Nu este bine sa grabim copiii. De ce | Demamici.ro

Nu este bine sa grabim copiii

De cele mai mutle ori, parintii au tendinta de a grabi lucrurile pentru ca nu au rabdare sa astepte trecerile firesti ale copilului dintr-o etapa in alta.

De multe ori, copiii sunt pusi prea devreme in pozitia de sezut sau sunt purtati de manuta de la o varsta prea frageda, cand nu stiu sa paseasca.

Greseli frecvente facute de parinti:

  • pusul copilului in sezut atunci cand nu stie sa faca asta singur
  • purtatul copiilor strans de manute in loc sa fie lasati singuri ca sa descopere mersul prin etapele firesti precum mersul de-a busilea sau sprijinitul de mobila
  • pusul la olita mult prea devreme, pana-n varsta de un an

Intentiile parintilor nu sunt rele. Acestia pun copiii in fund la varsta de 2-3 luni pe motiv ca s-au plictisit sa stea in aceeasi pozitie sau pentru a antrena muschii spatelui sau poarta copiii de manute pentru „a vedea si ei lumea” si „pentru a se obisnui cu mersul”. Insa toate acestea pot avea influente negative asupra devoltarii copilului.

Ce se intampla cu copilul cand este pus in pozitia sezut inainte de vreme

Acesta va fi intr-o postura statica si constrangatoare si automat va pica intr-o parte sau alta in loc sa faca miscari precum rasucitul sau rostogolitul atunci cand este pregatit.

In pozitia sezut, copilul nu va avea control si va sari peste etapele firesti ale dezvoltarii motrice, precum rostogolirea, mersul taras sau in patru labe.

Vor fi repercusiuni negative asurpa flexibilitatii copilului si a unei posturi corecte in viitor.

Copiii nu trebuie plimbati de manute prea devreme

Pentru parinti este un lucru firesc sa faca asta, iar bebelusul pare fericit in timp ce este tinut de parinte pentru invatarea mersului.

Insa acest lucru nu este bun din cauza urmatorilor factori:

  • se intervine in dezvoltarea echilibrului
  • se aseaza un sentiment fals de siguranta
  • copilului ii dispare motivatia de a face primii pasi singur
  • se trece peste etape normale de tranzitie

Pusul la olita mult prea devreme poate fi problematic

Pentru a scapa mai repede de scutece, parintii incearca sa obisnuiasca copilul cu olita chiar de la 5-6 luni, fiind mult prea devreme.

Insa copilul va detine controlul sfincterelor abia pe la un an si jumatate, doar atunci fiind capabil sa semnalizeze ca are nevoie sa-si faca treburile.

Parintii insa considera ca daca bebelusul este pus devreme pe olita si lasat acolo chiar si o ora, acesta se va obisnui si astfel ei vor scapa de scutece.

Acest obicei timpuriu poate fi periculos pentru copii, pentru ca bebelusul sta cu genunchii mult prea sus. Pozitia, nefiind una fiziologica, poate duce la prolaps rectal.