Tatal nou-nascutului poate obtine 2 saptamani in plus de concediu platit. In ce consta cursul de puericultura si cat costa | Demamici.ro

Tatal nou-nascutului poate obtine 3 saptamani in plus de concediu platit. In ce consta cursul de puericultura si cat costa | Demamici.ro

In momentul in care o familie isi mareste numarul de membri apar multe modificari in stilul de viata, iar o perioada de adaptare este necesara pentru bunul mers al lucrurilor. Mama care a trecut printr-o nastere, naturala sau cezariana, are nevoie de sprijin fizic si emotional pentru a se descurca in noul sau rol.

Cel mai in masura sa-i fie alaturi este sotul, tatal copilului. Statul ii acorda tatalui o perioada de 5 zile lucratoare de concediu paternal. Aceasta perioada poate fi marita cu 2 saptamani (10 zile lucratoare) daca tatal obtine un atestat de absolvire a unui curs de puericultura, potrivit Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobata prin H.G. nr. 244/2000 in articolele 6 si 7.

Dreptul la majorarea duratei concediului paternal se acorda o singura data, indiferent de numarul de copii al titularului.

In ce consta cursul de puericultura?

De regula, cursul de puericultura dureaza cateva ore, iar in cadrul sau sunt prezentate notiuni elementare teoretice si practice cu privire la ingrijirea nou-nascutului: conditiile din camera nou-nascutului, reguli elementare de igiena, masuri de prim-ajutor, schimbarea scutecului, trucuri pentru calmarea colicilor etc.

De asemenea, tatii sunt preveniti in legatura cu schimbarile hormonale prin care trec proaspetele mame si sunt indemnati la multa rabdare si iubire fata de partenerele lor.

Atestatul este actul doveditor al absolvirii cursului de puericultura care trebuie dus de parinte la locul de munca pentru a putea obtine cele 10 zile libere.

Cum pot intra in posesia atestatului?

Atestatul se poate obtine de la medicul de familie contracost. De asemenea taticii pot obtine atestatul online, in doar 7 minute, dupa ce vizioneaza un video. Costul este de 150 de lei plus taxele de expeditie.

Daca doriti sa obtineti atestatul gratuit puteti participa la diferite targuri pentru bebelusi in cadrul carora se tin si cursuri de puericultura. Inscrierile se fac din timp, in limita locurilor disponibile.

Citeste si:

RATA MORTALITATII INFANTILE IN ROMANIA, DE DOUA ORI MAI MARE DECAT MEDIA EUROPEANA | DEMAMICI.RO

INSTRUCTAJ OBLIGATORIU PENTRU PARINTI! NOU-NASCUTUL NU VA PUTEA FI SCOS DIN MATERNITATE FARA EL | DEMAMICI.RO

ROMANIA, LOCUL 3 IN EUROPA LA NUMARUL DE NASTERI PRIN CEZARIANA! CE SPUNE ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII VIDEO | DEMAMICI.RO