O fetiță care s-a înecat cu mâncare a fost salvată de un medic aflat la cumpărături. Un doctor sufletist a reușit să evite o tragedie chiar în timp ce se afla la cumpărături în supermarket.
Micuța de numai doi ani s-a înecat cu mâncare într-un supermarket din Suceava, dar din fericire a fost salvată de un medic aflat întâmplător în același loc.
Fetița s-a înecat cu o bucată dintr-un aliment și a încetat brusc să mai respire. Medicul a fost alertat de țipetele persoanelor din jurul copilei, care s-au panicat atunci când au văzut că cea mică devine inertă.
O fetiță care s-a înecat cu mâncare a fost salvată. Intervenția medicului
În câteva secunde, medicul a alergat spre locul de unde se auzeau țipetele, unde a găsit copilul întins pe o masă. Fetița era deja vânătă la față. Din fericire, doctorul a reușit să salveze fetița după ce i-a aplicat câteva lovuri pe spate. În acest fel, copila a eliminat bucata de aliment care îi blocase căile respiratorii și o lăsase fără aer.
Medicul a monitorizat-o pe micuță până când aceasta a fost preluată de un echipaj de pe ambulanță. Intervenția i-a salvat viața fetiței, care și-a revenit complet și acum este acasă alături de părinți.
Doctorul salvator, cu inimă mare, care a alergat într-un suflet să intervină pentru a salva copila, se numește Violeta Ștefan și este medic ATI la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.
O fetiță care s-a înecat cu mâncare a fost salvată de un medic aflat la cumpărături? Ce faci atunci când copilul se îneacă cu ceva?
Primul ajutor în cazul în care copilul se îneacă sau se sufocă din cauza unor alimente sau obiecte înghiţite. Sufocarea în urma înecării cu mâncare sau cu un corp străin este o problemă ce apare des în cazul copiilor, indiferent de vârstă. Şi, din păcate, este una dintre primele cinci cauze de deces accidental în rândul micuţilor sub 5 ani.
Măsuri de prim ajutor pentru bebeluși
Obstrucția căilor aeriene poate surveni în urmă înecării cu lapte, lapte digerat, mâncare, atunci când se începe diversificarea. Multe mame care optează pentru autodiversificare (BLW) experimentează frică de înec a bebelușului, motiv pentru care e foarte util să știe ce să facă în cazul în care copilul se îneacă cu mâncare. Manevra Heimlich, aplicată corect, poate face diferența între viață și moarte.
De asemenea, în cazul copiilor care încep să se târască sau să meargă de-a bușilea, obstrucția se poate face prin intermediul diferitelor obiecte mici pe care au tendința de a le bagă în gură. Un copil care se îneacă are reflex tendința de a tuși pentru a da afară acel obiect. S-a demonstrat că tusea este cea mai eficientă metodă de dezobstrucție a căilor aeriene.
Nu trebuie să intervenim asupra copilului care s-a înecat și tușește cu forță întrucât presiunea care se creează în torace prin forța tușei este cea mai eficientă în eliberarea căii aeriene. Dacă intervenim în această faza putem agrava situația în loc să o îmbunătățim. Putem interveni în momentul în care tusea copilului devine ineficientă și nu mai are suficientă forță încât să arunce corpul străin din căile aeriene.
Dacă este vorba despre un bebeluş sub 1 an va trebui:
- Să îl iei repede în braţe şi să îl întorci cu faţa în jos, pe burtă, sprijinindu-l pe antebraţ sau pe picior.
- Capul trebuie să fie mai jos decât pieptul, cu bărbia sprijinită în palma ta.
- Atenţie, nu trebuie să-i acoperi şi gura cu mâna ta, iar gâtul nu trebuie să fie răsucit.
- Cu mâna rămasă liberă, aplică-i copilului, cu podul palmei, 5 lovituri ferme pe spate, între omoplaţi. Loviturile trebuie să fie destul de puternice, pentru a forţa eliminarea corpului străin de pe trahee, fără a-l răni însă pe bebeluş.
- De multe ori, această manevră este ineficientă din cauză că părintele (sau cel care aplică bătăile) loveşte prea blând spatele bebeluşului.
Manevra Heimlich poate fi aplicată copiilor peste 1 an. Se fac cele 5 lovituri toracice ca în cazul sugarilor, doar că compresiile toracice se vor înlocui cu Manevra Heimlich.
Copilul va fi înconjurat cu ambele brațe, cu pumnul strâns între stern și ombilic și se fac 5 compresii abdominale cu putere după care se repetă: 5 lovituri toracice și 5 compresii abdominale. Dacă copilul a devenit inconștient se face resuscitare cardio-pulmonară.
Sursa foto: Pexels.com
Vezi și: Alimente cu risc de înec. Ce să eviți, dar și ce trebuie să faci în cazul unui pericol | Demamici.ro