Unul din 3 copii sufera de alergii alimentare. In ultimii ani, micutii au inceput sa dezvolte reactii adverse chiar si la alimente care, in mod normal, le-ar fi recomandate pentru o dezvoltare sanatoasa. Situatia este tot mai stresanta pentru parintii care se vad nevoiti sa inventeze fel si fel de retete.
Sebastian are 4 ani si este alergic la oua. A fost nevoie de un mic incident pentru ca mama lui sa-i descopere sensibilitatea.
„Pur si simplu l-am atins cu mana cu care sparsesem un ou, undeva pe la varsta de 5 luni. Contactul cu pielea lui, pentru ca eu aveam resturi de albus pe mana, a determinat aparitia unei reactii alergice”, a declarat mama baietelului, Izabela Marinescu.
Medicii sustin ca sunt multe feluri prin care organismul unui copil poate atrage atentia ca un ingredient nu-i prieste.
„Alergia alimentara de multe ori se manifesta prin dermatita atopica sau prin agravarea dermatitei atopice sau prin manifestari cutanate sau digestive sau prin intarzierea cresterii, deci practic prin intoleranta”, a declarat Poliana Leru, medic alergolog, pentru stirile Kanal D.
Pentru tanara mamica, experienta traita cu cel mic a fost un adevarat semnal de alarma. Asa a ajuns la concluzia ca mai sigur este sa le gateasca copiilor ei fara niciun fel de ingredient alergen. Si pentru ca multe dintre mame se afla in aceeasi situatie ca ea, Izabela a reunit toate preparatele inventate intr-o carte de retete: „Retete aburite pentru mamici grabite”. „Fiecare reteta contine cate un pont, tot ce am descoperit eu”, a declarat Izabela.
Cele mai riscante ingrediente pentru copii sunt nucile, arahidele, soia, pestele si produsele cu oua si laptele. Unii dintre micuti scapa de alergii dupa primii 3 ani de viata, insa altii niciodata.
„Suntem atenti pe unde mergem, daca e sa mancam in alta parte. Spunem la toata lumea. Umblam cu adrenalina injectabila in fiecare gentuta, inclusiv in geanta lui de scoala. Cabinetul medical trebuie anuntat si la gradinita si la scoala pentru ca nu se stie niciodata”, a declarat Izabela Marinescu.
Organismul copiilor a inceput sa devina mai sensibil la alimente de baza din cauza factorilor de mediu. Din pacate, pe piata nu exista prea multe produse care sa intruneasca conditiile unui aliment hipoalergenic. Pentru ca in tara noastra nu exista inca o gama foarte variata de teste alergologice care sa arate exact ingredientul cu potential alergen, cel mai indicat este ca parintii sa evite sa le dea copiilor preparate de-a gata, din comert.
Citeste si:
SALATA BOEUF, RETETA REINTERPRETATA, PENTRU COPII. GATESTE SANATOS! | DEMAMICI.RO
7 REGULI PE CARE TREBUIE SA LE RESPECTI DACA MERGI IN VIZITA LA UN NOU-NASCUT