Paralizia clopotului: „Mi-a paralizat jumatate de fata din cauza stresului.” Paralizia clopotului sau paralizia pe fond nervos. Cazul unei femei din SUA care s-a trezit intr-o dimineata cu jumatate din chip paralizat a tras un semnal de alarma cu privire la efectele dezastruoase pe care le poate avea stresul.
Danielle Ferguson, o tanara de 29 de ani din Statele Unite ale Americii, nu a mai reusit sa isi miste jumatate din muschii faciali. Medicii au diagnosticat-o cu „paralizia clopotului” („Paralizia Bell”). Acest tip de paralizie este o forma de paralizie faciala care rezulta din traume sau nervi faciali deteriorati.
Paralizia clopotului. Primele simptome seamana cu cele ale unei raceli
Medicii au stabilit ca stresul i-a dezechilibrat sistemul imunitar atat de puternic, incat i-au fost afectati si nervii de la nivelul fetei. Primele semne au aparut cu o saptamana inainte. Danielle experimenta niste stari de moleaseala si slabiciune, pe care le-a confundat cu o raceala. Totusi, ceva parea diferit:
„Imi simteam si limba amortita si o durere in gat puternica, de parca cineva m-ar fi lovit peste noapte”, a povestit ea pentru dailymail.co.uk.
Anual, 40.000 de persoane din SUA si 10.000 din Marea Britanie sufera de aceasta afectiune. Desi nu se cunoaste cauza exacta care declanseaza „paralizia clopotului”, un numitor comun intalnit printre aceste cazuri este stresul.
Stresul major slabeste sistemul imunitar, iar acest lucru duce la o inflamare a nervilor faciali ce cauzeaza apoi paralizia.
„La o zi dupa ce am ajuns la doctor, imi amortise limba. M-am trezit cu fata paralizata. Nu puteam sa imi mai misc deloc partea dreapta a fetei. Din fericire, medicul deja imi pusese diagnosticul, asa ca socul nu a fost unul atat de mare”.
Recuperarea este una anevoioasa si uneori sechelele raman pe viata
„Uneori, inca am tendinta sa imi ascund zambetul, pentru a masca acest defect. Inca ma recuperez si, desi medicii mi-au spus ca nu prea am ce face, am inceput sa fac schimbari in stilul meu de viata si sa observ cum incep sa revina unele miscari de muschi si in partea dreapta”, a mai spus Danielle.
„Paralizia Clopotului” sau „Paralizia Bell” este cel mai comun tip de paralizie. In unele cazuri, pacientii intampina dificultati in a inchide pleoapele sau chiar sa mestece mancarea.
Tratamentul standard pentru paralizia Bell consta in steroizi si medicamente antivirale.
Mamele tind să nu-si acorde suficient timp pentru satisfacerea propriilor nevoi. In momentul in care aduc pe lume o noua fiinta, tot timpul și toata atentia se concentreaza pe asigurarea confortului copilului. Acest lucru nu este intotdeauna cel mai bun. Daca mama nu e bine, nici copilul nu are cum sa fie bine.
Daca mama nu e bine, nimic nu e bine! O mama are nevoie de o pauza „de la copii” cel putin o data pe an
Creierul femeii se schimba dupa ce devine mama, in sensul propriu al cuvantului. Oamenii de stiinta au demonstrat ca, la 4 luni dupa nastere, cantitatea de materie cenusie din creierul femeii se mareste.
Schimbarea fizica nu este singura. Intreaga viata i se schimba si se transforma intr-un job full-time. Cu totii avem nevoie de concediu de la orice tip de job am avea, iar acesta, al maternitatii nu face exceptie. Oricat de ciudat ar putea sa sune, si mamele au nevoie din cand in cand de cate o pauza de la pretiosii lor copii.
In momentul in care in viata unei femei apar copiii, atentia principala este asupra lor, iar timpul ramas pentru satisfacerea nevoilor personale scade foarte mult. Mama nu ar trebui sa uite total de ea.
Continuarea articolului AICI!
Vezi si: Am timp sa muncesc o viata intreaga! Copiii mei nu vor mai fi niciodata la fel de mici | Demamici.ro