se transmite prin:

– fluide infectate ale organismului, precum sângele, saliva, sperma, fluide vaginale, lacrimi și urină;

– contaminare în cadrul unei transfuzii de sânge (cu sânge infectat cu virus);

– folosirea unor ace contaminate sau seringi la injectarea de droguri;

– relații sexuale cu o persoana contaminată cu HBV;

– transmiterea infecției de la mamă la copiii ei nou-născuți.

Hepatita C

Virusul hepatitei C se transmite prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Simptomele virusului hepatitei C pot fi foarte asemănătoare cu cele ale hepatitei virale A și B. Oricum, infecția cu HCV poate provoca boli cronice ale ficatului, care duc în ultimă instanță la transplantul de ficat, fiind chiar principala cauză de transplant.

Virusul hepatitei C se poate transmite prin:

– folosirea în comun a acelor pentru injectarea de droguri;

– folosirea unor ustensile nesterilizate în procesul de tatuare al corpului sau „piercing”;

– transfuziile de sânge contaminat;

– transmiterea de la mamă la nou-născut;

– contactul sexual.

Hepatita C constituie de asemenea o amenințare frecventă în centrele de dializă la rinichi. Rar, persoanele care locuiesc cu un purtător al virusului pot contacta boala prin folosirea în comun a obiectelor care conțin urme de sânge infectat, precum aparatul de ras sau periuța de dinți.

Hepatita la copii: cauze, simptome și tratament. Diagnostic

Prezența virusului hepatitei C în diferitele condiții menționate poate fi ușor descoperită, iar evoluția să trebuie urmărită prin efectuarea validă a testelor de sânge.

Simptome

Hepatita, în stadiul incipient, poate cauza simptome asemănătoare gripei, incluzând:

– stare de rău general (o senzație generala de rău);

– febra;

– dureri musculare;

– pierderea apetitului;

– greață;

– vărsături;

– diaree;

– icter (o îngălbenire a pielii și a albului ochilor).

Unii oameni cu hepatită pot să nu prezinte deloc simptome și, de aceea, este posibil să nu fie conștienți de faptul că sunt infectați. Copiii cu hepatita A, de exemplu, pot prezenta simptome ușoare sau pot fi asimptomatici. Dacă hepatita progresează, simptomele ei debutează la nivelul ficatului, că sursă a bolii.

Substanțele chimice secretate în mod normal de către ficat încep să pătrundă în sânge, ceea ce duce la:

– icter;

– respirație urat mirositoare;

– gust amar în gură;

– urină închisă la culoare sau de „culoarea ceaiului”;

– scaune (materie fecală) albicioase sau de „culoarea argilei”.

De asemenea, pot apărea dureri abdominale, care ar putea fi localizate sub coastele din dreapta (cauzate de tumefierea ficatului, care este în tensiune) sau sub coastele din stangă (că urmare a afectării splinei, aflată sub presiune), conform Medlife.ro.

Hepatita la copii: cauze, simptome și tratament. Mod de transmitere

Hepatita A, hepatita B și hepatita C sunt toate contagioase. Virusul hepatitei A se poate transmite prin alimente sau apa contaminate, precum și în condiții de neigienă a grupurilor sanitare din grădinițe sau școli.

Toaleta sau chiuvetele folosite de către o persoană infectată ar trebui curățate cu produse antiseptice. Persoanele care locuiesc sau îngrijesc un bolnav de hepatită trebuie să se spele pe mâini după fiecare contact cu cel infectat.

În plus, când călătoriți în țări în care hepatita A este răspândită, copilul dumneavoastră ar trebui vaccinat cu cel puțin două doze de vaccin contra virusul hepatitei A. Virusul Hepatitei B poate fi găsit în practic toate fluidele corporale, dar principalele căi de transmitere rămân contactul sexual neprotejat, transfuziile de sânge contaminat și folosirea în comun a acelor pentru injectarea de droguri.

Contactele din mediul casnic cu o persoană adultă care este infectată cu hepatita B pot fi riscante, însă, spălatul pe mâini frecvent și întreținerea unei bune igiene reduc riscul de contractare cu virusul hepatitei B.

Hepatita la copii: cauze, simptome și tratament

Toți copiii sunt vaccinați de rutină împotrivă virusului hepatitei B la naștere, în maternitate, iar folosirea vaccinului antihepatic B poate scădea semnificativ de mult incidența acestei infecții. Întrebați-l pe medicul dumneavoastră de familie în legătură cu acest vaccin. Chiar și adulții pot fi vaccinați daca ei consideră că au un risc crescut de a contracta acest virus.

