Lauzia de 40 de zile, mit sau nu? De cat timp are nevoie femeia sa-si revina dupa nastere | Demamici.ro

Lauzia de 40 de zile, mit sau nu? De cat timp are nevoie femeia sa-si revina dupa nastere | Demamici.ro

Ce este lauzia? Lauzia este perioada de 40 de zile de dupa nastere in care mama se recupereaza dupa schimbarile fizice si emotionale din sarcina, dar si din timpul nasterii.

Lauzia poate sa dureze mult mai mult de atat, la unele femei chiar si un an. In realitate, celebrele 40 de zile dupa nastere sunt doar un inceput in care femeia simte cel mai mult schimbarile survenite dupa nastere.

Lauzia de 40 de zile, mit sau nu?

Lauzia de 40 de zile, mit sau nu

Si nu o spunem noi, ci stiinta. Un studiu realizat de medicul Julie Wray, de la Universitatea Salford, din Marea Britanie, demonstreaza ca perioada de recuperare de 40 de zile este insuficienta si ca proaspetele mamici au nevoie de cel putin un an pentru a iesi complet din lauzie.

Asta pentru ca toate schimbarile pe care o femeie trebuie sa le indure nu pot fi eliminate dupa sase saptamani.

Primele 9 luni dupa nastere mai sunt numite si gestatie externa – o perioada cheie pentru mama si bebeluș – cand invata sa se (re)cunoasca, sa se bucure unul de prezenta celuilalt si sa stabileasca o relatie.

Mamele simt o schimbare totala dupa nastere si au nevoie de timp pentru ele, pentru a se redescoperi. Nasterea transforma orice femeie, ii modifica intreaga perceptie despre viata si lume.

Lauzia de 40 de zile, mit sau nu

Dupa nastere femeile trebuie sa invete sa se iubeasca cu toate imperfectiunile ramase dupa sarcina: vergeturi, colacei, varice, sau cicatricea de la cezariana, pentru cele care n-au putut naste natural. Nu este o perioada usoara, ci una de reacomodare si acceptare a tuturor schimbarilor fizice.

Insa nu doar semnele fizice sunt importante, ci si cele emotionale. Proaspetele mamici simt practic un amalgam de sentimente contradictorii pe care nu stiu cum sa le gestioneze. Pe de o parte e iubirea neconditionata a copilului, iar pe cealalta, dragostea fata de partener.

Rolul de mamica vine la pachet cu noi responsabilitati care pot speria usor si care pot genera nesiguranta, frustari, tristete.

Toate aceste stari pot influenta relatia cu sotul / partenerul de viata. Pentru ca schimbarile survenite odata cu nasterea copilului sa nu afecteze relatia de cuplu, trebuie sa existe comunicare si intelegere. Cu rabdare, relatia de cuplu se va reorganiza.