Tusea iritativă (seacă) și tusea productivă la copii. Primii ani din viața micuțului omuleț vin la pachet cu un carusel de emoții. Ritmul de dezvoltare al copilului este unul accelerat atât din punct de vedere fizic, al achizițiilor pe partea cognitivă, dar și al dezvoltării emoționale. În jurul vârstei de 2, 3 ani, cei mai mulți copilași intră în colectivitate. Beneficiile pentru dezvoltarea copilului sunt incontestabile, însă „prețul” plătit pentru acestea constă în numărul mare de îmbolnăviri bifate – potrivit unor specialiști între 6 – 8 îmbolnăviri pe sezon, în primul an de colectivitate (1).
Cuprins:
Așadar, dragi părinți, dacă micuțul vostru, aflat în primul an de creșă sau grădiniță, merge 3 zile în colectivitate și stă acasă o săptămână sau chiar două, bolnav, să știți că nu este nimic în neregulă cu el. Acest proces este perfect normal și util în construirea sistemului imunitar. Cu cât corpul intră în contact cu mai multe virusuri, bacterii sau alți agenți patogeni, cu atât organismul devine mai puternic.
Sistemul imunitar al copiilor. Tipuri de imunitate
Sistemul imunitar este „armata” corpului nostru. El ne asigură apărarea. În momentul în care corpul intră în contact cu anumiți antigeni (proteinele fixate la suprafața microorganismelor patogene, precum: bacterii, fungi, paraziți, virusuri etc), substanțe pe care le percepe ca fiind străine, cu potențial dăunător, sistemul imunitar se activează. Antigenii intră în luptă cu receptorii sistemului imunitar. Când corpul intră în contact cu un anumit agent patogen pentru prima dată, detaliile „luptei” sunt memorate, astfel încât, a doua oară când un agent patogen de același tip încearcă să invadeze corpul, sistemul imunitar recunoaște lupta și știe ce „strategii” să adopte astfel încât aceasta să se desfășoare rapid și cu eficiență maximă (2).
Tipuri de imunitate:
- Imunitatea înnăscută – este tipul de imunitate care se transmite de la mamă la copil. La naștere, toți avem o anumită memorie imunitară.
- Imunitatea pasivă – este dată de anticorpii transmiși de la mamă la făt (prin lapte matern sau placentă)
- Imunitatea dobândită – este într-o continuă dezvoltare pe tot parcursul vieții. Prin îmbolnăvirile repetate se construiește o bază de anticorpi. Imunitatea prin vaccinare se încadrează și ea în această categorie (3).
Tusea iritativă (seacă) și tusea productivă, printre principalele simptome ale infecțiilor respiratorii
Infecțiile respiratorii sunt cele mai frecvente infecții din timpul copilăriei, iar trei sferturi dintre acestea sunt de natură virală (produse de un virus). Cele mai comune virusuri care produc infecții ale căilor respiratorii superioare sunt: rinovirusurile, adenovirusurile, virusurile gripale și paragripale, thinovirusurile, virus sincițial respirator (VSR) (4).
Simptomele unei infecții virale sau bacteriene la nivelul tractului respirator depind în funcție de copil. În cazul unora, aceste infecții debutează cu rinoree și congestie nazală, în cazul altora cu durere puternică în gât, urmată de tuse. Unii micuți manifestă încă de la început o febră mare și persistentă, precum și letargie sau o stare generală alterată. Un copil poate avea toate simptomele enumerate anterior sau doar câteva dintre acestea.
Febra mare și tusea se numără printre simptomele care sperie cel mai tare părinții.
Ce este tusea? Diferențe între tusea iritativă (seacă) și tusea productivă la copii
Tusea este reacția corpului când un agent iritant pătrunde în gât sau în căile respiratorii. Nervii transmit mesajul către creier, iar acesta „dictează” mușchilor pieptului și ai abdomenului să se încordeze cu scopul de a elimina elementul perturbator.
Tusea reprezintă așadar un mecanism natural defensiv prin care se urmărește înlăturarea unui corp străin (aliment/ agent iritant/ mucus etc.) din căile respiratorii. Tusea este extrem de comună. Potrivit unui studiu publicat în 2018 (5), în peste 50% dintre cazuri, un episod de tuse durează 8,5 zile, iar în decursul unui an, 90% dintre copii se aleg cu cel puțin un episod de tuse.
Tusea este așadar normală și chiar sănătoasă atâta timp cât este ocazională și nu afectează calitatea vieții.
Dacă tusea nu se oprește nici după câteva săptămâni și este însoțită de mucozități cu sânge, este cazul pentru un consult medical de specialitate (6). Poate fi vorba despre o afecțiune care poate fi diagnosticată doar de către medicul specialist.
Tusea iritativă (seacă) este cea fără producție de mucus și poate să apară la debutul unei infecții virale a tractului respirator. Bineînțeles că tusea iritativă își poate face apariția și în cazul unor afecțiuni respiratorii cronice, cum ar fi astmul bronșic.
Prin tusea productivă (umedă) sputa este eliminată din tractul respirator. De obicei, tusea umedă apare mai târziu în evoluția unei răceli comune și nu trebuie împiedicată. Dr. Ciprian Stănescu a făcut o analogie ușor de înțeles și de vizualizat. Dumnealui a spus că în cazul copilului mic, tusea funcționează precum ștergătoarele de pe un parbriz atunci când plouă. Când picăturile de ploaie intră în contact cu parbrizul, activăm ștergătoarele. Așa este și în cazul copiilor. Când secrețiile se scurg, iar copiii nu reușesc să sufle nasul sau să expectoreze, astfel încât să scape de ele în mod voluntar, apare tusea. De multe ori tusea productivă este bună întrucât ajută la eliminarea secrețiilor și nu trebuie oprită.