Virusul hepatitei C se poate trasmite prin folosirea în comun a acelor pentru injectarea de droguri, prin contactul cu sânge contaminat și, mai puțin frecvent, prin contact sexual.

De asemenea, hepatita C se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, dar riscul de transmitere al hepatitei C la făt nu este foarte mare (aproximativ 5%). În cazul în care sunteți însărcinată, luați legătură cu doctorul dumneavoastră daca presupuneți că ați fost expus riscului de a contracta virusul hepatitei C.

În ultimii ani, datorită evoluției tehnologiei medicale, s-a redus drastic, până la aproape de eliminare, riscul de a contracta virusul hepatic prin produsele de sânge contaminat sau prin transfuziile de sânge infectat, dar fiindcă tatuarea corpului sau acupunctura au devenit din ce în ce mai populare, riscul de transmitere al hepatitei prin ustensilele sau echipamentul folosit, nesterilizat sau neigienizat corespunzător, a crescut, scrie doc.ro.

Hepatita la copii: cauze, simptome și tratament. Prevenire

În general, pentru a preveni infectarea cu virusul hepatic ar trebui să luați în considerare următoarele instrucțiuni:

– Păstrați o igienă corespunzătoare și evitați aglomerația, condițiile nesănătoase de trai;

– Luați măsuri suplimentare de îngrijire mai ales atunci când beți sau înotați, ori atunci când urmează să călătoriți în țări unde nivelul sanitar este redus sau calitatea apei este incertă;

– Nu mâncați crustacee din ape contaminate sau provenite din canalizare;

– Amintiți familiei să-și spele frecvent mâinile după folosirea toaletei sau înainte de a servi masa;

– Folosiți produse antiseptice de curățat toaleta, chiuveta, capacul și colacul de la toaletă sau cadă utilizate de către o persoană din familie care are boală hepatică.

Fiindcă acele și seringile contaminare sunt o sursă importanta de transmitere a infecției hepatice, ar fi o idee bună să încurajați pătrunderea în comunitatea dumneavoastră sau în școli a programelor de prevenire asupra riscurilor de folosire a drogurilor.

Acasă, vorbiți deschis și frecvent copilului dumneavoastră despre pericolul folosirii drogurilor. Este de asemenea important să încurajați la un sex protejat pentru a elimina riscul de transmitere a virusului hepatic prin contact sexual.

Există vaccinul contra hepatitei A și el este recomandat în special acelor persoane care:

– călătoresc în afara țării;

– au alte forme de afecțiuni ale ficatului;

– au mai mulți parteneri sexuali;

– au o ocupație care îi expune unui risc crescut de infecție hepatică, precum asistentele medicale sau personalul de îngrijire al copiilor și al bătrânilor.

Daca plănuiți să călătoriți în afara granițelor țării, consultați doctorul dumneavoastră din timp, pentru a efectua toate analizele și tratamentele necesare imunizării, atât dumneavoastră, cât și membrii familiei dumneavoastră. Vaccinul este în special recomandat personalului din grădinițe sau școli, care se ocupă de îngrijirea copiilor și au un grad de expunere ridicat.

Există de asemenea un vaccin contra hepatitei B, care ar trebui administrat atât, adulților cât și copiilor, că parte a procesului de imunizare de rutină. Din păcate, nu există un vaccin pentru hepatita C – studiile la animale indică faptul că acesta nu poate fi posibil, fiindcă virusul nu determină tipul de răspuns necesar pentru ca vaccinul să fie valid, folositor, relatează kidshealth.org.

Hepatita la copii: cauze, simptome și tratament. Durata

Pentru hepatita virală, perioada de incubare variază în funcție de virusul hepatic care a cauzat boala:

– Pentru hepatita A perioada de incubare este de 2 până la 6 săptămâni;

– Pentru hepatita B perioada de incubare este de 4 până la 20 săptămâni;

– Pentru hepatita C se estimează că perioada de incubare este de 2 până la 26 săptămâni.

Hepatita A este activă, de obicei, pentru o perioadă scurtă de timp și, odată ce persoana se recuperează, ea nu mai prezintă un pericol pentru transmiterea virusului la alți oameni.