Există și cazuri în care tusea productivă poate semnala mai multe afecțiuni la nivelul tractului respirator: bronșită, pneumonie, bronșiectazie, bronhopneumonii infecțioase, BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică). Medicul este cel care poate pune un astfel de diagnostic în urma unor investigații medicale amănunțite.
Când tusea devine periculoasă și este necesar să mergeți cu copilul la un control medical de specialitate?
Tusea este un mecanism natural de apărare a organismului, însă există situații în care poate determina apariția unor complicații sau poate semnala afecțiuni mai grave. Dacă copilul vostru se află într-una dintre situațiile de mai jos, este recomandat să vă adresați unui cadru medical (8):
- tusea durează de mai bine de trei săptămâni
- copilul este mic (sub 3 luni) și prezintă febră și tuse
- copilul are dificultăți în respirație sau atunci când inspiră/ expiră se aud anumite sunete precum un șuierat (wheezing)
- copilului i se învinețesc buzele/ fața/ limba
- tusea este însoțită de febră mare (peste 39 de grade Celsius)
- copilul expectorează mucus cu sânge sau spută maronie
- copilul are o starea generală alterată. Este letargic
Tusea iritativă (seacă) și tusea productivă la copii. Soluții naturale pentru a scăpa rapid de tusea chinuitoare
Este important să vă asigurați că temperatura ambientală și umiditatea din locuință se încadrează în parametri normali. În cazul în care, din cauza surselor de încălzire, sau din alte motive, aerul devine prea uscat, puteți rezolva problema folosind un umidificator. Dacă, din contră, în aer este umezeală prea multă, puteți apela la un dezumidificator astfel încât nivelul umidității din locuință să fie optim. Nu uitați să aerisiți foarte bine încăperile indiferent de anotimp.
Curățați nasul copiilor! Înainte de a le face igiena nazală sau de a extrage mucozitățile (în cazul unei răceli/ viroze), utilizați apă de mare sau ser fiziologic. Mucusul care ajunge de-a lungul faringelui provoacă iritații, iar secrețiile postnazale pot determina apariția unei tuse accentuate, de regulă însoțită de expectorație (tuse productivă).
Oferiți copilului miere de albine înainte de culcare! Mierea de albine este antibacteriană și contribuie la diminuarea inflamației din gât și la relaxarea mușchilor, având un rol important în calmarea tusei. Mierea creează o peliculă protectoare la nivelul gâtului, iar oferită înainte de culcare cu 30 de minute ajută la reducerea acceselor de tuse, contribuind la un somn mai liniștit al copilului. La această concluzie au ajuns autorii unui studiu care s-a desfășurat pe un eșantion de 105 copii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani, diagnosticați cu infecții ale tractului respirator superior (9).
Ați putea administra un produs cu acțiune rapidă de calmare a tusei, de primă intenție în tuse iritativă (seacă), productivă, acută și persistentă.
TUSSODEP sirop este eficient în afecțiuni ale căilor respiratorii superioare și inferioare, calmând tusea iritativă și productivă, acută și persistentă datorită unei combinații de fitoextracte standardizate și nutraceutice.
Iată ce beneficii oferă TUSSODEP sirop:
✅ Are efect de barieră protejând mucoasa împotriva agenților externi iritanți
✅ Calmează tusea productivă, cu efect emolient, expectorant și fluidifiant al secrețiilor bronșice
✅ Contribuie la apărarea organismului împotriva bacteriilor, virusurilor și radicalilor liberi
Nalba mare și lichenul de piatră formează un strat protector pentru mucoasa inflamată, având o acțiune antiinflamatoare și protectoare. Cu rolul antiseptic, mucoreglator și expectorant în tratamentul afecțiunilor sistemului respirator se adaugă cimbrul de cultură.
Castanul și roua cerului au proprietăți expectorante și acționează asupra musculaturii netede calmând tusea, motiv pentru care sunt adesea folosite în afecțiuni ale tractului respirator. Gheara pisicii are un efect antiinflamator și antiviral puternic.
Cu acțiune antivirală puternică, dar și bacteriostatică și bactericidă împotriva unor stafilococi și streptococi se adaugă propolisul. Acesta contribuie la creșterea rezistenței organismului împotriva virusurilor și bacteriilor.
Acestora li se adaugă și acțiunea antioxidantă și antiinflamatoare a resveratrolului.
Putând fi administrat de la 6 luni, TUSSODEP sirop are o acțiune rapidă de calmare a tusei, astfel încât micuțul tău să se poată bucura de un somn mai liniștit, iar tu de odihna binemeritată.
Surse:
(1) – https://www.formaremedicala.ro/interviu-6-7-raceli-pe-sezon-la-intrarea-in-gradinita-este-o-problema-cu-copilul-meu/
(2) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279364/
(3) – https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/human-immune-system/types-immunity
(4) – https://emedicine.medscape.com/article/227820-overview
(5) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6147201/
(6) – https://www.mayoclinic.org/symptoms/cough/basics/definition/sym-20050846
(7) – https://smartliving.ro/tuse-seaca-sau-tuse-productiva-cauze-si-metode-de-tratament/
(8) – https://answers.childrenshospital.org/when-call-doctor-cough/
(9) – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18056558/