Nu s-a auzit până acum de persoane care să devina purtători cronici ai hepatitei A. Aproape toți oamenii care au avut hepatita A, care anterior contactării virusului au fost sănătoși, s-au recuperat complet în câteva săptămâni sau luni, fară complicații pe termen lung.

În ceea ce privește hepatita B, un procent de 85% până la 90% dintre pacienți s-au vindecat de această boala complet într-o perioadă de timp de până la 6 luni, fară complicații pe termen lung.

Cu toate acestea, un procent de 75% până la 85% din cei care sunt infectați cu hepatita C nu-și revin complet și este probabil să continue să aibă infecție pe termen lung.

Persoanele cu hepatita B (procentul care nu se recuperează definitiv) sau cu hepatita C care continuă să prezinte infecție, pot dezvolta hepatita cronica și ciroza la ficat.

Unii oameni cu hepatita B sau C pot, de asemenea, să devina purtători ai acestor viruși timp de mulți ani și pot să transmită virușii la alte persoane, cu care vin în contact pe parcursul vieții.

Hepatita la copii: cauze, simptome și tratament. Tratament

Când simptomele sunt severe sau testele de laborator arată deteriorarea ficatului, poate fi uneori necesar că hepatita să fie tratată în spital.

Iată o privire de ansamblu asupra tratamentelor folosite împotrivă diferitelor virusuri hepatitice:

– Nu exista medicamente care să trateze hepatita A, deoarece este o infecție pe termen scurt care se vindecă de la sine;

– Hepatita B poate fi uneori tratată prin medicamentație. Sunt patru medicamente care sunt permise pentru a fi folosite la adulții cu hepatita B, dar deocamdată nu s-a stabilit științific dacă pot fi utilizate și în tratamentul copiilor. Oricum, puteți vorbi cu doctorul pediatru al copilului dumneavoastră daca există vreun medicament care să fie permis pentru copii, pe baza cercetărilor;

– Tratamentul hepatitei C s-a îmbunătățit semnificativ cu administrarea a două noi medicamente, dar numai unul dintre acestea poate fi folosit și la copii. La acei adulți care s-au contaminat recent cu virusul hepatitei C, tratamantul de elecție este administarea ambelor medicamente, în asociere. Acest tratament poate elimina virusul în circa 50% din cazuri din persoanele care au fost infectate;

– Copiii cu hepatita ușoară pot fi tratați și acasă. Cu interdicția de a folosi baia, ei pot rămâne la pat până când febra și icterul dispar și apetitul revine la normal. Copiilor cu apetitul redus le este recomandat să consume alimente și lichide în cantități mici și des, bogate în calorii. De asemenea, ei ar trebui să mănânce produse sănătoase, bogate în proteine și carbohidrați și să bea multă apă, completează kidshealth.org.

Hepatita la copii: cauze, simptome și tratament. Consultul medical

Chemați doctorul daca copilul dumneavoastră:

– are simptome de hepatită;

– unul dintre colegii de grădiniță sau școală, ori cineva din personalul de îngrjire are hepatită;

– a fost expus riscului de a fi infectat prin contactul direct cu un prieten sau o rudă bolnava.

Daca aveți un copil mai mare care lucrează ca voluntar la un centru de prim ajutor, spital sau asistență la domiciliu, asigurați-vă că el este la curent cu procedurile de siguranță corespunzătoare pentru a evita contactul cu sânge sau cu fluidele corporale.

De asemenea, veți dori că el să fie imunizat împotrivă virusului hepatitei B. Chemați doctorul dacă presupuneți că a fost expus contactului cu un pacient cu hepatita.

Daca deja știți că fiul sau fiica dumneavoastră are hepatită, chemați doctorul în cazul în care observați unul din următoarele simptome, ce ar putea semnala o posibilă agravare a afectării ficatului:

– confuzie sau somnolență extremă;

– erupție cutanată;

– mâncărimea pielii;

De asemenea, țineți apetitul și funcțiile digestive ale copilului dumneavoastră sub observație și chemați doctorul în cazul în care copilului îi scade și mai mult pofta de mâncare sau prezintă greață, vărsături, diaree sau o intensificare a icterului.

Sursa foto: pexels.com

Vezi și: Hepatita misterioasă care afectează grav copiii a ajuns și în România. Declarațiile Dr. Adrian Marinescu | Demamici.ro